با هر بار تعطیلات احتمالاً رفت و آمدهای خانوادگی را پیشرو داریم که ممکن است برای ما استرسزا باشد. بسیاری از ما یاد گرفتهایم که چگونه با دیگران تعامل درستی داشته باشیم.
میدانیم که این حق ماست که هر زمان چیزی را میخواهیم “بله” و هر زمان چیزی را نمیخواهیم “نه” بگوئیم اما بسیاری از افراد نیز هستند که اغلب برخلاف میل باطنی خود “بله” میگویند و متوجه نشدهاند که این کلمه چقدر میتواند به ضرر سلامتیشان باشد.
در اینجا میخواهیم به مثالی از کارن توجه کنید:
سال گذشته پدر و مادر کارن اعلام کردند که به مدت ده روز میخواهند مهمان او باشند. کارن با شنیدن این پیشنهاد دچار اسپاسم عضلانی، ضعف معده و حالت تهوع شد اما پاسخ داد خوشحال میشود که میزبان آنها باشد. در طول ده روز او برای مهمانهای خود پختوپز کرد، آنها را سرگرم کرد و در پایان ده روز حسابی خسته شده بود. پس از بازگشت والدیناشکارن چندین ماه درگیر بیماریهای عفونی بود.
چرا؟
چون مطالعات نشان داده که رفتار مطیعانه میتواند سیستم ایمنی بدن را به خطر بیندازد و احتمال عفونت را افزایش بدهد.
حالا چکار کنیم که مثل کارن نباشیم؟
ما در این مقاله سه راه حل را در اختیار شما قرار میدهیم:
1. چه زمانی “نه” بگوئیم؟
برای یافتن جواب درست به بدن خود توجه کنید. بدن ما دارای نوعی خرد است که اغلب ان را نادیده میگیریم. چرا که به عنوان گونههایی اجتماعی، مغز ما برای سرکوب احساسات منفی نسبت به دیگران تکامل یافته است. در نتیجه ما اغلب نمیدانیم واقعاً چه احساسی داریم و چه چیزی برای ما مناسب است.این سرکوب احساسات تاسفآور است؛ زیرا بدنمان را به جبهه نبردی بدل میکند که در آن احساسات متضاد به جنگ یکدیگر میروند و آسیب این نبردها تنها به ضرر سلامتی ماست.حتما بخوانید : تاثیر استرس بر بدنتوجه کنید که قبل از جواب دادن چه اتفاقاتی در بدن شما رخ میدهد. در مورد کارن درد معدهاش به او هشدار داد که بگوید “نه” اما این قسمت ضعیفتر از تمایلش به ایفای نقش “انسان خوب” در تعاملاتش بود.اگر گفتن “بله” باعث ناراحتی شما میشود نباید هرگز این کلمه را به زبان بیاورید و بالعکس اگر “نه” گفتن باعث میشود در شما احساس شور و هیجان، افزایش انرژی و توانمندی شکل بگیرد در گفتن آن تعلل نکنید.ممکن است گاهی اوقات جوابی که باید بدهید برایتان چندان واضح نباشد. در این صورت با پاسخی که باعث میشود احساس جسمانی قویتری داشته باشید پیش بروید.
اگر احساس بدن شما به گفتن “نه” مثبتتر از گفتن “بله” است بدون رودربایستی “نه” بگوئید.
2. چرا “نه” بگوئیم؟
گفتن “نه” میتواند خیلی مهم باشد. اگر زمانی که وضعیت خود را سبک سنگین میکنید و جواب میدهید احساس درماندگی کنید یعنی پاسخ اشتباه دادهاید. این درماندگی به بدن شما آسیب میرساند.مطالعات مشهوری که بر روی موش صحرایی انجام شده است نشان میدهد که درد و رنج ناشی از استرس شوک الکتریکی برای موش بسیار بیشتر از زمانی است که واقعاً به او شوک داده میشود.مارتین سلیگمن که در تحقیقات خود مفهوم انتقال حس درماندگی را بررسی میکرد، اظهار داشت درماندگی نقش عمدهای در افسردگی انسان دارد و افسردگیسیستم ایمنی بدن را تضعیف میکند و ما را در مقابل عفونت آسیبپذیرتر میکند.این تاثیر به اندازهای که میتواند توانایی انسان در مقابله با سرطان را کاهش دهد.همواره به خاطر داشته باشید که گفتن یک “نه” میتواند به جلوگیری از بیماری کمک کند.حتما بخوانید : چطور خودمان باشیم؟
3. چگونه “نه” بگوئیم؟
لازم نیست این کار را به شیوهای زننده انجام دهید. شما میتوانید به شیوهای بسیار زیبا “نه” بگوئید. با جملهای زیبا شروع کنید. مثل: “من هم دوست دارم شما را ببینم اما…”مثلاً کارن میتواند بگوید: “دیدن شما برای من عالی است اما برای من سخت است که نزد من اقامت داشته باشید.اگر بتوانید در هتلی نزدیک من اقامت کنید برای من بسیار راحتتر خواهد بود و زمان بهتری را با هم میگذرانیم.”حتما بخوانید : مهارت کنترل احساسات: چگونه احساساتی نباشیم؟این کار از بیماری و فرسودگی کارن جلوگیری میکند و باعث میشود اوقات بهتری را با خانوادهاش داشته باشد. اگر خانوادهشما مهربان و محترم باشند شما را درک میکنند و در غیر اینصورت تصمیم میگیرند به دیدار شما نیایند که این هم خوب است.مهم این است که در زندگیتان احساس تعادل، سلامتی و خوشبختی داشته باشید. اینکه بتوانید برای خانواده و دوستانتان کاری انجام دهید بسیار عالیست!اما فراموش نکنید شخص بسیار مهمی در زندگی شما وجود دارد که خودتان هستید. بنابراین در آینده به آنچه بدنتان به شما میگوید توجه کنید و یاد بگیرید که با لبخند “نه” بگویید.
ما از ساعت 8 تا 21 در کلینیک هستیم. برای رزرو وقت مشاوره و روانشناسی تماس بگیرید:
خیلی عالی بود.
من هم با نه گفتن مشکل دارم متاسفانه 😑
سلام
محصول آموزشی رفتار جراتمندانه ما را تهیه و گوش کنید.
در بخش پنجم آن آموزش نه گفتن را توضیح دادهایم