اختلال افسردگی چیست؟
افسردگی یک بیماری جدی و شایع پزشکی است که بر احساسات، افکار و رفتار شما تاثیر منفی میگذارد. خوشبختانه این اختلال قابل درمان است. افسردگی باعث میشود شما احساس غم را تجربه کنید و علاقه خود را نسبت به فعالیتهایی که تا آن زمان دوست داشتید از دست بدهید.
اختلال افسردگی میتواند منجر به انواع مشکلات عاطفی و جسمانی شود. همچنین میتواند تواناییهای فرد را در انجام کارهای روزمره پایین بیاورد. در ادامه این مطلب قصد داریم اطلاعات بیشتری درباره انواع، نشانه ها وعلل این اختلالات در اختیار شما بگذاریم.
انواع اختلالات افسردگی

اختلالات افسردگی انواع مختلفی دارند که در این قسمت به صورت خلاصه آنها را به شما معرفی میکنیم:
- اختلال افسردگی اساسی یا عمده: دورهای از نشانههای افسردگی حاد ولی با محدودیت زمانی را شامل میشود که در ادامه این مطلب بیشتر درباره ی آن صحبت خواهیم کرد.
- اختلال افسردگی مداوم: اختلال خلق که با اختلال افسردگی اساسی روی میدهد و ممکن است حالت مزمن و با دوام به خود بگیرد. افراد مبتلا به این اختلال به مدت حداقل ۲سال مجموعه علائم محدودتر از علائمی را دارند که در اختلال افسردگی اساسی روی میدهد.
- اختلال بی نظمی خلق اخلالگر: تشخیص این اختلال برای کودکانی مورد استفاده قرار میگیرد که بیقراری و تحریک پذیری مزمن و شدید از خود نشان میدهند و طغیانهای خشم شدید دارند.
- اختلال ملال پیش از قاعدگی: زنانی که در طول مرحله پیش از قاعدگی دچار خلق افسرده یا تغییرات در خلق، تحریک پذیری و اضطراب میشوند که بعد از شروع دوره قاعدگی، این احساسات فروکش میکنید مبتلا به اختلال ملال پیش از قاعدگی تشخیص داده میشوند.
علائم اختلال افسردگی اساسی شامل چه مواردی است؟

برای اینکه بگوییم شخصی افسرده است، لازم است پنج مورد (یا بیشتر) از بین علامتهای زیر، طی دو هفته در او دیده شود. میبایست حداقل یکی از علائم، افسرده خویی یا از دست دادن احساس لذت باشد.
توجه داشته باشید علائمی را که به وضوح، به یک وضعیت پزشکی دیگر نسبت داده میشود را نمیتوان از نشانههای اختلال افسردگی دانست. علائم این اختلال به شرح زیر است:
- داشتن خلق و خوی افسرده، بیشتر اوقات روز و تقریبا هر روز. این علائم میتوانند هم از طریق گزارشهای خود شخص بدست بیایند به عنوان مثال خودش بگوید ناامید و غمگین است و احساس پوچی میکنید، هم میتواند مشاهده اطرافیانش باشد مثلا اطرافیانش چهره او را اشک آلود دیده باشند. درکودکان بیقرار شدن میتواند از نشانه های افسرده خویی باشد.
- از دست دادن علاقه و لذت نسبت به همه فعالیتها یا اکثر فعالیتهای روزانه (که هم میتواند از طریق گزارشات شخص و هم اطرافیانش بدست آید). این مورد لازم است هر روز در فرد دیده شود.
- کاهش وزن چشم گیر که در اثر رژیم گرفتن نباشد (به عنوان مثال از دست دادن بیش از ۵۰% وزن بدن طی یک ماه) یا افزایش یا کاهش اشتها بصورت روزانه. افزایش پیدا نکردن وزن مورد نیاز در کودکان میتواند به عنوان یک نشانه در نظر گرفته شود.
- بیخوابی یا پرخوابی، تقریبا هر روز.
- بیقرار شدن یا کند شدن در انجام کارها بصورت روزانه(لازم است توسط دیگران مشاهده شده باشد).
- داشتن احساس خستگی و کمبود انرژی در هر روز.
- داشتن احساس گناه و احساس بی ارزشی بیش از حد.
- کاهش تمرکز، ناتوانی در تفکرو دودل شدن در تصمیمگیری بصورت روزانه(میتواند هم از طریق خود فرد هم اطرافیانش تایید شود).
- داشتن افکار مکرر از مرگ (نه فقط ترسیدن از مرگ)، داشتن ایدههای مکرر خودکشی بدون برنامه مشخص، اقدام به خودکشی یا داشتن برنامهای برای آن. داشتن نشانهها و علائم اختلال افسردگی عمده یا اساسی میتواند در زمینههای اجتماعی، شغلی و زمینههای با اهمیت دیگر، در عملکرد فرد اختلال ایجاد کنند و باعث پریشانی او شوند.
افسردگی، از هر ۱۵ نفر انسان بالغ، تقریبا ۱نفر را در هر سنی درگیر میکنید(۷/۶%) و ۱نفر ازهر۶نفر (۶/۱۶%) در دورههایی از زندگی، افسردگی را تجربه میکند.اختلال افسردگی در هر دورهای از زندگی میتواند بروز پیدا کند، اما بطور متوسط، ابتدا در اواخر نوجوانی تا اواسط دهه ۲۰ ظاهر میشود.
زنان بیشتر از مردان دچار اختلالهای افسردگی میشوند. برخی از مطالعات نشان میدهند که یک سوم زنان، اختلال افسردگی اساسی را در طول زندگی خود تجربه خواهند کرد.
افسردگی با احساس غم یا سوگ، متفاوت است

مرگ کسی که دوستش داریم، ازدست دادن شغل یا پایان دادن به یک رابطه، تجربیات سختی برای همه آدمها هستند. طبیعی است که در پاسخ به این شرایط غمگین شویم یا برای این اتفاقات سوگواری کنیم.
معمولا کسانی که فقدان و سوگ را تجربه میکند، فکر میکند دچار اختلال افسردگی شدهاند؛ اما غمگین بودن یا سوگوار شدن به معنای افسردگی نیست. سوگواری یک روند طبیعی است و چگونگی آن از شخصی به شخص دیگر متفاوت است، اما ویژگیهایی نیز دارد که مشابه ویژگیهای اختلال افسرگی میباشد.
سوگ و افسردگی، هر دو میتوانند شامل احساس غم و اجتناب از انجام فعالیتهای روزانه باشند. همچنین از چند نظر دیگر نیز باهم متفاوتاند:
- در سوگ، احساسات دردناک یک باره و به صورت ناگهانی به سراغ فرد میآیند، و معمولا با یکسری خاطرات مثبت از فردی که از دست داده همراه است. در اختلال افسردگی اساسی یا عمده، خلق و خو یا احساس لذت برای بیشتر از دوهفته کاهش پیدا میکنید.
- در سوگ، عزتنفس یا احساس ارزشمندی معمولا ثابت است و تغییر نمیکنید در اختلال افسردگی، عزتنفس پایین رایج است و معمولا فرد احساس بی ارزش بودن میکنید.
- برای برخی از افراد، مرگ عزیزی میتواند اختلال افسردگی را به دنبال داشته باشد. از دست دادن شغل یا قربانی سوءقصد و تجاوز شدن میتواند بعضی از افراد را مبتلا به افسردگی کند.
زمانی که سوگ و افسردگی با هم بروز پیدا میکند، این سوگ طولانی مدتتر و شدیدتر میشود، نسبت به سوگی که با افسردگی همراه نباشد. با وجود اشتراکاتی که بین افسردگی و سوگ وجود دارد، این دو باهم متفاوت اند. متمایز کردن آنها میتواند به افراد مختلف کمک کند تا درمان، پشتیبانی و کمک مورد نیاز خود را دریافت کنند.
علل اختلال افسردگی اساسی چه چیزهایی هستند؟

افسردگی میتواند هرکسی را تحت تاثیر قرار دهد حتی شخصی که به نظر میرسد در شرایط ایدهآلی زندگی میکنید. فاکتورهای مختلفی میتوانند در این اختلال نقش داشته باشند:
- بیوشیمیایی: متفاوت بودن مواد شیمیایی خاصی در مغز ممکن است به بروز علائم افسردگی کمک کند.
- ژنتیک: افسردگی میتواند در خانواده وجود داشته باشد. به عنوان مثال اگر بین یک دوقلوی همسان، یکی از آنها افسردگی داشته باشد، دیگری به احتمال ۷۰% در دورهای از زندگی به اختلال افسردگی دچار میشود.
- شخصیتی: افرادی که عزتنفس پایینی دارند، کسانی که به راحتی تحت تاثیر استرس قرار میگیرند و کسانی که عموما بدبین هستند به نظر میرسد بیشتر دچار افسردگی میشوند.
- فاکتورهای محیطی: قرار گرفتن در معرض خشونت بصورت مداوم، طرد شدن، مورد سوءاستفاده قرار گرفتن و فقر ممکن است بعضی افراد را در معرض ابتلا به افسردگی قرار دهد.
برای درمان افسردگی چکار کنیم؟
اختلال افسردگی اساسی یا بیماری افسردگی یک اختلال روانی شایع است که میتواند فرد مبتلا را از رسیدن به اهدافش دور کند و بر حیطههای مختلف زندگی او تاثیر بگذارد.
ما در این مطلب سعی داشتیم شما را با نشانههای اختلال افسردگی عمده یا اساسی، و ریشههای این اختلال آشنا کنیم تا شما بتوانید با اطلاعاتی که بدست آوردهاید به خود و اطرافیانتان کمک کنید.
در آینده روشهای درمان موثر را به شما معرفی خواهیم کرد اما لازم است بدانید برای تشخیص درست این اختلال باید به یک متخصص مراجعه کنید تا بتوانید به خوبی از آسیبهای احتمالی جلوگیری کنید. پس اگر فکر میکنید خودتان یا یکی از عزیزانتان مبتلا به افسردگی است برای مراجعه به یک روانشناس یا روانپزشک درنگ نکنید.
برای من داروهم جواب نداده چیکارکنم
من افسره ام تست هم دادم اما نمیخوام از بزرگتر ها کمک بگیرم کمکم کنید
شما میتونید با کلینیک چمان تماس بگیرید و خودتون برای هماهنگی وقت مشاوره وقت رزرو کنید
مشاوره افسردگی بصورت حضوری یا آنلاین هم انجام میشه
88652505 – 021
021-88652502