درمان اضطراب

اضطراب یا ترس؟ مساله این است

اختلال اضطرابی چیست؟

اضطراب یک پاسخ طبیعی به استرس و شرایط پرفشار است و در برخی شرایط می‌تواند حتی مفید باشد! اگر خطری ما را تهدید کند، اضطراب می‌تواند به ما هشدار دهد و به ما کمک کند هشیار باشیم. اختلالات اضطرابی با احساسات طبیعی مانند نگرانی متفاوت‌اند و شامل ترس و اضطراب بیش ‌از حد می‌باشند.

اختلالات اضطرابی شایع‌ترین اختلالات روانی هستند که تقریبا ۳۰% بزرگسالان را در برهه‌هایی از زندگی تحت تاثیر قرار می‌دهند. خوشبختانه این دسته از اختلالات قابل درمان بوده و هم اکنون روش‌های مختلف و تاثیرگذاری برای درمان آن‌ها موجود است.

مروری بر انواع اختلالات اضطرابی

اختلال اضطراب فراگیر (GAD):

افراد مبتلا به این اختلال بیشتر مواقع احساس می‌کنند مضطرب‌اند، حتی شاید نتوانند دلیل مشخصی برای آن بیاورند. علاوه بر اضطراب، این دسته از افراد بسیار نگران هستند و با دلواپسی انتظار دارند بدترین اتفاقات برایشان روی دهد.

حتما بخوانید : زندگی با همسر مضطرب

اختلال پنیک (حملات وحشت زدگی):

افراد مبتلا به اختلال وحشت‌زدگی دوره‌های ناراحتی جسمانی از قبیل مشکلات تنفسی (احساس خفگی و کمبود تنفس)، عرق کردن، تپش قلب، لرزش، سرگیجه و احساس مور مور شدن را تجربه می‌کنند.

اختلال اضطراب اجتماعی:

اضطراب اجتماعی، ترس یا اضطراب چشمگیر از موقعیت‌های اجتماعی است که امکان دارد فرد در آن‌ها مورد بررسی دقیق دیگران قرار بگیرد.

حتما بخوانید : ترس از صحبت در جمع؛ علت و راه‌های مقابله

فوبی و فوبی‌های خاص:

فوبی، ترس غیرمنطقی در ارتباط با شی یا موقعیتی خاص است. افراد زیادی از مواردی مثل عنکبوت یا ارتفاع میترسند، اما در فوبی خاص ترس یا اضطراب، محسوس و شدید است.
افراد مبتلا به فوبی خاص برای اجتناب از شی یا موقعیت مورد نظر زحمت زیادی به خود می‌دهند. اگر نتوانند از آن اجتناب کنند، آن موقعیت را با اضطراب و ناراحتی زیاد تحمل می‌کنند.

آگورافوبی:

افراد مبتلا به آگورافوبی از این میترسند که اگر در مکان‌های بسته مانند تئاتر یا مکان‌های باز مثل پارکینک بی‌سقف قرار بگیرند یا حتی اگر از خانه، تنها بیرون روند ممکن است دچار نشانه‌های شبه پنیک (حملات وحشت زدگی) یا نشانه‌های خجالت آور و ناتوان کننده‌ دیگر شوند.
اگر در این شرایط قرار بگیرند ممکن است نتوانند کمک بگیرند یا فرار کنند پس چه احتمال وقوع این شرایط، چه قرار گرفتن در این مکان‌ها آن‌ها را شدیدا مضطرب می‌کند و می‌ترساند.

اختلال اضطراب جدایی:

کودکان مبتلا به اختلال اضطراب جدایی درمورد جدا شدن از خانه یا کسی که از آن‌ها مراقبت می‌کند مثل مادر، اضطراب شدید و نامناسب میگیرند.

حتما بخوانید : درمان اضطراب جدایی در کودکان

لالی انتخابی:

امتناع از صحبت کردن در موقعیت‌های خاص، ویژگی اصلی لالی انتخابی است. کودکان مبتلا به این اختلال می‌توانند از زبان معمولی استفاده کنند، اما تحت برخی شرایط تقریبا به طور کامل ساکت می‌شوند.

اختلالات اضطرابی چقدر رایج‌اند؟

سالانه، درصد تقریبی مبتلایان بزرگسال اضطراب در ایالات متحده، به شرح زیر است:

  • ۷ تا ۹ درصد: فوبی‌های خاص
  • ۷ درصد: اختلال اضطراب اجتماعی
  • ۲ تا ۳ درصد: حملات پنیک یا وحشت زدگی
  • ۲ درصد: آگورافوبی
  • ۲ درصد: اختلال اضطراب فراگیر
  • ۱ تا ۲ درصد اختلال اضطراب اجتماعی

خانم‌ها بیشتر از آقایان احتمال دارد به اختلال‌های اضطرابی دچار شوند. اضطراب از پیش‌بینی نگرانی‌های آینده ناشی می‌شود و بیشتر با فشار عضلانی و با رفتارهای اجتنابی همراه است.

حتما بخوانید : استرس در دوران بارداری، دلایل و روش‌های کنترل

ترس یک واکنش هیجانی به تهدید فوری و ناگهانی است که بیشتر با پاسخ جنگ یا گریز همراه است. اختلالات اضطرابی باعث می‌شوند افراد از قرار گرفتن در شرایطی که نشانه‌های اختلال را در آن‌ها تشدید می‌کنند، اجتناب کنند.

عملکرد شغلی، فعالیت‌های درسی و روابط شخصی تحت تاثیر این اختلالات قرار می‌گیرند.

برای رزرو وقت روانشناسی بالینی با ما تماس بگیرید:

88652505 | 88652502 | 021

به طور کلی برای اینکه فردی، مبتلا به اختلال اضطرابی تشخیص داده شود، ترس و اضطراب باید:

  • متناسب با سن و شرایط فرد نباشد.
  • مانع توانایی‌ها برای انجام فعالیت‌های روزانه و عادی او شوند.
حتما بخوانید : استرس و تهوع: حالت تهوع ناشی از استرس

تشخیص و درمان اختلالات اضطرابی چگونه انجام می‌شود؟

اولین قدم مراجعه به متخصص است؛ برای اینکه مطمئن شوید این نشانه‌ها نشات گرفته از بیماری جسمانی نیست. اگر تشخیص اختلال اضطرابی داده شد، یک متخصص بهداشت روان می‌تواند در زمینه‌ درمان به شما کمک کند. اما متاسفانه بیشتر افرادی که مبتلا به اختلالات اضطرابی هستند به دنبال کمک نمی‌روند!

این دسته از افراد نمی‌دانند اختلال اضطرابی بیماری‌ای قابل درمان است. اگرچه هر اختلال علائم مخصوص به خودش را دارد، اما اکثر آنها به دو نوع درمان پاسخ خوبی نشان می‌دهند:

    • روان ‌درمانی
    • دارو درمانی

این دو روش همزمان با هم یا به صورت مجزا انجام می‌شوند.

CBT یا درمان شناختی رفتاری روشی از روان درمانی‌ست که به فرد کمک می‌کند روش متفاوتی برای فکرکردن و رفتار کردن بیاموزد تا کمتر احساس اضطراب کند. داروها اختلالات اضطرابی را درمان نمی‌کنند اما می‌توانند به شکل چشم‌گیری علائم آنها را کاهش دهند.

داروهای ضد اضطراب (که معمولا برای مدت کوتاهی تجویز می‌شوند) و داروهای ضد افسردگی، جزء داروهایی هستند که بیشتر از همه استفاده می‌شوند. بتا بلاکرها که برای امراض قلبی استفاده می‌شوند، گاهی برای کنترل نشانه‌های اختلالات اضطرابی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند.

حتما بخوانید : داروهای روانپزشکی

روش‌های دیگری هم برای مقابله با علائم اختلالات اضطرابی وجود دارد که می‌توانند درمان را موثرتر کنند. تکنیک‌های مدیریت استرس و اضطراب و مراقبه کردن ممکن است مفید باشند.

گروه‌های حمایتی (حضوری/ مجازی)، فرصت مناسبی برای به اشتراک گذاشتن تجربیات و راهبردهای مقابله‌ای مهیا می‌کنند. کسب اطلاعات درباره‌ ویژگی‌های یک اختلال و کمک به اطرافیان، برای درک بهتر موقعیت، می‌تواند بسیار موثر واقع شود. از مصرف کافئین پرهیز کنید چرا که می‌تواند علائم اختلالات اضطرابی را تشدید کند.

حتما بخوانید : درمان استرس پس از سانحه

سخن آخر

به یاد داشته باشید که اختلالات اضطرابی ممکن است بر عملکرد روزانه تاثیر بگذارند و مانع رشد و پیشرفت ما شوند. پس اگر در روز میزان زیادی از استرس و اضطراب را تجربه می‌کنید برای جلوگیری از هرگونه آسیب احتمالی، به یک متخصص اختلالات اضطرابی مراجعه کنید و بدون تجویز پرشک از مصرف دارو خودداری کنید.

ما از ساعت 8 تا 21 در کلینیک هستیم. برای رزرو وقت مشاوره و روانشناسی تماس بگیرید:

88652505 - 88652502 - 021

دیدگاهتان را بنویسید

Post comment