گوشهای ایستادن و تماشای روزگار نه چندان دلچسب همسر افسرده که در حال دست و پنجه نرم کردن با غول افسردگی است میتواند تجربهای سخت و طاقتفرسا باشد تا جایی که هر لحظه با خود میگویید آیا واقعا کاری جز تماشا از من ساخته نیست؟ احتمالا احساس گیجی و خستگی تا حدی تمام وجود شما را فرا میگیرد که حاضر باشید هر راهی را برای درمان همسر افسرده خود امتحان کنید. اگر در چنین شرایطی هستید این محتوا برای شماست!
شاید تصور کنید با هر تلاش برای درمان همسری افسرده یک قدم از او دور میشوید و تلاشهایتان فایدهای ندارند، حتی ممکن است خود را مسئول حال بد همسرتان بدانید و در حافظهی دعواها و تعارضات زناشویی به دنبال کمکاری یا نقصی در رفتارتان بگردید؛ اما مهم است بدانید که افسردگی یکی از شایعترین اختلالات روانشناختی بوده و میتواند در هر دورهای از زندگی افراد حتی بدون وجود یک محرک خاص و دردناک بروز پیدا کند.
درست به همین دلیل است که روانشناسان از افسردگی به عنوان سرماخوردگی روانی یاد میکنند؛ درست مانند سرماخوردگی، افسردگی هم انواع مختلفی دارد که شدت و ضعف متفاوتی دارند.
این فیلم را هم ببینید:
معرفی یک کتاب برای کمک به بهبود افسردگی و اضطراب
علائم افسردگی در هر شخصی میتوانند شکل و شمایل منحصر به فردی به خود بگیرند اما یک سری نشانههای مشترک هستند که وجود آنها در کنار یکدیگر برای مدت زمان طولانی، میتواند زنگ خطر آغاز افسردگی باشد.
در ادامه با جزئیات بیشتری به بررسی این علائم میپردازیم.
نشانههای همسر افسرده چیست؟
برای کمک به درمان همسر افسرده لازم است ابتدا نشانههای او را بشناسید و نسبت به این اختلال آگاهی کافی پیدا کنید. بنابراین برخورداری از اطلاعات کافی و درست درباره شرایط فرد افسرده به شما توانایی لازم برای امدادرسانی به موقع را میدهد و مانع از تخریب هرچه بیشتر رابطه میگردد.
افسردگی اختلالی است که معمولا فرد را به انزوا میکشاند به همین دلیل احتمالا همسر افسرده شما اغلب اوقات تمایل دارد تنها باشد و این کار به شما احساس نادیده گرفته شدن میدهد.
بسیاری دیگر از نشانههای همسر افسرده میتوانند تاثیری منفی بر رابطه شما بگذارند یا باعث ایجاد سوءتفاهم شوند بنابراین انتخاب واکنش درست نسبت به این نشانهها بسیار مهم و حیاتی است.
همانطور که پیشتر اشاره شد افسردگی یک اختلال صفر و صدی نبوده و طیف گستردهای از علائم با شدت و ضعف متفاوت را شامل میشود اما زمانی که از زندگی با همسر افسرده سخن میگوییم منظور حالتهایی گذرا و کوتاه مدت از احساس غم و ناامیدی که به دنبال یک اتفاق ناخوشایند ظاهر میشوند، نیست بلکه در چنین شرایطی ما با نوع شدید و پایدار افسردگی یعنی همان افسردگی دائم یا عمده روبهرو هستیم.
حتما بخوانید :در زندگی با شریک عاطفی افسرده باید به دنبال حداقل ۵ مورد از نشانههای زیر برای مدت بیش از دو هفته باشید:
خلق افسرده
به معنای احساس پوچی، غم و ناامیدی در اکثر ساعات روز که معمولا برای دیگران هم قابل مشاهده است.
ناتوانی در لذت بردن
لذت نبردن از فعالیتهایی که قبلا برای فرد سرگرم کننده و فرحبخش بودهاند.
کاهش یا افزایش چشمگیر وزن
برخی افراد با ظهور افسردگی دچار کم اشتهایی و یا دچار پراشتهایی میشوند.
تغییراتی در الگوی خواب (بیخوابی یا پرخوابی)
لازم به ذکر است که بیخوابی به سه نوع تقسیم میشود:
- وقتی قصد دارید بخوابید اما به خواب رفتن برای شما دشوار است
- زمانی که راحت به خواب میروید اما نیمه شب از خواب بیدار شده و دیگر قادر به خوابیدن نیستید
- وقتی نزدیک به انتهای خواب و زودتر از زمانی که لازم است از خواب بیدار میشوید و سپس نمیتوانید بخوابید.
سراسیمگی یا کندی روانی-حرکتی
در سراسیمگی شخص به اصطلاح یک جا بند نمیشود، مدام بخشی از بدناش را تکان میدهد و بسیار آشفته است. در کندی روانی حرکتی برعکس است، در این حالت ممکن است برداشت اولیه شما این باشد که همسر من تنبل شده و دیگر چابکی سابق را ندارد.
خستگی یا فقدان انرژی
اگر همسرتان این نشانه را داشته باشد خواهید دید که حتی کوچکترین فعالیتهای جسمانی نیز او را خسته میکند گویی به اصطلاح رمقی ندارد تا با شما به سینما یا کوهنوردی بیاید.
احساس گناه غیرواقع بینانه و افراطی
همۀ ما گاهی دچار احساس گناه میشویم و این کاملا طبیعی است، اما تفاوت ما با افراد دارای افسردگی بر سر فراوانیِ تجربه این احساس است. افراد افسرده مدام خود را سرزنش میکنند و نشخوار فکری زیادی نسبت به آن دارند.
بسیاری از مشکلات روانشناختی با رواندرمانی و دارودرمانی قابل حله.
برای رزرو وقت روانشناسی بالینی با ما تماس بگیرید:
88652505 | 88652502 | 021
کاهش توانایی فکر کردن یا قدرت تمرکز
یکی از شاخصترین نشانههای افسردگی عدم تمرکز کافی است بدین معنی که هوش و حواس سر جایش نیست و فرد نمیتواند ذهن خود را منظم کرده تا به موضوعی با دقت فکر کند.
مدام مسائل را فراموش میکند و حتی در موارد شدید امکان دارد که هنگام صحبت با همسر افسرده حس کنید که او نمیتواند خط صحبت شما را دنبال کند آنگاه مجبور هستید مدام از اون بپرسید: «متوجه حرفم شدی؟ حواست اینجاست؟»
اشتغال ذهنی فراوان درباره مرگ و خودکشی
شاید حتی برنامهای برای خودکشی ریخته باشد که در اینجا لازم است اطرافیان گوش به زنگ بوده و فورا از رواندرمانگر کمک بخواهند.
ممکن است بروز نشانههای افسردگی با افت و خیز همراه باشند. به این شکل که همسر شما برخی روزها حال خوب و حتی شادی دارد اما دیری نمیپاید که دوباره حس غم و ناراحتی جای خود را به این شادی زودگذر میدهد.
چنین نوساناتی در خلقِ شخصِ افسرده، ممکن است باعث شوند مشکل اصلی از چشم اطرافیان دور بماند اما توجه داشته باشید که اختلال روحی همچنان پابرجاست و همسرتان برای بهبودی به درمان نیاز دارد.
وقتی میگوییم شخصی به افسردگی مبتلا شده، اغلب در ذهنمان چهرهای رنگ پریده، بیحال و لاغر اندام نقش میبندد که هیچچیزی نمیتواند لبخند را روی لبهای او بنشاند؛ اما نوع دیگری از افسردگی وجود دارد که در آن شخص با وجود افسردگی، زیاد میخوابد، اشتهای او بهتر از هر زمان دیگری است و خوب غذا میخورد، حتی با شرکت کردن در مراسمهای خانوادگی احساس شادی میکند به طوری که با تعجب از خود میپرسید :«این واقعا افسردگی داره؟»
حتما بخوانید :باید بگوییم که بله!
انسانها میتوانند تمام این رفتارهای به ظاهر مثبت را داشته ولی همچنان با افسردگی درگیر باشند. بنابراین اجازه ندهید تصورات قالبی، آگاهی شما از این اختلال را به بیراهه بکشاند و در حمایت شما از درمان همسر افسرده تعلل ایجاد کند.
آیا همسر افسرده پرخاشگر است؟
موضوع بسیار مهم دیگر، بروز خشم و عصبانیت در افراد افسرده است.
افسردگی همیشه در پیکری از غم و ناراحتی ظاهر نمیشود بلکه ممکن است در قالبی از خشم بروز پیدا کند.
احتمال دارد همسرتان بر سر موضوعات کوچک با شما یا سایر اطرافیان جر و بحث کند یا متوجه شده باشید که تازگی بیش از حد معمول حساس شده است.
وقتی همسرتان با پرخاشگری با شما رفتار میکند طبیعیست که آزرده و عصبانی شوید و واکنشی تلافی جویانه نشان دهید اما این کار هیچ کمکی به شما، همسر و رابطهتان نخواهد کرد.
مطمئنا زندگی با همسر عصبی کار آسانی نیست اما وقتی در برابر انفجار خشم همسر افسرده غضبناک رفتار میکنید، هر دو وارد دور باطل پرخاشگری شده و این تعارض شدت افسردگی و احساس خشم همسرتان را افزایش میدهد.
شاید تصور کنید که همسر شما با رفتارهای پرخاشگرانهاش قصد آزار و اذیت دارد اما باید بدانید که گیر کردن در باتلاق افسردگی به همسر شما این فرصت را نمیدهد که تفکری منطقی و عکسالعملی درست در موقعیتهای تحریک کننده داشته باشد.
به خاطر داشته باشید که این اختلال تا ابد باقی نمیماند و زوجهای زیادی توانستهاند با موفقیت درمان همسر افسرده خود را به سرانجام برسانند.
افسردگی علاوه بر شیوع بالا، اغلب موجب همبودی یعنی بروز همزمان سایر اختلالات روانشناختی نیز میگردد.
اضطراب را میتوان خواهر دو قلوی افسردگی دانست که در کنار یکدیگر فرد را در زندان ذهن محبوس میکنند.
زمانی که این دو اختلال با یکدیگر رخ میدهند تشخیص دقیق برایتان مشکل خواهد شد بنابراین بهتر است برای حل مشکلات ناشی از زندگی با همسر مضطرب نیز از متخصصان سلامت روان کمک بگیرید.
چگونه به درمان همسر افسرده کمک کنم؟
بدون شک ارتباط با شریک عاطفی افسرده در طولانی مدت، شرایط دشواری را برای شما رقم خواهد زد. این امر مصداق بارز همان شعری است که میگوید: افسرده دل افسرده کند انجمنی را!
بنابراین برای پیشگیری از سرایت این ویروس غم و ناامیدی به سایر اعضای خانواده لازم است که درمان بیمار افسرده جدی گرفته و در فضایی همدلانه او را برای دریافت درمان تخصصی حمایت نمایید.
برای کمک به همسر افسرده خود این راهکارها را دنبال کنید قطعا نتایج چشمگیر و مثبتی خواهید داشت:
تشویق به درمان
یادتان باشد شما هر اندازه که تلاش کنید همچنان قادر نخواهید بود که کمک تخصصی یک رواندرمانگر را در اختیار همسر بیمار خود قرار دهید زیرا دانش عملی و تجربه کافی ندارید. بنابراین لازم است که او را تشویق به دریافت کمک از رواندرمانگر حوزه اختلالات فردی کنید.
افراد افسرده از اینکه دیگران فکر میکنند آنها مشکلی دارند که باید اصلاح یا درمان شود بیزارند، بیشترین خواستهی آنها شنیده شدن توسط عزیزانشان است. آنها نمیخواهند توسط شما که نزدیکترین فرد از نظر عاطفی به او هستید قضاوت شوند بنابراین در زمان تشویق آنها برای ملاقات با روانشناس بهتر است محتاط عمل کنید. برای این منظور میتوانید از یک روانشناس مشورت بگیرید تا قدم اول را درست بردارید.
برای رزرو وقت روانشناسی بالینی با ما تماس بگیرید:
شما میتوانید نگرانیهای خود درباره اختلال افسردگی همسرتان را با او در میان بگذارید. با بیان اینکه در طول مراحل درمان کنار او هستید یا شاید بخشی از کارهای پذیرش و گرفتن وقت از روانشناس را به عهده میگیرید به او حمایت خود را نشان دهید.
اطلاعاتی که درباره افسردگی دارید را با او در میان بگذارید و درباره انواع درمان افسردگی با یکدیگر گفتگو کنید.
کنارش باشید، نه مقابلش!
تنها با حضور داشتن در کنار همسر افسرده خود میتوانید کمکهای زیادی به او کنید. خیلی از افراد در برابر شریک عاطفی افسرده، کلافه رفتار نموده و آنها را مقصر میدانند. به همسرتان نگویید :«وقتی اون روز سرم داد زدی من خیلی از دستت ناراحت شدم» به عبارت دیگر بر سر رفتاریهایی که ناشی از اختلال افسردگی است با او چانه نزنید.
ما اغلب برای حل مسائلی چون درمان همسر افسرده، به دنبال راه حلی اساسی، عمیق و پیچیده میگردیم؛ اما گاهی کارهای به ظاهر کوچک و ساده تاثیرات عمیقی به جا میگذارند. شما فقط کافیست دست همسرتان را بگیرید او را به آغوش خود دعوت کنید یا به او پیشنهاد انجام کارهای لذتبخش با یکدیگر را بدهید.
به اون نشان دهید که در هر حالتی برای شما مهم و ارزشمند است. از او بپرسید در حال حاضر چه کاری از دستتان برمیآید و چه کمکی میتوانید کنید. با این رفتارها به همسرتان نشان میدهید که استوار هستید تا همراه با هم ابرهای سیاه افسردگی را از آسمان زندگی کنار زده و آفتاب درخشان را دوباره به خانه خود دعوت کنید.
حتما بخوانید :به خودتان نگیرید
همان طور که پیشتر اشاره شد، وقتی افراد دچار افسردگی میشوند تغییراتی در رفتارشان به وجود میآید که قصد و غرضی پشت آنها نیست و نمیخواهند دیگران را آزار دهند بلکه این الگوهای رفتاری جدید به دلیل اختلال افسردگی که نیاز به درمان دارد، ظاهر شدهاند.
اگر عصر جمعه از شریک عاطفیتان درخواست کردید با شما به پارک بیاید و او امتناع کرد، تصور نکنید که از وقت گذراندن با شما بیزار است. اگر مثل سابق تمایل به رابطه جنسی با شما را نداشت اینطور نتیجه نگیرید که دیگر شما را دوست داشتنی و خواستنی نمیداند.
در چنین شرایطی میتوانید با دریافت کمک از یک سکس تراپیست مشکل را تا حد زیادی مدیریت کنید.
اگر میخواهید تغییرات مثبتی در افسردگی همسرتان مشاهده کنید، ضروری است که خیلی از رفتارهای او را به خودتان نگیرید و آنها را شخصیسازی نکنید.
حواستان به خودتان باشد
با تمرکز زیاد بر روی درمان همسر افسرده خود، ممکن است نیازهای جسمانی و عاطفی خود را فراموش کنید اما باید بدانید که کمک به خودتان برای برخورداری از سلامت روان همواره در اولویت قرار دارد زیرا شما باید خوب باشید تا بتوانید برای خوب شدن حال همسرتان تلاش کنید.
یکی از روشهای خود مراقبتی، مراجعه به روانشناس است. ممکن است زندگی با فرد افسرده فشار روانیِ زیادی بر روی شانههایتان گذاشته باشد که صحبت کردن با درمانگر به شما در برطرف کردن این نیازها کمک میکند همچنین میتوانید درباره نگرانیها و چالشهای زندگی با همسر افسرده یا واکنش درست نسبت به رفتارهای مخرب او با رواندرمانگر مشورت کنید.
بسیاری از مشکلات روانشناختی با رواندرمانی و دارودرمانی قابل حله.
برای رزرو وقت روانشناسی بالینی با ما تماس بگیرید:
88652505 | 88652502 | 021
علاوه بر توجه به نیازهای روانی، توصیه میکنیم به جسم خود نیز توجه داشته باشید. خواب کافی، داشتن برنامه غذایی سالم و ورزش منظم از جمله مهمترین مواردی هستند که بهتر است آنها را در اولویت قرار دهید. بیشتر به فعالیتهایی که از آنها لذت میبرید بپردازید و روابط اجتماعی خود را با سایرین حفظ کنید.
افسردگی، هر ساله افراد بیشماری را درگیر میکند اما خوشبختانه با دریافت به موقع درمان میتوان سطح بهداشت روانی افراد را ارتقا داد.
حتما بخوانید :کلینیک روانشناسی چمان
ما در کلینیک مشاوره و روانشناسی چمان با ارائۀ خدمات درمانی توسط روانشناسان، رواندرمانگران، و روانپزشکان متخصص در زمینهی اختلالاتی چون افسردگی میتوانیم در این راه به شما کمک کرده و همراهتان باشیم.
ما از ساعت 8 تا 21 در کلینیک هستیم. برای رزرو وقت مشاوره و روانشناسی تماس بگیرید: