در سال ۲۰۰۹ قدیمیترین آلت موسیقی دنیا که یک فلوت ساخته شده از استخوان کرکس بود در غاری در جنوب آلمان کشف شد. بر اساس این کشف، مشخص شده انسانها بیش از ۴۰ هزار سال پیش موسیقی میساختند.
البته زمان دقیق استفاده موسیقی هنوز نامشخص است، اما دانشمندان دلیل گوش دادن انسانها به موسیقی را فهمیدهاند.
موسیقی از نظر فردی یا جمعی برای ما فوایدی به همراه دارد.
در این مقاله قصد داریم به فواید موسیقی برای مغزو روان بپردازیم.
موسیقی ما را به یکدیگر مرتبط میکند محققان باور دارند یکی از مهمترین عملکردهای موسیقی، ایجاد نوعی حس وحدت، انسجام، و ارتباط اجتماعی است.
دانشمندان معتقد به تکامل میگویند، انسانها به موسیقی وابستهاند، زیرا احتمالاً اجداد ما از آن به عنوان وسیله ارتباطی استفاده میکردند تا یکدیگر را از بالای درختان صدا بزنند.
موسیقی قدرت متحد کردن افراد را دارد سرودهای ملی، اجتماع افراد در مناسبات ورزشی را متحد میکنند. آهنگهای اعتراضی، حس داشتن هدفی مشترک در حین راهپیمایی را القا میکنند. آهنگهای عاشقانه برای قویتر شدن ارتباط رمانتیک بین افراد مفید هستند. لالایی والدین برای فرزندانشان در ایجاد دلبستگی ایمن بین آنها موثر است. تاثیر موسیقی بر مغز ۱. موسیقی یادگیری را بهتر میکند پزشکان دانشگاه جان هاپکینز اظهار کردهاند، گوش دادن به موسیقی مغز را تحریک میکند. دانشمندان میدانند که موسیقی مغز را درگیر میکند آنها از طریق اسکنهای MRI میتوانند نواحی فعال را ببینند.
گوش فرا دادن به موسیقی، اشتیاق به یادگیری را افزایش میدهد. طبق تحقیقی در سال ۲۰۱۹، هنگامی که افراد به عنوان پاداش آهنگ گوش میکردند انگیزه بالاتری برای یادگیری نشان میدادند.
۲. موسیقی میتواند حافظه را تقویت کند در یک تحقیق، محققین از افراد خواستند مطالبی را بخوانند و سپس لیستی کوتاه از کلمات را به یاد آورند. آن دسته از شرکت کنندگان که در حین آزمایش به آهنگهای کلاسیک گوش داده بودند عملکرد بهتری از کسانی که در سکوت این کار را کردند، داشتند.
همین تحقیق برای اندازه گیری سرعت عملکرد افراد هم به کار گرفته شد. و نتایج یکسان بود. موتزارت به آنها برای سریع و درست انجام دادن وظایف کمک کرده بود.
با وجود اینکه موسیقی به بازگشت حافظه در افراد مبتلا به آلزایمر و سایر انواع زوال عقلی کمک نمیکند، اما مشخص شده در افراد مبتلا به بیماریهای زوال عقلی خفیف میتواند بخشهایی از خاطرات را برگرداند.
حتما بخوانید : روانشناسی سلامت ۳. موسیقی میتواند بیماریهای روانی را درمان کند موسیقی واقعا مغز را تغییر میدهد. تحقیقات نورولوژیکی مشخص کردهاند گوش دادن به موسیقی باعث تحریک آزادسازی مواد شیمیایی زیادی که نقش مهمی در عملکرد مغز و سلامت روان دارند، میشود:
دوپامین، ماده شیمیایی که همراه با حس لذت و پاداش است هورمونهای استرس مانند کورتیزول سروتونین و سایر هورمونهای مربوط به ایمنی اکسیتوسین، مادهی شیمیایی که توانایی ارتباط برقرار کردن با دیگران را تقویت میکند حتما بخوانید : هورمونهای شادیآور و روشهای افزایش آنها البته برای استفاده از موسیقی به عنوان یک روش درمانی به منظور درمان بیماریهای روانی، تحقیقات بیشتری لازم است؛ برخی تحقیقات پیشنهاد دادهاند موسیقی درمانی میتواند کیفیت زندگی و ارتباط اجتماعی در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی را ارتقا دهد. تاثیرات موسیقی بر خلق و خوی مطالعات زیادی برای اینکه چرا به موسیقی گوش میدهیم صورت گرفته. یکی از رایجترین دلایل گوش دادن به آهنگ این است که به افراد کمک میکند احساساتشان را تنظیم کنند. موزیک قدرت تغییر خلق را دارد.
۱. موسیقی در کاهش اضطراب موثر است شواهد زیادی وجود دارند که نشان میدهند گوش دادن به موسیقی کمک میکند در مواقع اضطراب آرام شوید. در تحقیقی مشخص شد آن دسته از کسانی که در دوره نقاهت بعد از سکته بودند با گوش دادن روزانه به موسیقی، آرامش بیشتری از سایرین داشتند.
تعدادی از مطالعات، بر این باورند گوش دادن به موسیقی قبل از یک واقعه استرسزا، اضطراب را کاهش نمیدهد بلکه گوش دادن به آهنگهای آرامش بخش بعد از یک واقعه استرس زا به بهبود سریعتر سیستم عصبی کمک میکند.
حتما بخوانید : هنر درمانی و فواید آن ۲. موسیقی به بهبود نشانههای افسردگی کمک میکند بر اساس تحقیقی در سال ۲۰۱۷، به این نتیجه رسیدند آهنگ گوش دادن خصوصاً آهنگهای جاز (Jazz)، تاثیر مثبتی بر نشانههای افسردگی دارند.
موضوع بحث برانگیز این است که طبق مطالعاتی، آهنگهای نوستالژیک غم انگیز میتوانند نشانههای افسردگی را بدتر کنند، خصوصاً اگر شما تمایل به نشخوار ذهنی یا انزواطلبی اجتماعی داشته باشید. بنابراین قبل از گوش دادن به موسیقی این نکته را در نظر بگیرید.
موسیقی تاثیر قدرتمندی بر انسانها دارد؛ میتواند حافظهیتان را تقویت کند، تحملتان را در هنگام انجام وظایف بالا ببرد، اضطراب و افسردگی را کاهش میدهد، خستگی را از تنتان در آورد، کمک میکند بهتر ورزش کنید.
فواید موسیقی بر مغز، و به طور کلی سلامت عمومی ما موثر است.