نقش اولیه مادر ناتنی در واقع نقش بزرگسالی دلسوز در زندگی کودک است. شبیه به یکی از اعضای خانواده یا مربیای مهربان. ممکن است شما بخواهید هر چه سریعتر پیوندی نزدیک ایجاد کنید.
در این صورت تعجب خواهید کرد چرا که فرزند ناتنی شما با سرعت مورد نظرتان با شما یا فرزندان شما گرم نمیگیرد.
فراموش نکنید که ایجاد رابطه و رشد آن به زمان نیاز دارد.
پس آهسته شروع کنید و عجولانه تصمیم نگیرید. اجازه دهید همه چیز به صورتی طبیعی پیشرفت کند بچهها میتوانند به راحتی متوجه جعلی بودن احساسی که به آنها دارید بشوند.
با گذشت زمان شما قادر خواهید بود رابطهای عمیق و معنادار با فرزند ناتنیتان برقرار کنید، با این حال فراموش نکنید که ارتباط شما هرگز شبیه ارتباط آنها با والدین اصلیشان نخواهد شد.
موارد تاثیرگذار در رابطه شما با فرزند ناتنیتان توجه به سوگوار بودن کودک: کودکانی که درغم از دست دادن والدین فوت شده یا جدایی و طلاق والدین اصلیشان سوگوارند برای بهبودی به زمان نیاز دارند و نمیتوانند فوراً شما را به عنوان والدین جدید بپذیرند.
برای بچههایی که والدین اصلیشان هنوز زندهاند ازدواج مجدد ممکن است به معنی پایان امید آنها برای اتحاد مجدد والدینشان باشد.
حتی اگر چندین سال از جدایی گذاشته باشد بچهها (و حتا بزرگترها!) برای پیوند مجدد خانواده امیدوارند. ازدواج مجدد و ناامیدی از پیوند مجدد والدین اصلی در بچهها احساس عصبانیت، صدمه و گیجی ایجاد میکند.
حتما بخوانید : با کودکان طلاق چگونه رفتار کنیم؟ سن بچهها: زمانی که نوبت به تنظیم و شکلگیری روابط جدید میرسد معمولاً فرزندان کوچکتر راحتتر با اعضای جدید خانواده کنار میآیند. برخی از کودکان نیز در خردسالی به راحتی این موضوع را میپذیرند اما در سالهای بعدی رفتارهای مخرب یا احساسات چالشبرانگیزشان ظاهر میشود.
با بچهها صریح صحبت کنید اگر به نظر میرسد که با تغییرات مشکلی ندارند. صریح صحبت کردن با آنها از بروز مشکلات بعدی میکاهد.
مدت زمانی که بچه را میشناسید: معمولاً هر چه مدت زمانی که شما بچهها را میشناسید بیشتر باشد رابطه بهتری با آنها ایجاد خواهید کرد. البته موارد استثنایی هم وجود دارد (برای مثال اگر پیش از جدا شدن والدینشان آنها را میشناختید و شما عامل جدایی والدینشان هستید)
اما در کل داشتن سابقه اشنایی باعث میشود بچهها راحتتر تغییرات را بپذیرند.
مدت زمانی که والدین آنها را میشناختید: به طور معمول اگر در ایجاد رابطه با بزرگسالان عجله نکنید بچهها حس بهتری نسبت به شما خواهند داشت چرا که حس میکنند شما طولانی مدت در این رابطه خواهید ماند.
حتما بخوانید : با کودک پرخاشگر چطور رفتار کنیم؟ اینکه چقدر با همسر سابق همسرتان کنار بیایید: این مساله خیلی مهم است. شما باید تلاش کنید کمترین میزان درگیری را با همسر سابق همسرتان داشته باشید و جلوی ارتباط آنها را نگیرید. در این صورت بچهها راحتتر شما را به عنوان پدر یا مادر ناتنیشان میپذیرند.
اینکه چقدر با بچهها وقت میگذرانید: تلاش برای اینکه بچهها را آخر هفته ملاقات کنید تقریباً بیثمر است. زیرا این زمانی است که بچهها میخواهند با والدین اصلیشان ملاقات داشته باشند و ساعاتی را با آنها بگذرانند.
به یاد داشته باشید که نیاز ملاقات با والدین اصلی همیشه در اولویت شما باشد.
اینکه بچهها بتوانند هر زمان میخواهند با والدین خود ملاقات داشته باشند به آنها کمک میکند راحتتر شما را بپذیرند.
چند قدم تا داشتن رابطه مطلوب با فرزند ناتنی 1. همۀ والدین هر از گاهی در رابطه با فرزندانشان با مشکلاتی روبرو میشوند اما زمانی که شما پدر یا مادری ناتنی هستید این مشکلات ممکن است برای شما سختتر باشد، چرا که ممکن است باعث درگیری قدرت درون خانواده شود. چه از طرف بچهها، چه از طرف همسر سابق شما و یا حتی همسر کنونیتان.
وقتی شرایط دشوار میشود بهترین کاری که میتوانید بکنید این است که نیازهای بچهها را در اولویت قرار دهید.
این کار به شما کمک میکند تصمیمات بهتری بگیرید.
2. دقت داشته باشید که نیازهای بچهها را در اولویت قرار دهید نه خواستههایشان را.
کودکان بیش از هر چیز به عشق، محبت و قوانین سازگار نیاز دارند. هدیه دادن اسباب بازی یا خوراکی زمانی که بچه نمرات یا رفتار خوبی ندارد میتواند منجر به وضعیتی شود که به آن “گدایی محبت” میگویند.
شما نباید برای دریافت عشق باج بدهید. به همین ترتیب اگر احساس کردید که با فرزند بیولوژیکی خود بهتر از فرزند ناتنیتان رفتار کردید برای جبران هدیه نخرید. بهترین کار این است که یاد بگیرید چگونه با آنها برابرتر رفتار کنید.
حتما بخوانید : مراحل تربیت کودکان 3. قوانینی که در خانه وضع میشوند مهم هستند.
تا جایی که برایتان امکان دارد این قوانین را برای همه بچهها ثابت نگه دارید، چه آنها بچههای شما از رابطه قبلیتان باشند و چه بچههای جدیدی که از رابطه فعلیتان دارید.
قوانین یکسان به بچهها کمک میکند تا همزمان با تغییرات بتوانند خودشان را تغییر دهند.
4. سنتهای خانوادگی جدید ایجاد کنید:
برای اعضای خانواده فعالیتهای ویژهای به وجود بیاورید و در ایجاد آنها حتماً نظر بچهها را هم جویا شوید.
مثل شبهایی برای بازیهای رومیزی، دوچرخهسواری با هم، آشپزی، کاردستی یا بازی با کلمات.
نکته اصلی این است با هم سرگرم شویم نه اینکه سعی در جلب علاقه بچهها نسبت به خودمان داشته باشیم.
بچهها باهوش هستند و به سرعت متوجه میشوند که سعی دارید رابطه را به آنها تحمیل کنید.
حتما بخوانید : آثار تنبیه کودکان 5. به والدین اصلی فرزندان ناتنیتان احترام بگذارید.هرگز درباره آنها حرفهای منفی نزنید چرا که این کار اصولاً جواب معکوس میدهد. بچهها از اظهارنظر منفی شما درباره والدینشان ناراحت و عصبانی میشوند.هیچ کودکی دوست ندارد از زبان شما انتقاد درباره والدینش را بشنود اگر چه پیش شما از آنها گلهمند باشد.
6. از بچهها به عنوان خبرچین استفاده نکنید.
از آنها نخواهید از خانه والدین اصلیشان برای شما جاسوسی کنند. این کار باعث ناراحتی آنها میشود. مشکلات مربوط به مدرسه، برنامهریزی و یا مشکلات مربوط به سلامتی را مستقیماً با والدین اصلی آنها مطرح کنید.
اگر امکان ملاقات حضوری ندارید میتوانید از تقویمهای مشترک آنلاین استفاده کنید و اطلاعات را از طریق اینترنت با هم به اشتراک بگذارید.
7. با شریک زندگیتان صحبت کنید .
برقراری ارتباط بین شما و همسرتان برای اینکه بتوانید تصمیمات مربوط به والدین را بگیرید بسیار مهم است. اگر برای ایفای نقش پدر یا مادر ناتنی ناوارد هستید از همسرتان بپرسید که بهترین راه برای شناخت بچهها چیست؟
تلاش کنید بفهمید که هر کدام از بچهها به چه چیزی علاقهمند است و فراموش نکنید که از آنها سوال کنید.
سخن پایانی سخن پایانی اینکه مهم نیست خانواده جدید شما چگونه تشکیل شده باشد، در هر صورت در این راه چالشهایی به وجود میآیند. اما حتی اگر اوضاع سخت شود با شناخت بیشتر شما از اعضای خانواده جدیدتان این مشکلات بهبود پیدا میکنند.