هر فردی که تا به حال شغلی بر عهده داشته است در مقطعی از زمان فشار ناشی از استرس کاری را حس کرده است.
هر شغلی میتواند استرسزا باشد حتی اگر عاشق کاری که انجام میدهید باشید. برای مثال ممکن است برای انجام کاری که بایست در مدت زمانی مشخص تحویل بدهید استرس داشته باشید.
اما زمانی که استرس کار مزمن میشود برای هر کسی طاقت فرسا است چرا که همزمان به سلامت جسم و روح ضربه میزند.
متاسفانه تحمل چنین استرسهایی برای طولانی مدت بسیار رایج است. شما نمیتوانید از تنشهایی که در طول کار ایجاد میشود جلوگیری کنید.
با این وجود راهکارهایی برای کنترل استرس وجود دارد. ما در این مقاله به دلایل استرس شغلی و جگونگی مدیریت و درمان استرس در محیط کار میپردازیم.
عوامل ایجاد کننده استرس شغلی برخی از عوامل استرسزا در محیط کار عبارتند از:
فرصتهای کم برای رشد و پیشرفت شغلی انجام اموری که جالب یا چالش برانگیز نیستند عدم حمایت اجتماعی از شغل مورد نظر نداشتن کنترل کافی بر تصمیمات شغلی حتما بخوانید : 7 خطای رایج در مصاحبه شغلی و 6 روش برای کاهش آنها تاثیر استرس شغلی تاثیرات استرس شغلی بعد از اتمام ساعت کاری و رفتن به منزل از بین نمیرود و میتواند به سلامتی شما آسیب برساند.
محیط کاری استرسزا میتواند به ایجاد مشکلاتی مثل سردرد، معده درد، اختلال خواب، تندی مزاج و عدم تمرکز کمک کند. همچنین استرس مزمن میتواند منجر به اضطراب ، بیخوابی، فشار خون بالا، ضعف سیستم ایمنی بدن، افسردگی ، اضافه وزن و بیماریهای قلبی شود.
با تشدید این مشکل، افراد سعی میکنند با روشهایی ناسالم مثل پرخوری، خوردن غذاهای ناسالم، استعمال دخانیات یا سومصرف موادمخدر و الکل با استرس مقابله کنند.
چگونگی مدیریت و کنترل استرس 1. عوامل استرسزا را پیدا کنید. دفتر یادداشتی تهیه کنید و به مدت یک الی دو هفته عوامل یا شرایطی که باعث ایجاد استرس در شما میشوند را در این دفتر یادداشت کنید.
همچنین افکار، احساسات، اطلاعات خود درباره محیط از جمله افراد، شرایطی که درگیر آن میشوید، شرایط بدنی و نحوه واکنش خود را ثبت کنید.
برای مثال بنویسید که در زمان غلبه استرس چه کاری انجام میدهید؟ صدایتان را بلند میکنید؟ قدم میزنید؟ شروع به خوردن خوراکی میکنید؟ یادداشتهای شما الگویی از عوامل استرسزا و واکنشهای شما برای مقابله را آشکار میکند.
حتما بخوانید : استرس و تهوع: حالت تهوع ناشی از استرس 2. برای مقابله با استرس در خودتان واکنشهای سالم ایجاد کنید. به جای خوردن فست فود یا استفاده از نوشیدنیهای الکلی روش سالمی برای مقابله با استرس پیدا کنید. برای مثال ورزش کردن روشی عالی است.
یوگا میتواند انتخابی خوب باشد. در هر صورت فعالیت بدنی از فشاری که بر روی شماست میکاهد.
همچنین میتوانید برای سرگرمیها و فعالیتهای مورد علاقه خود بیشتر وقت بگذارید. رمان بخوانید، به کنسرت بروید، با خانوادهتان بازی کنید و خلاصه برای خودتان وقت بگذارید. سخت بیدارشدن صبحها ، مسئلهای است که اگر خواب کافی نداشته باشید ممکن است پیش بیاید بنابراین خواب کافی و با کیفیت نیز در مدیریت استرس موثر است.
با کاهش مصرف کافئین در ساعات پایانی روز و به حداقل رساندن فعالیتهای تحریک کننده مانند استفاده از کامپیوتر و تلویزیون میتوانید خواب با کیفیتی داشته باشید.
حتما بخوانید : چگونه بازخوردی مبتنی بر هوش هیجانی به کارمندان بدهیم؟ 3. مرزها را مشخص کنید. در دنیای دیجیتال امروز 24ساعته در دسترس بودن به ما فشار وارد میکند پس باید برای زندگی کاری خود مرز تعیین کنیم. مانند: چک نکردن ایمیلهای کاری در خانه یا عدم پاسخگویی به تلفن هنگام خوردن شام.
اگر چه افراد از روحیات متفاوتی برخوردارند اما مشخص کردن حد و مرز مشخص بین “وظایف شغلی” و “زندگی شخصی” باعث کاهش استرس ناشی از تعارض این دو میشود.
4. برای شارژ کردن خودتان وقت بگذارید. برای جلوگیری از اثرات استرس مزمن و فرسودگی شغلی ما به زمان نیاز داریم تا دوباره شارژ شویم و سطح انرژیمان به قبل از تجربه استرس بازگردد.
برای طی کردن این روند بهبودی نیاز است مدتی کار را تعطیل کنیم به گونهای که نه مشغول فعالیتهای مربوط به کار باشیم و نه به کار فکر کنیم. بنابراین داشتن تعطیلاتی متناسب با نیازهای شما بسیار مهم است و نباید روزهای تعطیلاتتان را هدر بدهید.
برای تعطیلات خود برنامهریزی کنید و به استراحت بپردازید تا دوباره احساس سرزندگی کرده و برای انجام کارهای خود به بهترین وجه ممکن آماده شوید.
در صورتی که نمیتوانید مرخصی بگیرید میتوان با خاموش کردن تلفن همراهتان و تمرکز بر فعالیتی غیرکاری سطح انرژی خود را برای کوتاه مدت افزایش دهید.
حتما بخوانید : هورمونهای شادیآور و روشهای افزایش آنها 5. یاد بگیرید چگونه خود را آرام کنید. تکنیکهایی مانند مدیتیشن، تمرینات تنفس عمیق و ذهن آگاهی (حالتی که در آن بدون قضاوت کردن، تجربیات و افکارتان را مشاهده میکنید) میتواند به کاهش استرس شما کمک کند.
هر روز چند دقیقه وقت بگذارید و روی فعالیتی ساده مثل تنفس، پیاده روی یا لذت بردن از وعده غذایی تمرکز کنید.
شما میتوانید با تمرین کردن این مهارتها را بدست آورید. توانایی تمرکز روی فعالیتی منفرد به صورت هدفمند و بدون حواسپرتی به شما کمک میکند تا در بسیاری از جنبههای زندگیتان بهتر عمل کنید.
6. با مدیرتان صحبت کنید. سلامت روانی کارمندان با کارآمدیشان در محل کار ارتباط مستقیم دارد بنابراین رئیستان خواهان ایجاد محیط کاریای است که در آن کارمندان بیشترین میزان کارآمدی را داشته باشند. قدم اول گفتگو کردن با مدیرتان است.
هدف از این گفتگو ارائه لیستی از شکایات و گله گذاری نیست بلکه باید عوامل استرسزایی که شناسایی کردهاید را ارائه کرده و بگویید که چه راهکارهایی برای مدیریت آنها دارید و برطرف کردن این عوامل چه تاثیری روی بهبود عملکرد شما میگذارد.
مانند: ارتقای مهارتهای شما جهت مدیریت زمان، روشن کردن محدوده وظایف شما، غنیسازی شغلتان (شامل انجام کارهایی چالشبرانگیزتر یا معنادارتر)، ایجاد تغییراتی در فضای کاریتان جهت راحتی بیشتر و در نتیجه کاهش فشار.
حتما بخوانید : چطور نه بگوییم؟ 7. پذیرای کمک دوستان و خانوادهتان باشید. دوستان و خانواده میتوانند نقش پررنگی در افزایش توانایی شما برای کنترل استرس داشته باشند. همچنین کارفرمای شما میتواند با برنامهریزی مناسب برای کارمندان و مدیریت استرس آنها محیط مناسبی برای شما فراهم کند.
اگر هنوز احساس میکنید که از نظر شغلی تحت فشار هستید میتوانید از یک روانشناس کمک بگیرید تا برای کنترل بهتر استرس و تغییر رفتارهای ناسالم به شما کمک کند.