وسعت مشکل
بررسیهای انجام شده بر اساس گزارشات قربانیان دقیقترین تخمین، از رواج خشونت شریک عاطفی و خشونت جنسی را به دست ما میدهد. تحلیل اطلاعات بیش از ۸۰ کشور در سال ۲۰۱۳ نشان میدهد که از هر۳ زن یکی از آنها (حدود۳۵٪) خشونت فیزیکی و یا جنسی را توسط شریک عاطفی یا فردی غریبه تجربه کردهاند.
تقریبا یک سوم (۳۰٪) از زنان جهان که در رابطهی عاطفی بودند، خشونت فیزیکی و جنسی را توسط شریکشان تجربه کردهاند. طبق گزارشات دقیق ،خشونت شریک عاطفی در کشورهای پردرآمد ۲۳.۲٪، در مناطق شرقی اقیانوس آرام حدود ۲۴.۶٪، در ناحیه غربی مدیترانه ۳۷٪ و مناطق جنوب شرقی آسیا ۳۷.۷٪ میباشد.
در سطح جهانی حدود ۳۸٪ قتل زنان به دست شریک عاطفیشان انجام شده. ۷٪ از زنان گزارش تجاوز توسط فردی غریبه را میدهند، اگرچه اطلاعات کمتری از این افراد غریبه که خشونت جنسی اعمال کردهاند در دست است.
اغلب، مردان مرتکب خشونت جنسی نسبت به زنان میشوند. عواملی که ریسک اتفاق افتادن اینگونه خشونتها را بالا میبرد.
عوامل مرتبط با خشونت شریک عاطفی و خشونت جنسی در محیط خانوادگی یا فردی و در موارد وسیعتر جامعه رخ میدهد. بعضی افراد خشونت را اعمال میکنند، بعضی آن را تجربه میکنند و بعضی دیگر هر دو را.
عوامل احتمالی در فرد پرخاشگر و فرد خشونت دیده:
- تحصیلات کم (هردو)
- سابقهی بد رفتاری با کودکان (هردو)
- شاهد خشونت خانگی بودن (هردو)
- اختلال شخصیت اجتنابی (در فرد پرخاشگر)
- سوءمصرف الکل (هردو)
- داشتن شریکهای عاطفی متعدد و متهم شدن به خیانت کردن (در فرد پرخاشگر)
- نگرشهای نادیده گرفتن خشونت (در فرد پرخاشگر)
- نسبت دادن موقعیت بالاتر به مردان و جایگاه پایینتر به زنان
عوامل مربوط به شریک عاطفی پرخاشگر:
- سابقهی خشونت
- اختلاف زناشویی و نارضایتی
- مشکلاتی در ارتباط برقرار کردن با شریک خود
- داشتن رفتارهای مردانهی سلطهگر بر شریک خود
عوامل مربوط به افرادی که خشونت جنسی اعمال میکنند:
- احترام به خانواده و پاکی رابطه جنسی
- داشتن ایدئولوژی حق برتری مردان در رابطهی جنسی
- داشتن قوانین و مقررات ضعیف برای خشونت جنسی
نابرابری جنسی و باورهای رایج پذیرفته شده دربارهی خشونت علیه زنان، سرچشمهی ایجاد این خشونتها هستند.
تاثیرات خشونت بر سلامتی چیست؟
شرکای عاطفی که آسیبهای فیزیکی و احساسی وارد میکنند، و همچنین خشونت جنسی باعث ایجاد مشکلات فیزیکی، روحی و جنسی در کوتاه مدت و بلند مدت برای زنان میشوند. آنها همچنین بر فرزندان این زنان هم تاثیر میگذارند.
بعضی خشونتها می توانند:
- تاثیرات مرگباری مثل قتل و خودکشی داشته باشند
- منجر به جراحت شوند، حدود ۴۲٪ زنان که مورد خشونت همسر خود قرار گرفتند گزارش جراحت دادهاند
- باعث حاملگی ناخواسته، سقط جنین، بیماریهای دستگاه تناسلی زنان، بیماریهای مقاربتی مثل اچ آی وی میشود. تحقیقات صورت گرفته نشان میدهد احتمال ابتلا به بیماریهای مقاربتی در زنانی که خشونت جنسی یا جسمی را تجربه کردهاند ۱.۵ برابر همچنین احتمال سقط جنین در آنها دو برابر است.
- اعمال خشونت شریک عاطفی در زمان بارداری احتمال سقط خود به خودی جنین، مرده به دنیا آمدن نوزاد، زایمان زودرس و کم وزنی نوزاد را افزایش میدهد. طبق تحقیقات زنانی که مورد خشونت قرار گرفتند احتمال سقط جنین آنها ۱۶٪ و زایمان زودرس ۴۱٪ بوده.
- خشونتها باعث افسرگی، استرس پس از حادثه و سایر اختلالات اضطرابی، اختلالات خواب، اختلالات خوردنو اقدام به خودکشی در زنان میشود. بر اساس تحقیقی که در سال ۲۰۱۳ انجام شد، احتمال ابتلا به افسردگیو اختلال الکل در زنان خشونت دیده دو برابر است.
- عواقب خشونت در سلامتی زنان شامل سردرد، کمر درد، درد شکمی، اختلالاتی در معده و روده، محدودیتهای حرکتی و عدم سلامت جسمی کامل میباشند.
- خشونت جنسی، خصوصاً در دوران کودکی، احتمال سیگار کشیدن، مصرف مواد مخدر و الکل، انجام رفتارهای جنسی پرخطر در آینده را افزایش میدهد. این مورد در مردانی که خشونت اعمال میکنند و زنانی که قربانیان خشونت هستند، دیده میشود.
خشونت چه تاثیراتی بر کودکان میگذارد؟
کودکان پرورش یافته در خانوادههای پرخاشگر، ممکن است از اختلالات احساسی و رفتاری رنج ببرند و احتمال دارد در آینده مورد خشونت قرار گیرند یا خود دست به خشونت زنند. خشونت شریک عاطفی باعث مرگ نوزاد یا ایجاد بیماریهایی در او میشود مثل مشکلات سوءتغذیه.
حتما بخوانید :پیامدهای اجتماعی و اقتصادی خشونت علیه زنان چیست؟
بهای اجتماعی و اقتصادی خشونت جنسی و سایر انواع آن بسیار زیاد و گسترده است. این زنان از انزوا و دوری جویی، عدم توانایی در کار کردن، کاهش حقوق، عدم مشارکت در فعالیتهای عادی و محدودیتهایی برای مراقبت از خود و فرزندانشان در رنج و عذاب هستند.
خشونت علیه زنان در جامعه
در دنیای پر هرج و مرج امروزی، زنان خاورمیانه و آفریقای شمالی نه تسلیم میشوند و نه از پا در میآیند، آنها مقاومت میکنند! زنان در حال تلاش برای رسیدن به جایگاههای جدید در جامعه و پس گرفتن حقشان و از بین بردن تبعیض جنسیتی که در قوانین وجود دارد، هستند.
و با هم یک صدا شدهاند تا دربارهی موضوعاتی که زمانی تابو بودند فریاد زنند. «خشونت تمام جامعهی مرا فرا گرفته» نوا دختر ۲۱ ساله مصری میگوید: در خیابانها تجاوز به زنان خیلی خیلی رایجه.
من نمیتونم شبا از خونه بیرون برم چون امنیت ندارم. من در این جامعه نظراتمو بیان میکنم ولی در آخر چون زنم کسی به نظراتم احترام نمیگذارد و این نوعی خشونته.
سازمان حقوق بشر زنان معتقد است، تعداد زنان و دخترانی مانند نوا که خواهان حقوق خود هستند بیشتر از گذشته شده؛ اما امروزه خشونت علیه زنان هم به همان نسبت افزایش یافته. خشونت علیه زنان در جای جای دنیا بی حد و حصر است.
حتما بخوانید :مواردی از نقض حقوق بشر زنان در جامعه عبارتند از:
خشونت علیه زنان در زندان
نابرابری قدرت در بین زندانیان و سربازان باعث میشود که زندانیان به طور کامل از افسران و سربازان پیروی کنند و مورد سوءاستفادهی فیزیکی قرار گیرند. به دلیل اینکه زنان زندانی اغلب از چشمان عموم دور هستند، برای جلوگیری از تجاوز جنسی، دست زدن به قسمتهای مختلف بدن زن در حین بازرسی بدنی و بستن دست و پای زنان هنگام زایمان، هیچ عملکرد مناسبی اعمال نمیشود.
زنان در دنیای کار
در دنیای کار مردان از زنان حقوق بیشتری دریافت میکنند، حتی در شغلهای مشابه. تحقیقی که در سال ۲۰۱۱ انجام شد نشان داد اگر زنان از بانکها وام بگیرند باید ماهانه مبلغ بیشتری را نسبت به مردان پرداخت کنند.
زنان حداقل ۱۳٪ بیشتر از مردان هزینهی سلامت و مراقبتهای بهداشتی میپردازند و همین طور ۸٪ بیشتر برای لباسهایشان، با این وجود ۱۹.۷٪ حقوق کمتری میگیرند. حدود ۱۰۴ کشور در جهان شغلهای مشابه مردان را به زنان نمیدهند؛ در کشور کامرون شوهر میتواند همسر خود را از کار کردن منع کند.
حتما بخوانید :زنان متأهل برای انجام وظایفشان در خانه شغلهایی با درآمد مناسب را رد می کنند و از هر ۱۰ شوهر فقط یکی به اندازهی همسرانشان به کارهای خانه رسیدگی میکنند.
اسید پاشی
پیروی زن از مرد در سیاست، سنت، جامعه، فرهنگ و اقتصاد در خیلی از کشورهای دنیا شایع است. در برخی از کشورها، زنی که خواستگار خود را رد میکند، به قربانی خشونت تبدیل میشود خشونتی که نام انتقام بر آن نهادهاند؛ اسید پاشی شیوهای از انتقامگیری است.
اسیدی که به صورت و بدن این زنان ریخته میشود خطر کور شدن و سوختگی درجه سه را منجر میشود و دولتمردان این کشورها کاری برای جلوگیری از فروش اسید به مردم عادی و مجازات کسانی که از آن برای قتل و نقص عضو زنان استفاده میکنند، انجام نمیدهند.
بسیاری از مشکلات روانشناختی با رواندرمانی و دارودرمانی قابل حله.
برای رزرو وقت روانشناسی بالینی با ما تماس بگیرید:
88652505 | 88652502 | 021
قتل عروسان به دلیل جهیزیه
این واقعیت تلخ، بار دیگر مالکیت زنان به عنوان دارایی مردان را خاطرنشان میکند. عروسانی که پول کافی برای عروسی و جهیزیه خود خرج نمیکنند مورد خشونت قرار میگیرند و گاهی توسط همسر خود به قتل میرسند یا خودکشی میکنند.
این نوع از خشونت بیشتر در کشورهای هند، پاکستان و بنگلادش گزارش میشود و هند بالاترین آمار را دارد. در پاکستان هرسال حدود ۲۰۰۰ مورد قتل زنان به این دلیل گزارش میشود.
قتل از سر شرافت
در برخی کشورها زنان نمایندهی شرافت خانوادهی خود هستند. زمانی که زنان متهم به رابطهی نامشروع میشوند، حتی اگر به آنها تجاوز شده باشد، اغلب توسط برادر و پدر خود به بدترین شکل ممکن مجازات میشوند.
زنانی که مورد تجاوز قرار گرفتند و مدرکی برای اثبات این موضوع ندارند، متهم به زِنا یا رابطهی نامشروع میشوند که مجازات آن سنگسار است. لکه دار شدن پاکی زن حتی اگر حدس و گمان باشد، چارهای برای خانوادهی همسر زن، برای پاک کردن این لکهی ننگ نمیگذارد جز کشتن او.
FGM ختنهی زنان
در ۲۸ کشور آفریقایی ختنهی زنان اتفاق میافتد. طبق تحقیقات ۱۳۵ میلیون زن و دختر به دلیل ختنگی دچار عفونت، اچ آی وی و نازایی شدهاند جدای از رنج روانی و عاطفی ایجاد شده برای این زنان.
بخشیده شدن
خیلی از افراد پرخاشگر دستگیر نمیشوند. بیشتر زنان قربانی ترجیح میدهند گزارشات مبتنی بر خشونت را به پلیس و مسئولان دولتی نگویند زیرا میترسند از جامعه طرد شوند و بقیه آنها را مقصر بشمارند.
زمانی که زنان از فرد متجاوز شکایت میکنند باید در دادگاههای طولانی که بدون هیچ رحمی زن را به تمسخر میگیرند شرکت کنند و سوژهی رسانهها شوند. خشونت علیه زنان به طور عمیقی در جامعههای مختلف جای گرفته.
حتما بخوانید :قاچاق زنان
فروش زنان با هدف بهرهبری جنسی، جسمی و تبلیغاتی انجام میشود. قاچاقچیها اغلب زنانی که با فقر دست و پنجه نرم میکنند و توانایی پیدا کردن شغل و تحصیلات مناسب ندارند را هدف قرار میدهند.
ارثیه
در انگلستان، تونس، چین و ایران زنان کمتر از مردان سهم ارث دارند. در سال ۱۹۵۶ در تونس این قانون تصویب شد که اگر فرزند پسری در خانواده وجود داشته باشد سهم ارثیه او دو برابر دختران است.
نبود زنان در جایگاههای قدرت
یکی از مواردی که باعث شکست نبردهای سیاسی میشود، نبود زنان در جایگاههای قدرت اجتماعی است. از هیئت امنا گرفته تا دادگاهها و جایگاه رهبران سیاسی در سرتاسر جهان، نبود زنان در این جایگاههای بالاتر و مهمتر مانع ارتقا در زمینههای مختلف میشود.
نبود زنان به عنوان رهبران در جامعه نه تنها باعث پس روی زنان بلکه باعث پس روی کل مردم جامعه میشود؛ هرچه زودتر به این موضوع واقف شویم زودتر به جامعهای متحد و یگانه تبدیل خواهیم شد.
پیش گیری از خشونت علیه زنان و درمان:
تحقیقات دربارهی کارآمدی برنامههای پیشگیری و درمان خشونت علیه زنان هر روز در حال افزایش است؛ اما چیزی که زنان واقعا نیازمند آن هستند، منابع بیشتری برای جلوگیری و درمان خشونتهای جنسی و جسمی است، به طوری که در مراحل ابتدایی جلوی این خشونتها گرفته شود.
قوانین و سیاستهایی که باید در جهت برابری جنسیتی تغییر کنند:
- پایان دادن به تبعیض علیه زنان در ازدواج، طلاق و سرپرستی کودکان
- پایان تبعیض علیه زنان در قوانین ارث و میراث و مالکیت داراییها
- افزایش حقوق دریافتی زنان در شغلهای مختلف
- توسعهی برنامههای درمانی و سیاستهای همگانی در جهت خشونت علیه زنان
درحالی که جلوگیری و درمان خشونت علیه زنان به رویکردی چند جانبه نیاز دارد، بخش سلامت و بهداشت نقش مهمی را ایفا میکند.
برای رزرو وقت زوج درمانی تماس بگیرید:
کارهایی که بخش بهداشت میتواند انجام دهد شامل:
- حمایت از حقوق زنان و بیان خشونت علیه زنان به عنوان امری غیرقابل قبول و معضل بهداشت عمومی
- ارائهی خدمات چندگانه، آموزش کارکنان بخش درمان برای برطرف کردن همدلانه و همه جانبهی نیازهای بازماندگان خشونت
- جلوگیری از تکرار خشونت علیه زنان و کودکان آسیب دیده و حمایت گسترده از آنها
- رواج برابری جنسیتی در بین مردم به عنوان مهارتی در زندگیشان، ارائهی برنامههای آموزش روابط جنسی به جوانان
- تولید مدارک از اهمیت مشکل خشونت با انجام نظرسنجیهایی در سطح وسیع
محدودیتهای زنان در کشورهای مختلف
۹۹ سال پیش، ۱۸ آگوست ۱۹۲۰، حق رأی به زنان سفید پوست به طور قانونی داده شد (۱۹امین اصلاحیه، تصویب و به قانون اساسی اضافه شد) این درحالی بود که زنان آسیایی و سرخ پوست آمریکایی در حال دست پنج نرم کردن با موانع بودند و زنان لاتینی که نمیتوانستند انگلیسی حرف بزنند یا بنویسند حق رأی دادن هم نداشتند همچنین زنان سیاه پوست تا سال ۱۹۶۵ نمیتوانستند رأی دهند.
- متجاوزان میتوانند مدعی حقوق والدی در ۷ ایالت آمریکا شوند. هیچ قانونی که متجاوزگران را از گرفتن سرپرستی کودکشان منع کند در ایالات مری لند، آلاباما، می سی سی پی، مینه سوتا ،داکوتای شمالی، وایومی و نیومکزیکو وجود ندارد.
- زنان در عربستان تا چندی پیش اجازهی رانندگی نداشتند و همین طور تا سال ۲۰۱۵ حق رأی.
- در مصر زنان متأهل فقط به منظور اجرای سنت و عرف و قوانین میتوانند با اجازهی خود از خانه خارج شوند، برای مقاصد دیگر باید از همسر خود اجازه بگیرند، وگرنه حمایت مالی از جانب همسر خود را از دست میدهند.
- در ۳۲ کشور زنان برای درخواست پاسپورت به اجازهی همسر نیاز دارند و در۳۰ کشور زنان حق انتخاب مکان زندگی خود را ندارند.
- در اسرائیل زنان حق طلاق ندارند.
- یک شوهر نیجریهای اجازهی زدن همسر خود را، طبق بند ۵۵ قانون کیفری، با هدف هدایت و اصلاح او را دارد.
- در کارولینای شمالی نه به معنی نه نیست. تجاوز به حساب نمی آید اگر زن فقط یک بار ابراز نارضایتی خود را حین اتفاق بیان کند.
- در روسیه قانون گذاری برای برابری جنسیتی،۱۵ سال پیش تصویب شد.
- در ۱۰۴ کشور دنیا زنان از اشتغال به شغلهای مشابه مردان منع شدهاند.
سهم مردان در پایان دادن به «خشونت علیه زنان» چیست؟
معمولاً خشونت علیه زنان به عنوان مشکلی مختص به زنان محسوب میشود، اما از آنجایی که اکثر خشونتهای جنسی و درون روابط از سوی مردان صورت میگیرد، موضوع «خشونت علیه زنان» به همان اندازه مشکلی برای مردان هم میباشد.
ما آگاهیم که خیلی از مردان دست به خشونت نمیزنند و عمیقاً نسبت به سلامت روان زنان زندگیشان ارزش قائلاند. طبق آمارهای به دست آمده، خشونت علیه زنان متوقف نشده.
در این زمینه پیشرفتهای زیادی حاصل شده ولی هنوز راه طولانی برای رسیدن به برابری جنسیتی و پایان دادن به خشونت علیه زنان پیش رو داریم؛ این مشکل حل نخواهد شد تا زمانی که مردان هم دریابند این موضوع مشکل آنها هم هست، زیرا اکثراً مردان مرکتب خشونت میشوند.
حتما بخوانید :۱۲ عملی که مردان میتوانند برای توقف خشونت علیه زنان انجام دهند:
- بپذیرید که مسئولیت خشونت خانگی علیه زنان بر عهده مردیست که پرخاشگری کرده.
- وقتی میبینید که مردان دیگر در حال خشونت هستند، تنها یک مشاهدهگر ساکت نباشید.
- مردانی که حرفهای جنسیت زده میزنند و دربارهی زنان جکهای نامناسب میگویند را به چالش بکشید.
- از زنان دیگر دربارهی تاثیر خشونت بر زندگیشان سوال کرده؛ خوب به حرفهایشان گوش دهید و اطلاعات کسب کنید.
- به این فکر کنید که چگونه نگرشها و طرز صحبتتان، در مسئلهی خشونت علیه زنان سهم دارند.
- اگر شاهد خشونت خانگی بودید به مراکز مربوطه تماس بگیرید، با خود نگویید که این به ما ربطی ندارد و موضوع شخصی یا خانوادگی است.
- عکسهای رسانهای از زنان که آنان را تحقیر میکنند، در واقع نوعی از خشونتاند، آنها را تشخیص دهید.
- مجلات، فیلمها یا موزیک ویدیوهایی که خشونت علیه زنان را تشویق میکنند، خریداری نکنید.
- با پسران و مردان جوان درباره داشتن روابط سالم صحبت کنید و الگوی خوبی برایشان باشید.
- اگر فکر میکنید دارید مرتکب سوءاستفادهی عاطفی، کلامی یا جنسی میشوید، کمک بخواهید و به متخصصین مراجعه کنید.
- به گروههای زنان و مردانی که نگران تبعیضهای جنسیتی علیه زنان هستند ملحق شوید.
- از فعالیتها و گروههای ضد خشونتی حمایت کنید.
از آنجایی که زنان در تیررس هدف تبیعضات جنسی قرار دارند، کلید پیشرفت حق و حقوق انسانی زنان در درون جامعه نهفته است.
با وجود چالشهای گوناگون، زنان همچنان به راه خود ادامه میدهند و در تلاشند تا خشونت را کاهش دهند.
ما از ساعت 8 تا 21 در کلینیک هستیم. برای رزرو وقت مشاوره و روانشناسی تماس بگیرید: