اختلال وحشتزدگی (حمله پانیک) چیست؟
اگر شما هم تا به حال دچار حمله وحشت زدگی شدهاید و به طور مداوم نگران هستید که مبادا حمله وحشتزدگی مجددی رخ بدهد و به خاطر این ترس تمام ابعاد زندگیتان مختل شده به شما پیشنهاد میکنم حتما به خواندن این مقاله ادامه دهید.
مینا زنی 33 ساله و کارمند بود که اولین حمله وحشتزدگی خود را 6 ماه پس از بهبود پدراش از یک حمله وخیم قلبی تجربه کرد. حمله قلبی پدر مینا کل خانواده را شوکه کرده بود، زیرا پدر هیچ عامل خطرساز قلبی نداشت و در وضعیت سلامتی خوبی به سر میبرد حتی مرتب ورزش میکرد!
مینا برای کمک به پدراش و اینکه بتواند دوباره سر کار برگردد از کار خود و مراقبت از دو فرزنداش مایه میگذاشت. اولین باری که مینا دچار حمله وحشتزدگی شد را به عنوان بدترین روز زندگیاش مینامد.
مینا آن روز سر کار بود و روز پر استرسی داشت، باید کارهای عقب افتادهی زیادی را انجام میداد و مسایل زیادی باعث میشد که کارهایش عقب بیافتد. ناگهان مینا درد شدیدی را در قفسه سینهاش احساس کرد، ضربان قلباش شدید شد، احساس گرما و گرُ گرفتگی پیدا کرد و انگار هوای کافی به ریههایش نمیرسد و دستهایش میلرزید.
حملات وحشتزدگی یا سونامی اضطراب چیست؟
اگر یک حمله وحشتزدگی را تجربه کرده باشید احتمالا هیچ گاه آن را فراموش نمیکنید. شاید وقتی به طور غیرمنتظره، موجی از اضطراب شدید شما را فرا گرفت فقط کمی عصبی یا کاملا آرام بودید. داشتن حمله وحشتزدگی خود به خودی شبیه آن است که سونامی اضطراب شما را در خود غرق کند.
حمله وحشتزدگی طبق تعریف عبارت است از: دوره مشخصی از ترس یا ناراحتی شدید که ناگهانی بروز میکند، ظرف مدت کوتاهی (حداکثر 10 دقیقه) به اوج میرسد و با شماری از حسهای جسمانی و افکار ترسناک همراه است.
معمولا حملات وحشتزدگی بین 5 تا 20 دقیقه طول می کشد. و شامل دست کم 4 مورد از علایم زیر است:
- تعرق
- تپش قلب یا افزایش ضربان قلب
- تنگی نفس
- لرزش
- درد یا ناراحتی در ناحیه قفسه سینه
- احساس خفگی
- احساس سرگیجه، بیتعادلی، گیجی و منگی یا از حال رفتن
- حالت تهوع یا ناراحتی در شکم
- مسخ واقعیت (احساس غیر واقعی بودن اطراف)
- مسخ شخصیت (احساس جدایی از خود)
- ترس از دست دادن کنترل/ دیوانه شدن/ یا مردن
- احساس کرختی یا مور مور شدن
- گر گرفتگی یا احساس سرما
چهار ویژگی مهم اختلال حمله وحشتزدگی
اجتناب از برخی موقعیتها، به خصوص آنهایی که آغازگر حمله وحشتزدگی هستند:
گرچه برای تشخیص اختلال وحشتزدگی باید حداقل دو حمله وحشتزدگی به صورت غیرمنتطره و ناگهانی بروز کرده باشد، اما اکثر افراد دچار حملات وحشتزدگی کاملا آگاهاند که وحشتزدگی معمولا بر اثر موقعیتهای به خصوصی نظیر حضور در مکانهای عمومی، موقعیتهای اجتماعی، تنها ماندن، انجام کاری در حضور مخاطبین و نظایر آن بروز میکند.
وحشتزدگی سبب اشتغال خاطر با علایم جسمانی میشود:
(گوش به زنگی) وقتی چندین حمله وحشتزدگی را تجربه کرده باشید به طور مداوم با حالت جسمانی خود اشتغال خاطر پیدا میکنید، و دائما نگران بروز یک حمله دیگر هستید، مرتب کارکرد بدنتان را از نظر حسهای جسمانی به صورت ناخواسته کنترل میکنید.
به عبارت دیگر نوعی حالت گوش به زنگی جسمانی پیدا میکنید. تا زمانی که یک علامت جسمانی مانند سفتی قفسه سینه، تنگی نفس، سرگیجه یا حالت تهوع قابل انتظار یا قابل توضیح باشد (مثلا من همین الان از پلهها بالا آمدم، بنابراین طبیعی است که تنگی نفس پیدا کنم) احساس بهتری دارید، هر چند احتمال بعید سناریوی بدترین اتفاق ممکن است هم چنان در پس ذهنتان موجود باشد.
اگر این حس جسمانی غیر منتظره یا غیرقابل توضیح باشد (مثلا پشت میز نشستهام؛ نباید احساس تنگی نفس کنم) وحشت بلافاصله بروز میکند زیرا تفکر فاجعه پندار تسلط می یابد و شما با خود فکر میکنید:
این طبیعی نیست، چرا چنین احساسی دارم؟ یا حتما دچار مشکلی شدهام (مثلا حمله قلبی).
حتما بخوانید :فاجعه پنداری هسته مرکزی وحشتزدگی است:
سو تعبیر فاجعه پندارانه حسهای جسمانی غیر قابل توضیح، محور اصلی جملات وحشتزدگی است.
در واقع این عنصر رویدادی محوری در ایجاد وحشتزدگی محسوب میشود. گوش به زنگی میتواند یک فکر خودآیند فوری از سناریوی بدترین حالت ایجاد کند: (اگر حملهی قلبی داشته باشم چه؟ اگر کنترلم را از دست بدهم و این منجر به حمله وحشتزدگی شود چه؟ اگر دیوانه شوم چه؟ اگر بمیرم چه؟)
افراد برای جلوگیری از بروز حملات بعدی به راهبردهای پیشگیری متوسل میشوند:
سرانجام حملات وحشتزدگی آنقدر برای فرد وحشتناک هستند که افراد معمولا به راهبردهای خاصی برای جلوگیری از بروز حملات بعدی متوسل میشوند. آنها تقلا میکنند که به حس امنیت و آرامش دست یابند زیرا معتقدند این کار بهترین دفاع در مقابل وحشتزدگی است.
بسیاری از مشکلات روانشناختی با رواندرمانی و دارودرمانی قابل حله.
برای رزرو وقت روانشناسی بالینی با ما تماس بگیرید:
88652505 | 88652502 | 021
ترس از ترس
عبارت است از ترس از تجربه علایم جسمی اضطراب مانند (تپش قلب، تهوع، درد قفسه سینه، تنگی نفس و …) به دلیل آنکه فرد معتقد است این علائم پیامدهای منفی شدیدی دارند (منجر به یک حمله وحشتزدگی تمام عیار، از دست دادن کنترل، شرمساری مفرط، بیماری طبی وخیم و …. میشوند).
افزایش حساسیت به اضطراب نقش مهمی در حملات وحشتزدگی مداوم ایفا میکنند. فردی که به اضطراب حساسیت بالایی دارد وقتی به طور خفیف احساس کند هوای کافی به ریه هایش نمیرسد بلافاصله منفی ترین تفسیر را از این احساس میکند: اگر این احساس شدید تر شده و من خفه شوم چه؟
- افزایش احتمال اینکه فرد به طور خودکار تفسیر فاجعه باری از یک حس بدنی غیر قابل توجیه به عمل آورد
- کاهش پذیرش اضطراب در فرد و تقویت عزم وی برای کنترل احساسات اضطرابی
- تشویق اجتناب از آغازگرهای مرتبط با اضطراب و رفتارهای ایمنی جویی
چه هنگام باید به روانشناس مراجعه کنیم؟
بسیاری از افرادی که دچار حمله پانیک میشوند در ابتدا با این ترس که دچار حمله قلبی شدهاند به اوراژانس مراجعه میکنند.
ارزیابیهای پزشکی شامل بررسی استفاده مواد (مانند ترک الکل) ، ارزیابیهای قلبی عروقی (مانند بررسی ضربان نامنظم قلب)، بررسی بیماریهای غدد درون ریز( مانند پرکاری تیروئید) و بررسی مشکلات تنفسی (مانند نفس نفس زدن زیاد که به دلیل افزایش دی اکسید کربن زیاد در خون باعث حالت تهوع و سرگیجه میشود) است که میتوانند علایمی مانند علایم حمله وحشتزدگی ایجاد کنند.
در صورتی که پزشک تشخیص داد که علایم مربوط به بیماری جسمانی نیست، بهتر است به یک روانشناس مراجعه کنید. اگر شما هم دست کم 2 حمله وحشتزدگی غیر منتظره همراه علایم فوق را داشتهاید احتمالا واجد شرایط تشخیص اختلال وحشتزدگی می باشید.
حتما بخوانید :اما این حملات ممکن است در انواعی از سایر اختلالات اضطرابی نیز بروز کند، بنابراین، ابتلا به حمله وحشتزدگی یا انگیزه برای پرداختن به آن مستلزم دریافت تشخیص اختصاصی اختلال وحشتزدگی نیست.
روان درمانی
تکنیک حساسیت زدایی منظم یک روش محبوب درمان شناختی رفتاری است که به افراد کمک میکند بر ترس و اضطراب خود که اغلب با حملات وحشتزدگی همراه است غلبه کنند.
از طریق این تکنیک، درمانگر درحالی که به مراجع میآموزد چگونه کنترل اضطراب خود را به دست بگیرد، او را به تدریج با محرکهای برانگیزانندهی اضطراب آشنا میکند. در نهایت فرد با شرایط ترسناکتر آشنا میشود و یاد میگیرد که چگونه در شرایط مختلف یک حملهی وحشتزدگی را مدیریت کند.
حتما بخوانید :درمان های دارویی
در صورت نیاز اگر روانشناس تشخیص دهد شما را به روانپزشک ارجاع میدهد تا در کنار روان درمانی و کسب مهارتها برای مدتی از درمانهای دارویی نیز استفاده کنید، درمانهای داروییموثر برای درمان اختلال پانیک عبارتاند از:
بنزودیازپینها مانند آلپروزولام (زاناکس) داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای مانند ایمی پیرامین (توفرانیل) بازجذب کنندههای انتخابی سوتونین فلوکستین (پروزاک)، پاروکستین (پاکسیل) که البته باید توجه داشت که درمان دارویی باید حتما تحت نظر و تجویز روانپزشک مصرف شوند.
کلینیک روانشناسی چمان
ما در کیلینک مشاوره و روانشناسی چمان با ارائهی خدمات درمانی توسط روانشناسان، رواندرمانگران، و روانپزشکان متخصص در زمینهی اختلالاتی چون اختلال وحشت زدگی میتوانیم در این راه به شما کمک کرده و همراهتان باشیم.