بچه دار شدن میتواند زندگی زوجها را به طرز چشمگیری تغییر دهد، از جسم آنها گرفته تا ازدواج، امور مالی، و شغلشان. ترس از بچه دار شدن در زوج ها منجر میشود آنها در تصمیمشان دچار تردید جدی شوند بنابراین به تحقیقات و مطالب در رسانهها و وبسایتهای اینترنتی رو میآورند.
اما این تصمیمی نیست که با تحقیق و پرس و جو گرفته شود؛ وبسایتهای اینترنتی میتوانند مطالب وحشتناکی دربارۀ چگونگی بارداری، تغییرات هورمونی و … ارائه دهند.
اما تمام این کارها احساسات ضد و نقیضتان را روشن نخواهند کرد. هیچ مقدار از فکر کردن یا تحقیق کردن در این باره شما را از تصمیمتان برای بچه دار شدن مطمئن نمیکند.
واقعیت این است، هیچ راهی برای دانستن اینکه پدر و مادر بودن چگونه است وجود ندارد، تا وقتی که خود پدر و مادر شوید.
داشتن احساسات ضد و نقیض اغلب از احساساتی نشات میگیرند که شخص بر آنها تمرکز ندارد یا حتی از وجود چنین احساساتی بیخبر است. درست مثل کسانی که نمیتوانند بین دو شغل متفاوت یا حتی انتخاب ۲ نامزد، تصمیم بگیرند.
شما زمانی قادر خواهید بود از این احساسات و تفکرات ضد و نقیض خلاص شوید که ریشه و منشا واقعی آنها را درک کنید. راههایی وجود دارند که کمک میکنند از نظر احساسی برای بچه دار شدن آمادگی بیشتری بیابید. در ادامه سعی داریم تا این امر را تا حدودی برایتان محقق کنیم؛
چرا ترس از مادر شدن یا ترس از پدر شدن در ما ایجاد میشود؟!
ترس از بچه دار شدن در زنان به دلیل اینکه جسم مادران در هنگام بچه دار شدن بیشتر درگیر میشود، ممکن است بخشی از ترس آنها ناشی از همین تغییرات جسمانی و زیستی بچه دار شدن باشد، مانند تغییرات هورمونی یا درد زایمان. توکو فوبیا، ترس از حاملگی و بچه دار شدن در زنان است.
زنانی که به این فوبیا مبتلا هستند ترس وسواسگونه از بچه به دنیا آوردن دارند و اغلب از حامله شدن هم جلوگیری میکنند. ترس از بچه دار شدن در زنان منجر میشود علی رغم خواستهشان برای داشتن بچه عمل کنند، آنها ترجیح میدهند سزارین شوند تا به طور طبیعی زایمان کنند.
حتما بخوانید : استرس در دوران بارداری، دلایل و روشهای کنترل جدای از تمام بخشهای لذت بخش حاملگی، این امر میتواند به منبعی برای استرس و اضطراب منجر شود. زنان معمولاً نگران درد زایمان و اینکه ممکن است اشتباهی رخ دهد هستند. برخی از نشانههای توکوفوبیا شامل مشکلاتی در خوابیدن ، حملات پانیک، کابوسها، و رفتارهای دوری جو هستند.
سایر علائم ترس از بچه دار شدن در زنان عبارتند از:
اضطراب و افسردگی ترس شدید از نقایص هنگام زایمان، اختلال مادرزادی ترس از مرده به دنیا آمدن جنین، یا مرگ خودشان هنگام زایمان احساس ترس وحشتناک زمانی که به حاملگی و بچه دار شدن فکر میکنند پافشاری برای انجام زایمان به روش سزارین ترس از بچه دار شدن در مردان هم میتواند رخ دهد. طبق تحقیقات مردانی که توکوفوبیا دارند، ترس شدید نسبت به سلامت و امنیت پارتنر و فرزندشان تجربه میکنند.
ترس از بچه دار شدن در مردان در سراسر جهان، هر روز، تقریباً بیش از ۳۵۰ هزار مرد، به پدران فرزندان تازه به دنیا آمده تبدیل میشوند. تقریباً تمام این مردان درباره اینکه زندگیشان در چند ماه آینده چگونه خواهد بود فکر کردهاند. رویاهایی در مورد ارتباط برقرار کردن با آن کودک و مراقبت از او در سر دارند.
با این حال، ممکن است خیلی از پدران رویاهای گیج کننده، شرم آور، و ترسناک نیز در سر داشته باشند. برای مثال شخصی میگفت در شب کابوس میبیند که همسر و فرزند هنوز متولد نشدهاش او را ترک میکنند چون او به اندازه کافی پدر خوبی نیست.
فرد دیگر با اشک و ناراحتی ابراز میکند در رویا میبیند که تصادفاً پای پسرش را شکسته یا او را از پنجره بیرون انداخته. تمام این پدران رویاهای ترسناکی را تجربه میکنند اما هیچ یک نمیدانند تجربه چنین افکاری چقدر رایج است و طبق تحقیقات برای اکثر پدران رخ میدهند.
دلایل دیگر ترس از بچه دار شدن در مردان عبارتند از:
۱. رابطه سردی با پدران خود داشتند یکی از دلایل رایج ترس از بچه دار شدن در مردان میتواند نوع رابطه آنها با والدینشان باشد، خصوصاً رابطهای که با پدرشان داشتند. اگر در گذشته روابط آنها با پدرشان سرد بوده یا نزدیک نبودند، آنها میخواهند بر خلاف رویکردی که پدرانشان پیش گرفتنه بود عمل کنند.
حتما بخوانید : رفتار با پدر و مادر بد اخلاق؛ راهکارهایی برای نحوه رفتار با والدین بد مثلاً، پدری باشند که پوشک بچه را عوض میکند و همیشه کودک میتواند به او تکیه کند. این پدران جدید باور دارند اگر روزی پدر شدند، باید از نظر عاطفی در دسترس باشند، بر خلاف پدر خودشان، بنابراین تصمیم به بچه دار شدن یکی از بزرگترین تصمیماتشان است.
۲. از دست دادن آزادی و منابع مالی خیلی از مردانی که دیدشان نسبت به بچه دار شدن، تهدیدی برای آزادی و امنیت مالیشان است، این نیازهایشان را خودخواهانه تلقی میکنند. برخی از آنها ادعا میکنند که از نظر مالی برای بچه دار شدن آماده نیستند.
۳. مشاهده دوستانشان که از بچه دار شدن تجربه بدی داشتند مردان از مشاهده تجربیات منفی دوستانشان استفاده میکنند تا تصمیم خود برای بچه دار نشدن را توجیه کنند. آنها یکی یکی عواقب بچه دار شدن را که در سایرین دیدهاند بازگو میکنند، برای مثال به خطر افتادن روابط جنسی و دست و پنجه نرم کردن با رفتارهای بد کودک.
حتما بخوانید : مراحل تربیت کودکان ۴. ترس از دنیای بیرون برخی از مردان اظهار دارند کار درستی نیست که یک بچه در این دنیای ظالم به دنیا آوریم. سایر نگرانیها شامل «افزایش جمعیت جهان»، «بحرانهای انرژی»، و «تغییرات آب و هوایی» هستند.
و پرواضحه که با توجه به وضعیت نابسامان اقتصادی کشورمان ایران، این ترس و اجتناب از بچه دار شدن در مردان و زنان ایرانی بیشتر شده.
نمونههای ترس از بچه دار شدن در مردان که در بالا ذکر شد، صرفاً و فقط برای مردان رخ نمیدهد بلکه در زنان هم دیده میشوند؛ به دلیل اینکه ترسهای جسمانی از بچه دار شدن در زنان مشاهده میشوند ما بخش زنان را تنها به موارد زیستی اختصاص دادیم.
اما ترس از بچه دار شدن در زوج ها بسیار رایج است که میتوانند برای تصمیم گیری راحتتر به متخصصین سلامت روان مراجعه کنند.
روانشناسان کلینیک چمان میتوانند در این زمینه به شما کمک کنند.