مشاوره نوجوان چیست؟
ورود فرزندانمان به دوران نوجوانی، آغاز تغییرات گسترده در او و تگرانیهای فزاینده در ما است! هر نوجوانی به شکلی خاص، پریشانی عاطفی را تجربه میکند. آنها ممکن است مشکلاتی در زمینههای مختلف مانند رفتار اجتماعی، یادگیری، کنترل خشم، مصرف الکل و مواد مخدر، آسیب به خود، ارتباط با جنس مخالف، وابستگی به والدین و احساسات و باورهای منفی دربارهی خودشان داشته باشند.
و این رفتارها و احساسات میتوانند مانع از سلامت روان نوجوان شوند.
زمانی که دیگر حمایت والدین، معلمان و دوستان برای حل مشکلات نوجوان کارساز نیستند، مراجعه به مشاوره نوجوان و روانشناس میتواند بسیار کارساز . موثر باشد. تمرکز مشاوره نوجوانان بر مشکلات عاطفی بنیادین که مانع از رشد آنها میشود، است. یک روانشناس موجوان ضمن همدلی با نوجوان، به او کمک میکند دلایل آشفتگیهایش را متوجه شود و راههای مختلف کنار آمدن با مسائل را یاد بگیرد تا در آینده از آنها استفاده کند.
روند کلی مشاوره نوجوان چگونه است؟
مراحل سنجش و ارزیابی، بستگی به سن نوجوان دارد. در جلسات ابتدایی، مشاور نوجوان در مورد دلایل مراجعه آنها اطلاعاتی از والدین یا خود نوجوان دریافت میکند. معمولاً، طی جلسات بعدی فرد و مشاور مستقلا (بدون حضور والدین) یکدیگر را ملاقات میکنند.
مشاور از اطلاعاتی که به دست میآورد برای یافتن درمان مناسب استفاده میکند. مشاوره نوجوانان، با همکاری والدین صورت میگیرد و برای آنها هم جلساتی تعیین میشود. با افزایش سن نوجوان، مشارکت والدین هم کمتر میشود تا اعتماد و امنیت رابطهی مراجع-مشاور حفظ شود.
رفتارهای اشتباه که به بهانه تربیت انجام میدیم!
این فیلم را حتماً ببینید:
نوجوان کیست؟
نوجوانی مرحلهی گذر از کودکی به بزرگسالی است که بین ۱۳ تا ۱۹ سال رخ میدهد. اما تغییرات فیزیکی و روانشناختی که در نوجوانی اتفاق میافتد اغلب زودتر آغاز میشوند؛ حدود سنین ۹ تا ۱۲ سال.
نوجوان ممکن است در این دوره همزمان هم سردرگم شود هم مسائل زیادی را کشف کند. این دورهی گذار سوالات زیادی را دربارهی استقلال و هویت بر میانگیزد؛ به عنوان یک نوجوان که میخواهد «خود» بودن را تجربه کند، احتمالاً با انتخابات سختی دربارهی تحصیلات، روابط دوستی، جنسیت، هویت جنسی، مواد مخدر و الکل روبهرو میشود.
بیشتر نوجوانان تا اندازهای دیدگاه خودمحورانهای به زندگی دارند؛ حالتی که با افزایش سن کمتر میشود. آنها معمولاً فقط روی خودشان تمرکز میکنند و باور دارند از دوست صمیمی گرفته تا دورترین آدم زندگیشان، هم همین طور هستند.
آنها با احساساتی مثل مورد قضاوت واقع شدن و عدم امنیت دست و پنجه نرم میکنند.
روابطشان با اعضای خانواده یک قدم عقب میرود و جای خود را به روابط با همسالان، علایق رمانتیک و ظاهر میدهد و این مسائل را بسیار مهم میدانند.
این دورهی گذار میتواند به طور طبیعی باعث اضطراب نسبت به رشد فیزیکی، تحول روابطشان با دیگران و یافتن جایگاه خود در دنیایی بزرگتر شود. اضطراب خفیف و چالشهای دیگر طبیعیاند، اما وضعیتهای جدی سلامت روان هم در دورهی نوجوانی نمایان میشوند. تشخیص به موقع یک اختلال میتواند به درمان کمک کند.
چگونه با نوجوانان خود صحبت کنیم؟
برای هر والدینی صحبت دربارهی تغییراتی که نوجوان در حال تجربه کردن است میتواند چالش برانگیز باشد. یک مورد مهم این است که به او کمک کنید تا مسائل پیش رویش را بهتر درک کند. برایشان توضیح دهید که قرار است چگونه بدنشان دچار تحول شود تا در این باره غافلگیر نشوند و اضطرابشان هم کمتر شود.
فراتر از موضوعات جسمانی، والدین میتوانند مکالمهای با نوجوان دربارهی اجتماع و تغییر سبک زندگی که در نوجوانی اتفاق میافتد آغاز کنند. صحبت درمورد عواقب تصمیمهایشان (مثل رابطهی جنسی یا مصرف مواد مخدر) به آنها کمک میکند تا بیشتر به تصمیماتشان فکر کنند.
قدرت «گوش دادن»، هنوز هم نادیده گرفته میشود. اغلب پدر و مادرها سعی در هدایت و حل کردن مشکلات نوجوان دارند. اما کنار گذاشتن همهی این تکنیکها و فقط به سادگی گوش سپردن به حرفهایشان میتواند رابطهتان را قویتر کند.
پرسیدن سوالات مستقیم و کنجکاوانه باعث میشود نوجوان حس کند مورد قضاوت واقع شده، بنابراین برای درمیان گذاشتن مسائل با شما دچار شک و تردید میشود و صادقانه همهی حرفهایش را نمیزند. با دقت و توجه گوش کردن، نشان دهندهی اشتیاق، حمایت و تایید شماست.
حتما بخوانید :این عمل، همچنین احتمال اینکه نوجوان در مواقع نیاز شما را محرم اسرارش بداند، بالا میبرد. گوش دادن فعال، صمیمت و اعتماد را نیز افزایش میدهد.
تغییرات سلامت روان در نوجوانی چگونه هستند؟
خیلی از مسائل مربوط به سلامت روان افراد بزرگسال، در سنین نوجوانی آغاز میشوند. طبق سازمان سلامت و خدمات انسانی، در بین جوانان، از هر ۵ نفر ۱ نفر مبتلا به اختلالی قابل تشخیص است.
و البته ممکن است نوجوانان در این سنین افسردگی، اضطراب و انواع دیگری از اختلالات را تجربه کنند که مختص به تحولات سنی است و لزوماً پایدار نخواهند بود. تشخیص اینکه مشکلی نیازمند توجه متخصصین باشد، سخت است؛ اما اگر شک دارید میتوانید از مشاوران مدرسهی فرزنداتان یا متخصصین سوال کنید.
اگر والدین یاد بگیرند چگونه علائم زودهنگام و هشدار دهندهی اختلالات را تشخیص دهند و از پرسیدن دربارهی افکار و تجربیات نوجوانشان وحشت نداشته باشند، میتوانند بسیار کمک کنند. مواجه شدن با وضعیت سلامت روان و دسترسی به درمان مناسب و به موقع میتواند مانع از بدتر شدن اختلال شود.
حتما بخوانید :چه عواملی در سلامت روان نوجوان موثراند؟
نوجوانی دورهای حساس برای گسترش عادتهای اجتماعی و احساسی میباشد که برای سلامت روان اهمیت زیادی دارند. رعایت موارد زیر در این دوره توصیه میشود:
- داشتن الگوی خواب منظم
- ورزش مداوم
- گسترش مهارتهای بین فردی، کنار آمدن و حل مسئله
فراهم کردن محیطی حمایت کننده در خانواده، مدرسه و اجتماع برای نوجوان موثر است. طبق تحقیقی ۱۰-۲۰ درصد نوجوانان جهان دارای مشکلات سلامت روان هستند که هنوز درمان نشدهاند. عوامل متعددی بر سلامت روان نوجوان تاثیر دارند.
عواملی که استرس ایجاد میکند شامل:
- خواستن استقلال بیشتر
- همسان و همنوا شدن با همسالان
- کشف هویت جنسی
- افزایش دسترسی و استفاده از تکنولوژی
رسانهها میتوانند شکاف بین زندگی واقعی نوجوان و درک او از آینده را بیشتر کنند. مورد مهم دیگر کیفیت زندگی خانوادگی نوجوان و روابطش با همسالان خود است. خشونت (شامل روشهای تربیتی پرخاشگرانه و زورگویی) و مشکلات اجتماعی-اقتصادی به عنوان عوامل موثر در سلامت روان نوجوان شناخته شدهاند.
بعضی از نوجوانان به دلیل شرایط زندگیشان، داغ (ننگ)، تبعیض یا محرومیت و عدم دسترسی به خدمات حمایتی مناسب، بیشتر در معرض صدمات سلامت روان هستند. مانند نوجوانانی که:
- بیماری مزمن دارند (طیف اختلالات اٌتیسم، عقب ماندگی ذهنی یا سایر بیماریهای عصبی)
- نوجوانانی که حاملهاند، در این سن والد شدهاند و در معرض ازدواج زودهنگام یا تحمیل شده قرار دارند
- پدر و مادر خود را از دست دادهاند
- از اقلیتهای مذهبی و نژادی میباشند
- در گذشته مشکلاتی در روابط جنسی داشتهاند
اختلالات هیجانی در نوجوانی
اختلالات هیجانی و احساسی اغلب در دورهی نوجوانی رخ میدهند. علاوه بر افسردگی و اضطراب، نوجوانانی که مبتلا به اختلالات هیجانیاند ممکن است تند مزاجی، ناامیدی و خشم هم تجربه کنند. علائم اختلالات مختلف میتوانند همزمان در او دیده شده و تغییرات سریع و غیر منتظرهی خلق و تخلیه هیجانی در آنها پدید آید.
در سرتاسر دنیا، افسردگی چهارمین دلیل بیماری و ناتوانی در بین نوجوانان (۱۵ تا ۱۹ سال) است و اضطراب نهمین دلیل. این اختلالات میتوانند عمیقاً بر حضور آنها در مدرسه و رسیدگی به تکالیفشان تاثیر بگذارند.
در بدترین حالت افسردگی منجر به خودکشی (آسیب به خود) میشود. طبق آمارگیریها در سال ۲۰۱۶، حدود ۶۲ هزار نوجوان به این دلیل جان خود را از دست دادند.
خودکشی سومین دلیل مرگ در بین نوجوانان است. حدود ۹۰ درصد نوجوانان جهان در کشورهایی با درآمد کم یا متوسط هستند و بیش از ۹۰ درصد آنها دست به خودکشی میزنند. دلایل خودکشی نوجوانان چند وجهیاند، شامل مصرف الکل، مورد سوء استفاده قرار گرفتن در کودکی و انواع داغهاست.
مشاوره نوجوان میتواند راهی برای نوجوانان فراهم کند تا راحتتر با چالشهای زندگیشان مواجه شوند.
اغلب والدین مراجعه کننده به کلینیکهای روانشناسی، سعی دارند به فرزند خود در حل مشکلاتش کمک کنند. آنها میخواهند بدانند چه چیزی عادی و چه غیر عادی است. شاید پدر و مادرها نگران باشند که چه اتفاقاتی در مدرسه میافتد، رابطهی فرزندشان با دوستانش به چه نحوی است یا عملکرد او در درسهایش آنطور که میخواهند نیست!
نگرانیتان هر چه که باشد روانشناسان ما در کلینیک چمان، به شما و فرزندتان برای عبور از این مسیر کمک خواهند کرد.
از ارائه مطالب درخصوص نوجوانان متشکرم واقعاً همان طور که اشاره کرده بودین است اگر امکان داشته باشد بیشتر به این امر پرداخته شود
سلام
حتما.
ما در مورد ارتباط با نوجوان ویدئوهای آموزشی خوبی تهیه کردهایم.
آنها را در سایت ببینید
من یک پسر 13 سالم خیلی به مادرم وابستم باید چیکار کنیم???
سلام
برای پاسخ دادن باید سوال دقیقتری بپرسید.
باید دید در چه حد و در چه مواردی وابستگی دارید