خود آگاهی شامل آگاه بودن از جنبههای مختلف خویش است یعنی رفتار، ویژگیها و احساسات. حالتی روانشناختی است که در آن تمرکز و توجهتان به خود معطوف میشود. خود آگاهی یکی از اولین اجزاء در خود-پنداره است که ظاهر میشود.
موضوع اصلی خود آگاهی این است که «شما چه کسی هستید!؟»، و این چیزی نیست که بتوان هر لحظه از روز بر آن تمرکز کرد.
در این مقاله بعد از تعریف مفهوم خود آگاهی، به راههایی برای کسب خود آگاهی میپردازیم.
خود آگاهی چیست؟
میتوان مفهوم خود آگاهی را بدین شکل تعریف کرد، زیر نظر داشتن استرس، افکار، احساسات، و باورهایمان. خود آگاهی اهمیت زیادی دارد، زیرا مکانیزمی است که بر رشد فردی تاثیر میگذارد. زندگی میتواند خیلی سریع و راحت از کنترلتان خارج شود، اگر ندانید که چطور و تحت چه شرایطی احساساتتان تحریک میشوند (برای مثال، شاید متوجه نشوید چه قدر فضای مجازی ناراحتتان میکند).
کسب خود آگاهی به خود ارزیابی نیاز دارد، یکی از راههای خود ارزیابی شرکت در آزمونهایی است که نقاط قوت و ضعفتان را تا حدودی نمایان میکنند. البته، کسب خود آگاهیای که صادقانه و بدون قضاوت باشد، کار راحتی نیست. ما تمایل داریم خودمان را بابت شکستها و رویاپردازیها دربارهی اینکه چه قدر خوب هستیم سرزنش کنیم؛ اما نمی دانیم که همه ما ترکیب منحصر به فردی از ویژگیهای خوب و بد هستیم.
برای رسیدن به مهارت خود آگاهی نیاز داریم ذهن را آرام کنیم، و قلبمان را باز بگذاریم تا بتوانیم خود را بابت ایراداتمان ببخشیم و آنها را بپذیریم.