شکلی از شکست وجود دارد که قدمت آن به بلندی طول زندگی بشر بر روی کره زمین است و احتمالا اکثر انسانها حداقل یکبار آن را تجربه کردهاند: شکست عاطفی! شکست در یک رابطه عاطفی که ما آن را با اصطلاح شکست عشقی میشناسیم پرتکرارترین شکست مشترک میان تمام انسانها در هر جنس، رنگ و نژادی است. تکرار شکست عاطفی را میتوان درد مشترک هر زن و مردی دانست که قلبی در سینه دارد.
منظور از تکرار در شکست عاطفی درگیری با یک اختلال روانشناختی خاص نیست بلکه منظور شرایط روانی دشواری است که یک زن یا مرد به دلیل جداییهای پی در پی در آن قرار گرفته و احساسات ناخوشایند او را محاصره نمودهاند اما تکرار این شکست عاطفی میتواند از یک اختلال روانشناختی خاص در فرد ناشی شده یا در دراز مدت، این احساس شکست به یک مشکل روانشناختی مانند افسردگی، اجتناب از قرار گرفتن در رابطه، کاهش عزت نفس و … منجر گردد.
بنابراین ریشهیابی علت تکرار شکست عاطفی میتواند چراغی روشناییبخش برای آگاهی نسبت به آن چیزی باشد که در روان و ذهن ما میگذرد. رهایی از این دور باطل ما را یک قدم به سلامت روان نزدیک خواهد کرد.
این فیلم را تا انتها ببینید:
چکار کنم وقتی پارتنرم یهو ناپدید میشه؟!
بر همین اساس پس از پرداختن به درمان شکست عاطفی، در این محتوا از مجله روانشناختی کلینیک چمان میخواهیم بدانیم چه چیزی باعث میشود که مدام در چرخه تکرار شکست عاطفی باشیم؟ آیا در انتخاب شریک عاطفی اشتباه میکنیم یا خودمان فرد مناسبی برای ماندن در یک رابطه عاطفی امن و پایدار نیستیم؟
نشانههای شکست در رابطه عاطفی
پیش از آنکه به بررسی علت تکرار شکست عاطفی بپردازیم باید بدانیم که منظور از شکست عاطفی چیست و چه زمانی باید نسبت به دوام رابطه عاطفی خود نگران باشیم چرا که حساسیت نسبت به وضعیت یک رابطه عاطفی و آنچه که در لحظات قد کشیدن رابطه میگذرد از جمله نخستین اقداماتی است که باید برای مراقبت از رابطه توسط هر دو طرف انجام شود.
در این بخش ابتدا لازم است بدانیم که یک رابطه عاشقانه قبل و بعد ازدواج هرگز مسیر همواره صعودی را طی نخواهد کرد.
اینکه تصور کنید یک رابطه عاطفی خوب و ایدهآل رابطهای است که هرگز هیچگونه چالش، تعارض و اختلافی در آن اتفاق نیفتد کاملا اشتباه است.
رابطه عاشقانه در بهترین حالت درست مانند یک موج سینوسی است که اوج و قعرهای خود را دارد اما این بالا و پایین شدنها نباید شدت بسیار زیادی داشته باشد به طوری که موج سینوسی تبدیل به یک خط زیگزاگ شود.
در یک رابطه عاطفی نرمال زمانهایی وجود دارد که تصور میکنید در اوج هستید و میتوانید به راحتی ذهن یکدیگر را بخوانید اما گاهی روزهای چالشبرانگیز نیز از راه میرسند و لحظاتی احساس میکنید که کیلومترها از دنیای درون روانی همدیگر دور هستید.
ما از ساعت 8 تا 21 در کلینیک هستیم. برای رزرو وقت مشاوره پیش از ازدواج با ما تماس بگیرید:
در یک رابطه عاطفی سالم و پایدار نیز این روزهای سفید و سیاه وجود دارند اما یک زوج موفق، قدرت و تسلط لازم برای مدیریت خود در این شرایط را داشته و به جای پاک کردن صورت مسئله به دنبال حل تعارض از مسیر درست هستند.
اما موقعیتهایی نیز وجود دارند که زنگ خطر در رابطه هستند و میتوانند پیشبینی کننده تکرار یک شکست عاطفی باشند.
اگر این نشانهها را مشاهده کردید لازم است که هرچه زودتر با یک مشاور خانواده یا زوجدرمانگر مشورت نموده و اقدامات پیشگیرانه را آغاز کنید:
رنجش و قهرهای طولانی مدت
رنجش و به دنبال آن قهر معمولا زمانی در یک رابطه عاطفی تکرار میشود که یکی از طرفین احساس کند که دیده و شنیده نمیشود. این دعواها و تعارضها اگر حل نشود در طولانی مدت مانند آتشی به باغ رابطه شما افتاده و هرآنچه که هست را میسوزاند زیرا رنجش و قهرهای تکراری و طولانی مدت دو طرف رابطه را نسبت به یکدیگر سرد نموده و صفت اشتراک در رابطه کمرنگ میگردد.
آغاز بیاحترامی
احترام متقابل سنگ بنای هر رابطه پایدار و موفقی است. کمتر اتفاق میافتد که یک زن و مرد در روزهای آغازین ارتباط عاطفی خود به یکدیگر از گل نازکتر گفته یا بنا را بر پرخاش و بی احترامی بگذارند اما این آسیب در دراز مدت و طولانی شدن رابطه بسیار شایع است.
بیاحترامی در رابطه به سرعت شما را به سمت تکرار در شکست عاطفی پیش خواهد برد.
تکرار عدم صداقت
هیچ رابطهای با دروغ ادامه نخواهد یافت زیرا خورشید هرگز پشت ابر نمانده و اعتمادی که از بین رفته به راحتی ترمیم نخواهد شد. دروغ در مورد مسائل جدی و فریبهای پرتکرار یکی از مهمترین نشانههای شکست عاطفی میباشد که به راحتی قابل ترمیم نیست.
حتما بخوانید :بیاعتمادی و خیانت
خیانت را دیگر میتوان تیر خلاص در یک رابطه عاطفی دانست. اگر در روابط عاطفی خود مدام مورد خیانت قرار میگیرید یا شریک عاطفی خود را با عدم تعهد به مرز جنون شک و بیاعتمادی می رسانید باید تصمیمی جدی برای ریشهیابی علت تکرار شکست عاطفی خود داشته باشید.
فاصله گرفتن
رابطه عاطفی در هر دو شکل بعد و قبل از ازدواج یک ارتباط دو طرفه است که بر مبناء منافع مشترک شکل میگیرد بنابراین نزدیکی به یکدیگر و حفظ اشتراکات مثبت از جمله اصلیترین نشانههای دوام یک رابطه عاطفی میباشد در غیر این صورت به هر اندازه که فاصله زیاد شود به همان اندازه در حال نزدیک شدن به تکرار شکست عاطفی خواهید بود.
حتما بخوانید :گارد دفاعی بالا
اگر در روابط عاطفی خود مانند یک جنگجو آماده برای رزم هستید که سپر دفاعی محکمی را مقابل خود گرفته و به هیچ وجه تصمیم برای پایین آوردن گارد خود ندارد نباید از تکرار شکست در ساختن یک رابطه عاشقانه پایدار و امن تعجب کنید.
تحقیر و سرزنش
یکی از جدیترین نشانههای سقوط یک رابطه به دره شکست و جدایی، رفتار مبتنی بر تحقیر و و سرزنش مداوم طرف مقابل میباشد.
در چنین وضعیتی رابطه شانس بسیار کمی برای بقاء خواهد داشت. آیا شما همان شخصی هستید که طرف مقابل خود را برای هر حرکت کوچکی سرزنش نموده و تلاش میکند تا با تحقیر دیگری عزت نفس آسیب دیده خود را ترمیم کند؟
حتما بخوانید :علت تکرار شکست عاطفی
حال که نشانههای اصلی نزدیک شدن به تجربه تکرار شکست عاطفی را شناختید اگر نسبت به این علائم آگاه و هوشیار باشید احتمالا دیگر از شکست رابطه عاشقانه خود شوکه نخواهید شد و میتوانید علاج پیش از واقعه کنید که تنها راه آن، ریشهیابی علت تکرار شکست در وجود خودتان است.
احتمالا اکنون که اینجا و در حال مطالعه این محتوا هستید پس از بارها تجربه شکست دیگر به این نتیجه رسیدهاید قطع ارتباط با دنیای بیرون و مقصر دانستن دیگران کمکی به شما نخواهد کرد و با این نشخوارهای فکری فقط سند تنهایی خود را امضا میکنید.
آیا این علتجویی به تنهایی قابل انجام است؟
بدون شک هر آگاهی، چراغی است که در ذهن ما روشن شده و مسیر تاریک پیش رو را آشکار مینماید اما دشوار به نظر میرسد که یک فرد بتواند به تنهایی و بدون دریافت کمک از یک ناظر متخصص و هوشمند بیرونی آنچه که درونش میگذرد را کشف کند. هیچگاه قدرت فریب ذهن و ناخودآگاه خود را دست کم نگیرید.
اگر ذهنتان تا کنون با خطاهای شناختی خود ماجرای شکست را اینگونه جلوه داده که تمام زنان یا مردان کره زمین بد هستند و این شما هستید که قربانی تکرار شکست عاطفی خود هستید بدون شک در آینده نیز قادر خواهد بود که شما را از مسیر درک درست علت تکرار در شکست عاطفی و درمان آن منحرف کند.
در بسیاری موارد علت اصلی تکرار شکست در رابطه عاطفی اختلالات شخصیت است.
کسانی که دارای سطحی از انواع اختلالات شخصیت مانند شخصیت خودشیفته، وابسته، اجتنابی یا ضداجتماعی و پارانویید هستند تقریبا محال به نظر میرسد که بتوانند به راحتی و به تنهایی علت تکرار شکست رابطه عاطفی خود را جستجو نموده و آن را بپذیرند. بنابراین دریافت کمک از یک رواندرمانگر فردی نخستین و مهمترین گام برای ارزیابی درست علت تکرار شکست عاطفی است.
بسیاری از مشکلات روانشناختی با رواندرمانی و دارودرمانی قابل حله.
برای رزرو وقت روانشناسی بالینی با ما تماس بگیرید:
88652505 | 88652502 | 021
حال اگر بخواهیم به طور کلی و بر اساس آنچه که در روابط عاطفی میان زنان و مردان اتفاق میافتد علت تکرار شکست در روابط عاشقانه و عاطفی را درک کنیم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. از بین بردن اعتماد متقابل
نبود اعتماد رایجترین علت تکرار در شکست روابط عاطفی است.
اگر فردی هستید که اهمیتی برای امنیت روانی شریک عاطفی خود قائل نیستید و مدام با دروغ و پنهانکاری دایره امنیت و اعتماد رابطه را تنگتر میکنید احتمالا با شکستهای متعدد در روابط عاطفی خود مواجه خواهید شد.
لازم است که ریشه این عدم صداقت را در خود پیدا کنید. اگر بسیار قول میدهید و هر بار به راحتی آنها را زیر پا میگذارید هیچ جای تعجب ندارد که در روابط عاطفی خود با شکست روبهرو باشید.
همچنین اگر شخصیتی دارید که در انتخاب شریک عاطفی معمولا جذب افرادی میشوید که ارزشی برای جلب اعتماد و حفظ امنیت شما در رابطه قائل نیستند باید از یک رواندرمانگر فردی برای اصلاح این انتخاب ناخودآگاه کمک دریافت کنید.
حتما بخوانید :۲. حسادت
زمانی که جوانه حسادت رشد کند خیلی زود به درختی تنومند تبدیل خواهد شد که ریشه سمی آن میتواند خاک حاصلخیز یک رابطه را به کل از بین ببرد. در بسیاری موارد حتی علت اصلی شکل گرفتن فضای خسته کننده بیاعتمادی در رابطه به علت حسادت در یکی از طرفین است.
حسادت بیمارگونه میتواند یکی از دلایل اصلی شکست پی در پی در روابط عاطفی باشد.
۳. عدم سازگاری خود
در اینجا منظور از خود مفهومی است که ما در روانشناسی آن را با اصطلاح ایگو (ego) میشناسیم.
ایگو بخشی نیمه هشیار از شخصیت هر فرد است که میان ناخودآگاه شخص و آنچه که در دنیای بیرون اتفاق میافتد سازگاری برقرار میکند.
حال اگر فردی در این بخش دچار ضعف و مشکل باشد با عدم سازگاری در رابطه عاطفی مواجه شده و قادر نخواهد بود که تعارضات ایجاد شده در رابطه را به درستی مدیریت و حل نماید. یک ایگوی بیمار احتمالا توقع دارد که در هر رابطهای همه چیز همواره طبق نظر و باب میل خودش باشد.
۴. عدم وفاداری
اگر در یک رابطه به ظاهر جدی هستید اما هر زن یا مرد دیگری به راحتی توجه شما را به خود جلب نموده یا به هر پیشنهاد جدیدی فکر میکنید احتمالا باید در شیوه فکر و رفتار خود تجدید نظر نمایید. نمیتوانید از شریک عاطفی خود توقع داشته باشید که پس از هربار لغزیدن شما را ببخشد.
۵. نشناختن اولویتها
بسیار اتفاق افتاده که فردی پس از بارها تجربه شکست عاطفیُ، زمان حضور در اتاق مشاوره در پاسخ به این پرسش که اولویتهایت برای انتخاب شریک عاطفی کدامند؟ هیچ جواب شفاف و روشنی نداده است.
چطور ممکن است که اولویتهای خود را نشناسید و در انتخاب شریک عاطفی مناسب موفق باشید؟
حتما بخوانید :شناسایی اولویتها زمانی که از یک متخصص در این حوزه مشاوره بگیرید اصلا کار سختی نیست. عدم سازگاری نیز وابسته به همین عدم شناسایی اولویتها پیش از انتخاب فردی برای شروع رابطه میباشد.
۶. ضعف در برقرای ارتباط و تعامل دو طرفه
اگر شخصی هستید که به دلیل مشکلات روانشناختی مختلف مانند قرار گرفتن در سطحی از اختلال شخصیت اسکیزویید یا درونگرایی افراطی و اضطراب اجتماعی و بسیاری مشکلات دیگر، هیچ قدمی برای گفتگوُ، برقراری ارتباط و ساختن تجربه هیجانی با شریک عاطفی خود برنمی دارید نباید از تکرار شکست در روابطتان متعجب باشید.
علاوه بر این شخصی که در تعامل با شریک عاطفی خود مدام او را مورد اهانت و سرزنش قرار داده و از هیچ فرصتی برای تحقیر و آزار کلامی طرف مقابل دریغ نمیکند یا با قضاوتهای اشتباه و بیرحمانه موجب رنجش و احساس گناه میشود تا زمانی که این مشکلات رفتاری عمیق را در خود درمان نکند بدون شک عضوی از یک رابطه عاطفی امن و شاد نخواهد بود.
حتما بخوانید :۷. کمبود وقت
اگر چندین تجربه از برقراری رابطه عاطفی با مردان یا زنانی دارید که به دلیل مشغله زیاد وقتی برای گذراندن با شما نداشتند یا اینکه علی رغم وجود زمان کافی تمایلی به حضور موثر در رابطه نداشتند احتمالا باید با دریافت کمک از یک رواندرمانگر در وضعیت درون روانی و شخصیت خود کاوش بیشتری نموده و علت این انتخاب اشتباه را کشف کنید.
همچنین اگر خودتان از آن دسته شریکهای عاطفی هستید که به دلایل درست یا با بهانههای واهی کمترین زمان را به وقت گذراندن با شریک عاطفی خود اختصاص میدهید و تنها در ساعات تفریح و بیکاری به یاد او میافتید نباید توقع داشته باشید که به عنوان یک شریک عاطفی خوب شناخته شده و در روابط خود شکست نخورید.
کلینیک روانشناسی چمان
نخستین گام برای درمان شکست عاطفی و رسیدن به مرحله آمادگی لازم جهت شروع یک رابطه جدید، مراجعه به یک روانشناس حوزه روابط عاطفی و رواندرمانگر فردی هست.
ما در کلینیک چمان این شرایط را برای شما مهیا کردیم.
ما از ساعت 8 تا 21 در کلینیک هستیم. برای رزرو وقت مشاوره و روانشناسی تماس بگیرید: