تولد فرزند جدید تاثیر زیادی بر روی خانواده شما میگذارد. باید بتوانید فرزند بزرگتر را آماده کنید؛ کودک جدید را به او معرفی کرده و تشویقش کنید رابطه خوبی با او داشته باشد.
اینکه برای بار دوم فرزندی در خانوادهمان متولد میشود با بار اول کمی متفاوت است. در زمان تولد فرزند اول شما بر روی چگونگی مراقبت از او متمرکز هستید اما در زمان تولد فرزند دوم شما باید علاوه بر مراقبت از فرزند تازه متولد شده مراقب واکنشهای فرزند اول هم باشید و بتوانید همزمان نیازهای آنها را برآورده کنید.

ما در این مقاله به شما کمک میکنیم تا برای این کار آماده شوید.
چگونه فرزند بزرگترم را برای ملاقات با خواهر یا برادر جدیدش آماده کنم؟
اولین کاری که باید انجام بدهید این است که با فرزندتان درباره خواهر یا برادر جدیدش صحبت کنید.
با توجه به سن فرزندتان درباره نحوه رشد کودک توضیحاتی بدهید و از او بخواهید برای برنامهریزیهای مربوط به کودک جدید به شما کمک کند.
برای او توضیح دهید که یک نوزاد بیشتر اوقات در حال خوابیدن، غذا خوردن و گریه کردن است و نمیتوان از او انتظار داشت سریعاً به یک همبازی تبدیل شود.
اگر نیاز است تا فرزند اول فضای اتاقش را تغییر دهد یا از گهوارهاش خارج شود تا فضای مناسب برای حضور فرزند جدید آماده شود بایست این کار پیش از تولد فرزند جدید انجام دهید.
اینکار باعث میشود فرزند بزرگتر به حضور فرزند جدید عادت کند.


چگونه فرزند بزرگتر را به خواهر یا برادر جدیدش معرفی کنم؟
- زمانیکه نوزادتان متولد شد از یکی از اعضای خانواده یا دوستان نزدیکتان بخواهید که فرزند بزرگترتان را برای ملاقاتی کوتاه به بیمارستان بیاورند.
- به محض ورود فرزند بزرگترتان او را در آغوش گرفته و نوازش کنید.
- از طرف کودک نورسیده برای فرزند اولتان هدیه دلخواهش را بخرید.
- زمانیکه از بیمارستان مرخص شدید فرزند بزرگتر را به مکانی خاص (مانند زمین بازی موردعلاقهاش) ببرید و آنجا برای کودک نورسیده جشن تولد
بگیرید.

برای کمک به فرزند بزرگترم چکار کنم؟
سن و میزان رشد فرزند بزرگتان بر نحوه واکنش او برای حضور فرزند جدید تاثیرگذار است. در حالیکه کودکان بزرگتر معمولاً مشتاق داشتن خواهر یا برادر جدید هستند ممکن است کودکان کوچکتر دچار سردرگمی و ناراحتی شوند.
برای کمک به فرزندتان این نکات را در نظر بگیرید:
کودکان کمتر از دو سال:
کودکان در این احتمالاً هنوز معنای داشتن یک خواهر یا برادر جدید را نخواهند فهمید. درباره عضو جدید خانواده با فرزندتان صحبت کنید و برایش کتابهای تصویری درباره ورود فرزند جدید به خانواده بخرید.
کودکان 2 تا 4 ساله:
کودکان در این سن کاملاً به والدینشان وابسته هستند و ممکن است به دلیل توجه شما به کودک نورسیده حسادت کنند. برای او توضیح دهید که نوزادان به مراقبت و توجه زیادی نیازمندند و تشویقش کنید برای خرید وسایل مورد نیاز نوزاد همراه شما به فروشگاه بیاید.

برای او مطالبی درباره چگونگی خواهر یا برادر بزرگتر بودن بخوانید. برایش عروسکی بخرید تا همزمان که مراقب نوزاد هستید او نیز مراقب عروسکش باشد. عکسهای تولد فرزند بزرگتر را با یکدیگر نگاه کنید و برایش داستان بدنیا آمدنش را تعریف کنید.
کودکان در سن مدرسه:
کودکان در این سن ممکن است به نوزاد جدید حسادت کنند. در مورد نیازهای نوزاد با فرزند خود صحبت کنید. به مزایای بزرگ شدن خودش اشاره کنید (مثل این امتیاز که میتواند دیرتر به رختخواب برود). از کاردستیهای فرزند بزرگتر برای تزئین اتاق کودک استفاده کنید. از او بخواهید برای مراقبت از نوزاد به شما کمک کند.

صرف نظر از سن فرزند بزرگترتان اطمینان حاصل کنید که زمان ورود نوزاد به خانه بیشتر توجه معطوف به فرزند بزرگتر باشد. اگر در حال عکس یا فیلم گرفتن هستید فرزند بزرگتر را هم در قاب جا دهید و یا به تنهایی از او عکس و فیلم تهیه کنید.
در صورتی که فامیل و آشنایان برای نوزادتان هدیه آوردهاند، شما نیز چند هدیه برای فرزند اول آماده کنید.

اگر فرزند بزرگترم شروع به واکنش نشان دادن کرد چه کنم؟
فرزند بزرگتر شما ممکن است بخواهد با نقص قوانین خانه جلب توجه کند (هرچند این جلب توجه با مجازات همراه باشد).
برای متوقف کردن این نوع واکنش در زمانی که فرزند بزرگتر رفتار خوبی میکند او را تشویق کنید.
اگر حس میکنید رفتارهای اشتباه فرزند بزرگتر صرفاً برای جلب توجه است او را نادیده بگیرید.
این کار او را ترغیب میکند که برای جلب توجه از روشهای مثبتتری استفاده کند.
با فرزند بزرگتر خود صحبت کنید و از او بپرسید که از داشتن خواهر یا برادری جدید چه احساسی دارد؟
همواره به خاطر داشته باشید که ورود عضوی جدید به خانواده برای فرزند بزرگتر استرسآور است پس صبور باشید و با هر اشتباهی به دنبال تنبیه کردن نباشید.
برای مشاوره و رواندرمانی کودک خود، همراه شما هستیم.
با ما تماس بگیرید: 021 - 88652505 - 021 - 88652502

چگونه فرزند بزرگترم را ترغیب کنم که با فرزند جدید خوب رفتار کند؟
گاهی فرزندان بزرگتر فشار ناشی از استرس حضور فردی جدید در خانواده را سر نوزاد خالی میکنند. اگر فرزند بزرگترتان سعی میکند به نوزاد آسیبی برساند وقت آن رسیده که درباره رفتار مناسب با او صحبت کنید.
همزمان به کودک بزرگتر بیشتر محبت کنید و او را در فعالیتهای مربوط به نوزاد شریک کنید.
مانند: آواز خواندن برای نوزاد, استحمام یا تعویض پوشک و … هر زمان فرزند بزرگتر با نوزاد عشق ورزید و رفتاری بامحبت داشت او را تشویق کنید.

حتی اگر فرزند بزرگتر نوزاد را به عنوان عضوی جدید پذیرفته است لازم است که همواره بر رفتارش نظارت داشته باشید و نوزادتان را با خواهر، برادر یا دیگر کودکان زیر 12 سال تنها نگذارید.

واکنش فرزند بزرگتر من به شیردادن نوزاد چیست؟
اگر تصمیم گرفتهاید نوزادتان را از شیر خودتان تغذیه کنید شاید برایتان این سوال پیش بیاید که این کار چه واکنشی در فرزند بزرگتر شما ایجاد خواهد کرد یا اینکه چگونه میتوانید فرزند بزرگتر را در زمان شیر دادن به نوزاد و نگهداری از او سرگرم نگه دارید.
احتمالاً اولین باری که فرزندتان چنین صحنهای را ببیند تعجب خواهد کرد. برایش توضیح دهید که مشغول انجام چه کاری هستید و اگر در این مورد سوالی داشت پاسخ دهید. اگر فرزند بزرگتر خود را هم شیر دادهاید برایش تعریف کنید که در گذشته این کار را برای او هم انجام دادهاید.
سعی کنید فرزند بزرگتر را در پروسه شیر دادن دخیل کنید:
مثل آوردن بالشت, تعویض پوشک پیش از شروع شیردادن و یا نوازش کردن نوزاد در حین شیردادن و … برای سرگرم کردن فرزند بزرگتر هنگام شیردادن و نگهداری از نوزاد از اسباب بازی، کتاب، موسیقی یا کتابهای قصه صوتی استفاده کنید.
اگر فرزند بزرگتر شما خواست از نوزاد نگهداری کند این تصمیمگیری بر عهده شماست اما اکثر کودکان به صرف کنجکاوی میخواهند این کار را انجام دهند و بعد از مدت کوتاهی علاقه خود را برای انجام این کار از دست می دهند.
اگر به تازگی صاحب فرزند دوم شده اید یا تصمیم به داشتن فرزند دوم دارید و نگران عکس العمل فرزند اولتان هستید مرکز مشاوره و کلینیک روانشناسی چمان با کادری از پزشکان و روانشناسان مجرب در فضای آرام و دوستانه به حل مشکلات شما پرداخته و در مسیر زندگی آرام همراه شما خواهد بود.
ما از ساعت 8 تا 21 در کلینیک هستیم. برای رزرو وقت مشاوره و روانشناسی تماس بگیرید: