اسکیزوفرنی یا شیزوفرنی (تلفظ آلمانی آن) اختلال روانی جدی است که در آن رابطهی فرد با واقعیت قطع میشود. بیماری اسکیزوفرنی ممکن است منجر به توهم، هذیان، افکار به شدت آشفته، و رفتارهایی شود که عملکرد روزانه را مختل کرده و میتواند ناتوان کننده باشد.
در سال ۲۰۱۹، سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد آمار مبتلایان به اسکیزوفرنی در جهان، ۲۰ میلیون نفر است.
افراد مبتلا به بیماری اسکیزوفرنی (شیزوفرنی) تا آخر عمر باید تحت درمان باشند. درمان زود هنگام میتواند برای کنترل بهتر نشانهها قبل از اینکه پیچیده شوند و گسترش یابند، مفید باشد.
ما در ادامه به نشانهها، علل، مراحل، انواع و روشهای درمانی اسکیزوفرنی میپردازیم.
علائم اسکیزوفرنی
بیماری اسکیزوفرنی شامل گسترهای از مشکلاتی در افکار(شناختی)، رفتار، و احساسات میباشد. علائم و نشانههای اسکیزوفرنی ممکن است متنوع باشند، اما معمولاً شامل توهم، هذیان، گفتار آشفته، و رفتارهای پریشان هستند.
علائم اسکیزوفرنی عبارتند از:
هذیان
اینها باورهای غلطیاند که بر اساس واقعیت نیستند. برای مثال فکر میکنند که مورد آزاد و اذیت قرار میگیرند، خودشان را مستقیماً مخاطب نظرات یا اشارات فرض میکنند، تواناییهای خارقالعاده یا شهرت زیادی دارند، فرد دیگری عاشقشان است، بلا یا مصیبت بزرگی در راه است؛ هذیان در اکثر مبتلایان به اسکیزوفرنی (شیزوفرنی) دیده میشود.
توهم
شامل دیدن و شنیدن چیزهایی است که وجود ندارند. اما این موارد برای افراد مبتلا به اسکیزوفرنی، به اندازهی یک تجربهی واقعی تاثیر دارند و نیرومند هستند.
توهم میتواند در هر کدام از حواس رخ دهد، اما توهم شنیدن صداها از رایجترین توهمات افراد اسکیزوفرنی میباشد.
از صحبتهای آشفته اشخاص مبتلا به اسکیزوفرنی میتوانیم به وجود افکار آشفته پی ببریم. ایجاد ارتباط موثر مختل میشود، و پاسخشان به سوالات مختلف ممکن است کاملاً بیربط یا ناقص باشد.
گاهی، صحبتهایشان شامل کنار هم قرار دادن لغات بیمعناست که قابل فهم نیستند که به آن «سالاد کلمات» هم میگویند.
بسیاری از مشکلات روانشناختی با رواندرمانی و دارودرمانی قابل حله.
برای رزرو وقت روانشناسی بالینی با ما تماس بگیرید:
88652505 | 88652502 | 021
۴. نوع نامتمایز شیزوفرنی
گروهی از اشخاص است که در سه دستهی قبلی جای نمیگیرند.
۵. نوع باقیهی اسکیزوفرنی
اصطلاحی برای توضیح مراجعانی است که توهم، هذیان، صحبتها و رفتارهای آشفتهی قابل توجه ندارند.
گرچه، حداقل دو مورد از این نشانهها را به صورت خفیفتر تجربه میکنند (افکار تحریف شده یا باورهای عجیب و غریب)، آنها بیشتر نشانههای منفی اسکیزوفرنی را بروز میدهند (مانند مشکلاتی در تمرکز، انزوای اجتماعی، بیتفاوتی یا کندی هیجانی).
مراحل بیماری اسکیزوفرنی
هر مرحلهی شیزوفرنی نشانههایی دارد که به طبقهبندی کردن آن کمک میکند. مراحل اسکیزوفرنی عبارتند از:
مرحلۀ مقدماتی
اولین نشانهها و علائم اسکیزوفرنی ممکن است نادیده گرفته شوند زیرا اکثر آنها به خیلی از مشکلات روانی دیگر شبیه هستند، مانند افسردگی.
اغلب بیماری اسکیزوفرنی تا زمانی که به مرحلهی فعال نرسیده، تشخیص داده نمیشود یعنی متوجه مرحله مقدماتی نمیشوند.
در این مرحله از اسکیزوفرنی، احتمالاً نشانهها به واضحترین شکل ممکن آشکار میشوند. محققین اظهار دارند ممکن است حتی زمانی که بیماران در مرحلهی فعال هستند همچنان نشانههای مرحلهی مقدماتی را تقریبا برای ۲ سال داشته باشند.
نشانهها شامل:
توهم یا دیدن اشخاص یا اشیاءای که هیچ کس دیگری نمیتواند آنها را ببیند
هذیانهای پارانوئیدی
افکار نابسمان و بهم ریخته
صحبتهای آشفته
تغییراتی در رفتارهای حرکتی
عدم برقراری ارتباط چشمی
عدم ابراز احساسات از طریق حالات چهره، صدا یا واکنشهای دیگر.
مرحلۀ باقی مانده
این مرحله دیگر در مراحل تشخیصی نیست اما بعضی متخصصین هنوز از آن برای توضیح مراحل اسکیزوفرنی یا گفتوگو دربارهی نشانهها استفاده میکنند.
نشانههای این مرحله از بیماری اسکیزوفرنی به علائم مرحلهی مقدماتی شباهت دارد. ویژگی نشانههای مرحلهی باقی مانده کمبود انرژی و نداشتن انگیزه است، اما احتمالاً برخی از عناصر مرحلهی فعال باقی خواهند ماند. بعضی افراد هم ممکن است دوباره به مرحلهی فعال برگردند.
عوامل زیادی در احتمال ایجاد این بیماری دخیل هستند.ژنتیکگاهی اوقات اسکیزوفرنی تعدادی از اعضای یک خانواده را درگیر میکند. با این وجود، مهم است که بدانید چون یکی از اعضای خانوادهتان به اسکیزوفرنیمبتلاست بدین معناست نیست که سایر اعضای خانواده هم به اسکیزوفرنی مبتلا هستند.پژوهشهای ژنتیکی اظهار دارند که تعداد مشخصی از ژنها احتمال اسکیزوفرنی را بالا میبرند اما یک ژن خاص، به تنهایی باعث اسکیزفرنی نمیشود. هنوز از طریق آزمایشات ژنتیک نمیتوانیم بفهمیم چه کسی به اسکیزوفرنی مبتلا خواهد شد.محیطدانشمندان باور دارند که تعامل عوامل ژنتیکی و جنبههایی از محیط زندگی یک شخص ممکن است نقشی در ابتلا به اسکیزوفرنی داشته باشد.عوامل محیطیای که احتمالاً در ابتلا به بیماری اسکیزوفرنی دخیلاند عبارتند از زندگی در فقر، محیط پر استرس، در معرض ویروسها قرار داشتن یا مشکلات تغذیهای قبل از به دنیا آمدن.ساختار و عملکرد مغزمحققین فکر میکنند که تفاوتها در ساختار و عملکرد مغز، و فعل و انفعالات پیامرسانهای شیمیایی مغز (انتقال دهندههای عصبی) ممکن است در بیماری اسکیزوفرنی نقشی داشته باشند.برای مثال، تفاوتهایی در حجم بخشهای مشخصی از مغز، روشی که مناطق مختلف مغز بهم مرتبط میشوند و عمل میکنند، یا انتقال دهندههای عصبی مثل دوپامین در اشخاص مبتلا به اسکیزوفرنی دیده شده است.تفاوتهای ساختار و مدارهای مغزی که در افراد مبتلا به شیزوفرنی دیده میشود ممکن است به قبل از تولدشان یعنی زمان جنینی برگردد.حتما بخوانید : تاثیر استرس بر بدن
درمان اسکیزوفرنی چگونه است؟
همان طور که گفته شد علل بیماری اسکیزوفرنی نه تنها پیچیدهاند بلکه کاملاً مشخص نشدهاند، بنابراین درمان شیزوفرنی شامل کنترل نشانهها و حل مشکلات و چالشهای مربوط به عملکرد روزانه است.
داروهای ضد روانپریشی
داروهای ضد روانپریشی میتوانند به کاهش شدت و میزان نشانههای روانی اسکیزوفرنی کمک کنند. این داروها معمولاً روزانه و در قالب قرص یا شربت مصرف میشوند.برخی از داروهای روان پریشی به شکل آمپول تجویز میشوند که ماهی یک تا دو بار تزریق میشوند و برخی از بیماران اسکیزوفرنی این شکل را کارآمدتر از داروهای خوراکی روزانه میدانند.مراجعانی که علائمشان با داروهای روانپریش معمول و رایج بهتر نمیشود، کلوزاپین دریافت میکنند. کسانی که قرص کلوزاپین مصرف میکنند باید حتما قبل از مصرف آزمایش خون دهند و از نظر عوارض جانبی خطرناک آن بررسی شوند.خیلی از افراد در ابتدای مصرف داروهای ضد روانپریشی عوارض جانبیای مانند افزایش وزن، خشکی دهان، بیقراری، و خواب آلودگی را تجربه میکنند.بعضی از این عوارض جانبی به مرور زمان از بین میروند اما بعضیها هم ممکن است باقی بمانند، که منجر میشود برخی بیماران مصرف داروهایشان را متوقف کنند.توقف ناگهانی داروها میتواند خطرناک باشد و حتی نشانههای اسکیزوفرنی را بدتر کند. بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی نباید بدون مشورت با پزشکشان داروهای ضد روانپریشی را قطع کنند.حتما بخوانید : تفاوت روانشناس و روانپزشک چیست؟
درمانهای روان شناختی
درمان شناختی-رفتاری و آموزش مهارتهای رفتاری ممکن است به کاهش نشانههای منفی و شناختی اسکیزوفرنی کمک کند.اغلب متخصصین روشهای روانشناختی و دارودرمانی را ترکیب میکنند. درمانهای روانشناختی به منظور آموزش و بهبود روشهای کنار آمدن با چالشهای روزانهی مبتلایان به اسکیزوفرنی میتوانند مفید باشند.به کمک درمانهای روانشناختی آنها قادر خواهند بود اهدافی را دنبال کنند، به مدرسه بروند، شغلی داشته باشند و با دیگران وارد رابطه شوند.آن دسته افراد مبتلا به اسکیزوفرنی که درمانهای روان شناختی را دنبال میکنند کمتر احتمال دارد در بیمارستان بستری شوند یا دوباره به نشانههای وخیم برگردند.حتما بخوانید : هنر درمانی و فواید آن
برنامههای آموزشی خانواده
در برنامههای آموزشی برای اعضای خانواده و دوستان، توضیحی دربارهی ساختار و علائم اسکیزوفرنی و درمان آن میدهند، همچنین راهکارهایی برای کمک به بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی بیان میکنند.اگر اطرافیان از نشانهها، علائم و نحوهی درمان با خبر باشند نگرانیشان کمتر خواهد شد.اعضای خانواده میتوانند با هم یا با خانوادههای دیگری که با این مشکل دست وپنجه نرم میکنند، گروه درمانی را تجربه کنند.
کلینیک روانشناسی چمان
ما در کلینیک مشاوره و روانشناسی چمان با ارائهی خدمات درمانی توسط روانشناسان، رواندرمانگران، و روانپزشکان متخصص در زمینهی اختلالاتی چون اسکیزوفرنی میتوانیم در این راه به شما کمک کرده و همراهتان باشیم.
ما از ساعت 8 تا 21 در کلینیک هستیم. برای رزرو وقت مشاوره و روانشناسی تماس بگیرید: