اختلال افسردگی چیست؟

افسردگی یک اختلال جدی و شایع پزشکی است که بر احساسات، افکار و رفتار شما تاثیر منفی می‌گذارد. خوشبختانه، این اختلال قابل درمان است. افسردگی باعث می‌شود شما احساس غمگینی کنید و علاقه‌‌تان را نسبت به فعالیت‌هایی که قبلا از انجام‌شان لذت می‌بردید، از دست بدهید!

اختلال افسردگی می‌تواند منجر به انواع مشکلات عاطفی و جسمانی شود. همچنین ممکن است توانایی‌های فرد را در انجام کا‌رهای روزمره پایین بیاورد.

در ادامه این مطلب قصد داریم اطلاعات بیشتری درباره انواع، نشانه‌ها، علل و نحوه درمان اختلال افسردگی در اختیار شما قرار دهیم.

انواع اختلالات افسردگی

اختلالات افسردگی انواع مختلفی دارند که در این قسمت به صورت خلاصه آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

اختلال افسردگی اساسی یا عمده:

دوره‌ای از نشانه‌های افسردگی حاد که محدودیت زمانی دارد؛ در ادامه این مطلب بیشتر درباره آن صحبت خواهیم کرد.

حتما بخوانید : درمان افسردگی بعد از زایمان

اختلال افسردگی مداوم/ پایدار:

نوع دیگری از اختلال افسردگی است که حالت مزمن و با دوام به خود می‌گیرد. افراد مبتلا به این اختلال مجموعه علائم محدودتری را نسبت به افسردگی اساسی بروز می‌دهند اما این علائم محدود، حداقل به مدت ۲ سال دوام می‌آورند.

اختلال بی‌نظمی خلق اخلال‌گر:

تشخیص این اختلال برای کودکانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که بی‌قراری و تحریک پذیری مزمن و شدید از خود نشان می‌دهند و طغیان‌های خشم شدید دارند.

افسردگی کودکان

اختلال ملال پیش از قاعدگی:

دسته‌ای از زنان در طول مرحله‌ پیش از قاعدگی تغییرات خلقی مانند خلق افسرده پیدا می‌کنند، و یا دچار تحریک پذیری و اضطراب می‌شوند. البته بعد از شروع دوره‌‌ قاعدگی، این احساسات فروکش می‌کنند اما ممکن است این زنان مبتلا به اختلال ملال پیش از قاعدگی باشند.

حتما بخوانید : تاثیرات جسمانی افسردگی: غیر از روان بدن‌تان در حال آسیب است

علائم اختلال افسردگی اساسی چیست؟

برای اینکه بگوییم شخصی مبتلا به افسردگی است، لازم است پنج مورد (یا بیشتر) از بین علامت‌های زیر، طی دو هفته در او دیده شوند. باید حداقل یکی از علائم، خلق افسرده و یا از دست دادن احساس لذت در انجام فعالیت‌ها باشد.

توجه داشته باشید علائمی که به وضوح به خاطر مشکلات جسمانی و یا وضعیت پزشکی دیگر ایجاد می‌شوند را نمیتوان از نشانه‌های اختلال افسردگی دانست.

علائم این اختلال به شرح زیر است:

  • داشتن خلق و خوی افسرده، بیشتر اوقات روز و تقریبا هر روز. این علائم می‌توانند هم از طریق گزارش‌های خود شخص به دست بیایند به عنوان مثال خودش بگوید ناامید و غمگین است و یا احساس پوچی می‌کند، هم می‌تواند مشاهده‌ اطرافیان‌اش باشند مثلا آنها چهره او را اشک آلود دیده‌اند. در کودکان بی‌قرار‌ یا تحریک‌پذیری می‌تواند از نشانه‌های افسردگی اساسی باشد.
  • از دست دادن علاقه و لذت نسبت به همه‌ فعالیت‌ها یا اکثر فعالیت‌های روزانه (که از طریق گزارشات شخص و یا اطرافیان‌اش به دست می‌آید). این مورد لازم است هر روز در فرد دیده ‌شود.
  • کاهش یا افزایش وزن چشم‌گیر که در اثر رژیم گرفتن نباشد (برای مثال از دست دادن بیش از ۵۰٪ وزن بدن طی یک ماه)، افزایش یا کاهش اشتها تقریبا هر روز. (عدم وزن گیری مورد انتظار در کودکان می‌تواند به عنوان یک نشانه در نظر گرفته شود.)
  • بی‌خوابی یا پرخوابی، تقریبا هر روز.
  • بی‌قراری یا کندی روانی حرکتی در انجام کارها به صورت روزانه (قابل مشاهده توسط دیگران، نه صرفا احساس ذهنی بی‌قراری یا کند بودن).
  • احساس خستگی و کمبود انرژی تقریبا هر روز.

خستگی مداوم از علائم افسردگی است

  • احساس گناه و احساس بی‌ارزشی بیش از حد.
  • کاهش تمرکز، ناتوانی در تفکر و دودلی در تصمیم‌گیری به صورت روزانه (می‌تواند از طریق خود شخص و یا اطرافیان‌اش تایید شود).
  • افکار مکرر درباره مرگ (نه فقط ترسیدن از مردن)، داشتن ایده‌های مکرر خودکشی بدون برنامه‌ مشخص، اقدام به خودکشی یا داشتن برنامه‌ای برای آن.
  • داشتن نشانه‌ها و علائم اختلال افسردگی عمده یا اساسی ممکن است در زمینه‌های اجتماعی، شغلی و زمینه‌های مهم دیگر مانند عملکرد فرد اختلال ایجاد کند و باعث پریشانی او شود.

برای رزرو وقت روانشناسی بالینی با ما تماس بگیرید:

88652505 | 88652502 | 021

افسردگی، از هر ۱۵ نفر، تقریبا ۱ نفر را در هر سنی درگیر می‌کند (۷.۶٪) و ۱ نفر ازهر۶ نفر (۶.۱۶٪) در دوره‌هایی از زندگی، افسردگی را تجربه می‌کند. اختلال افسردگی در هر دوره‌ای از زندگی ممکن است رخ دهد، اما به طور میانگین در اواخر نوجوانی تا اواسط دهه‌ ۲۰ سالگی ظاهر می‌شود.

زنان بیشتر از مردان دچار اختلال‌های افسردگی می‌شوند. برخی از مطالعات نشان می‌دهند که یک سوم زنان، اختلال افسردگی اساسی را در طول زندگی خود تجربه خواهند کرد.

حتما بخوانید : افسردگی در زنان، علائم و درمان

افسردگی با احساس غم یا سوگ، متفاوت است

افسردگی با سوگ فرق دارد

مرگ کسی که دوست‌اش داریم، از دست دادن شغل و یا پایان دادن به یک رابطه تجربیات سختی برای همه‌ انسان‌ها هستند. طبیعی است که در پاسخ به این شرایط غمگین شویم یا برای این اتفاقات سوگواری کنیم.

معمولا کسانی که دچار فقدان و سوگ می‌شوند، تصور می‌کنند به اختلال افسردگی مبتلا شده‌اند؛ اما غمگین بودن یا سوگوار شدن به معنای افسردگی نیست.
سوگواری یک روند طبیعی است و چگونگی آن از شخصی به شخص دیگر متفاوت است؛ البته برخی از ویژگی‌های‌ سوگ و افسردگی هم‌پوشانی دارند و به یکدیگر شبیه‌اند که در ادامه بیشتر به مقایسه آنها می‌پردازیم.

حتما بخوانید : انواع سوگ و نشانه های آن

سوگ و افسردگی، هر دو می‌توانند شامل احساس غم و اجتناب از انجام فعالیت‌های روزانه باشند. با این حال، از چند نظر دیگر با هم متفاوت‌اند:

  • در سوگ، احساسات دردناک یک باره و به صورت ناگهانی به سراغ فرد می‌آیند و معمولا با یک سری خاطرات مثبت از فردی که از دست رفته، همراه هستند. در اختلال افسردگی اساسی یا عمده، خلق و خو یا احساس لذت برای بیش از دو هفته کاهش می‌یابد.
  • در سوگ، عزت‌نفس یا احساس ارزشمندی معمولا ثابت است و تغییر نمی‌کنند در اختلال افسردگی، عزت‌نفس پایین رایج است و معمولا فرد احساس بی‌ارزش بودن می‌کند.
  • برای برخی از افراد، مرگ عزیزی می‌تواند اختلال افسردگی را به ‌دنبال داشته‌ باشد. از دست دادن شغل یا قربانی سوءقصد و تجاوز بودن می‌توانند بعضی از افراد را به افسردگی دچار کنند.

زمانی که سوگ و افسردگی با هم بروز پیدا می‌کنند، این سوگ طولانی مدت‌تر و شدید‌تر می‌شود، نسبت به سوگی که با افسردگی همراه نباشد. علی رغم اشتراکاتی که بین افسردگی و سوگ وجود دارد، این دو باهم متفاوت اند. متمایز کردن آنها می‌تواند به افراد مختلف کمک کند تا درمان، پشتیبانی و کمک مورد نیاز خود را دریافت کنند.

علل اختلال افسردگی اساسی چه هستند؟

افسردگی می‌تواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد حتی شخصی که به ‌نظر می‌رسد در شرایط ایده‌آلی زندگی می‌کند. فاکتورهای مختلفی می‌توانند در این اختلال نقش داشته باشند:

  • بیوشیمیایی: متفاوت بودن مواد شیمیایی خاصی در مغز ممکن است به بروز علائم افسردگی کمک کنند.
  • ژنتیک: افسردگی می‌تواند در خانواده وجود داشته‌ باشد. به عنوان مثال اگر بین یک دوقلوی همسان، یکی از آنها افسردگی داشته ‌باشد، دیگری به احتمال ۷۰٪ در دوره‌ای از زندگی به اختلال افسردگی دچار می‌شود.
حتما بخوانید : تاثیر افسردگی بر خانواده | آیا افسردگی مُسری است؟
  • شخصیتی: افرادی که عزت‌نفس پایینی دارند، کسانی که به راحتی تحت تاثیر استرس قرار می‌گیرند و کسانی که عموما بدبین هستند به نظر می‌رسد بیشتر دچار افسردگی می‌شوند.
  • فاکتورهای محیطی: قرار گرفتن در معرض خشونت به صورت مداوم، طرد شدن، مورد سوءاستفاده قرار گرفتن و فقر ممکن است بعضی افراد را در معرض ابتلا به افسردگی قرار دهد.

برای درمان افسردگی چه کار کنیم؟

داغ و ننگ ابتلا به اختلال افسردگی گاهی باعث می‌شود خیلی از افراد آن را مخفی کنند یا سعی کنند با سوءمصرف الکل و مواد از شر نشانه‌ها خلاص شوند. برای درمان اثربخش افسردگی لازم است از متخصصین سلامت روان کمک بگیرید تا تشخیص و برنامه درمانی مناسبی برای‌تان ترتیب دهند.

افسردگی منجر به پناه بردن به الکل و مواد می شود
درمان‌های متعددی برای افسردگی وجود دارند که اکثرشان آمیزه‌ای از دارودرمانی و روان‌درمانی هستند.

دارودرمانی:

هدف دارودرمانی، درمان نشانه‌هایی است که تصور می‌شود در نتیجه مشکلات مدارهای مغزی ایجاد شده‌اند. ممکن است چند هفته طول بکشد تا یک داروی ضدافسردگی به طور کامل نشانه‌های افسردگی را تلطیف کند.

بنابراین مهم است که همچنان به خوردن دارو‌ها ادامه دهید. مانند اختلالات مزمن دیگری، درمان زودهنگام می‌تواند در کاهش نشانه‌های افسردگی و مدت زمان آن موثر باشد.

لیست انواع داروهای افسردگی عبارتند از:

  • SSRIs/ داروهای مهار بازجذب سروتونین
  • TCAs/ ضدافسردگی سه حلقه‌ای
  • MAOIs/ داروهای مهارکننده مونوآمین اکسیداز

داروهای دیگری هم برای درمان افسردگی وجود دارند که هنگام مراجعه به روان‌پزشک مناسب‌ترین را برای شما تجویز خواهد کرد.

حتما بخوانید : تفاوت روانشناس و روانپزشک چیست؟

روان درمانی:

روان درمانی به افراد یاد می‌دهد که چگونه بر نگرش‌ها و احساسات منفی‌شان غلبه کنند و به آنها در بازگشت به انجام فعالیت‌های عادی روزانه کمک می‌کند.

درمان افسردگی

روان‌درمانی نقش مهمی در درمان افسردگی دارد. رویکردهای رایج درمانی عبارتند از:

  • شناختی/ روان‌شناسان شناختی، الگوهای افکار منفی شما که به همراه‌اش خلق افسرده می‌آید، به چالش می‌کشند؛ همچنین بهتان آموزش می‌دهند چطور مثبت‌تر فکر کنید.
  • رفتاری/ روانشناسان رفتاری بر روی تغییر الگوهای رفتاری تمرکز می‌کنند.
  • بین‌فردی/ درمان بین‌فردی به شما کمک می‌کند تا متوجه شوید چگونه «روابط» می‌توانند بر خلق‌تان تاثیر بگذارند.

ما در این مطلب سعی داشتیم شما را با انواع مختلف اختلال افسردگی و انواع آن آشنا سازیم؛ همچنین ریشه‌های این اختلال را بررسی کردیم تا بتوانید با اطلاعاتی که به دست آورده‌اید به خود و اطرافیان‌تان کمک کنید.

احتمالا لازم است چندین روان‌شناس مختلف را امتحان کنید تا در نهایت کسی را بیابید که راحت بتوانید احساسات‌تان را با او در میان بگذارید. پس اگر فکر می‌کنید خودتان یا یکی از عزیزان‌تان مبتلا به افسردگی است برای مراجعه به یک روانشناس یا روانپزشک درنگ نکنید.

ما از ساعت 8 تا 21 در کلینیک هستیم. برای رزرو وقت مشاوره و روانشناسی تماس بگیرید:

88652505 - 88652502 - 021

 

گردآورنده و مترجم این مقاله:

کیمیا مرادخانی | از تیم تولید محتوای چمان

4 دیدگاه

    • شما میتونید با کلینیک چمان تماس بگیرید و خودتون برای هماهنگی وقت مشاوره وقت رزرو کنید
      مشاوره افسردگی بصورت حضوری یا آنلاین هم انجام میشه

      88652505 – 021
      021-88652502

دیدگاهتان را بنویسید

Post comment