نشانههای اختلال شخصیت اسکیزویید:
- میل به روابط نزدیک ندارند و از آن لذت نمیبرند
- تنها و فاصله گرفته از دیگران به نظر می رسند
- از فعالیتهای اجتماعی که در آنها نیاز به رابطه با گروه باشد، دوری میکنند
- تقریبا همیشه فعالیتهای فردی را انتخاب میکنند
- بیمیلی یا تمایل بسیار کم برای برقراری رابطه جنسی
- به تحسین و انتقاد بی توجه و بیتفاوت هستند
- احساسات سرد، میل به فاصله داشتن و تحت تاثیر قرار نگرفتن
- تغییر خلق این افراد به سختی قابل مشاهده است
تاثیر اختلال شخصیت اسکیزوئید در کار و زندگی
افراد مبتلا به این اختلال دوستی کمی دارند، به ندرت قرار ملاقات میگذارند و اغلب ازدواج نمیکنند. علائم این اختلال همچنین ممکن است کار در موقعیتهایی را که به تعامل اجتماعی یا مهارت های مردمی زیادی نیاز دارد، دشوار کند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید ممکن است در مشاغلی که شامل کار در تنهایی است (یا مشاغل دورکاری) عملکرد بهتری داشته باشند.
دلایل ابتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید
تشخیص اختلال شخصیت اسکیزوئید
اگر در مورد علائم خود نگران هستید، ممکن است با مشورت با روانشناس بالینی خود شروع کنید. روانپزشک علائم شما را ارزیابی میکند و هر گونه بیماری زمینهای را که ممکن است در علائم شما نقش داشته باشد، بررسی می کند. در بیشتر موارد، احتمالاً پس از آن به یک متخصص بهداشت روان (روانشناس بالینی یا روانپزشک) ارجاع داده میشوید.
معیارهای تشخیصی DSM-5 بیان می کند که افراد برای تشخیص SPD باید حداقل چهار مورد از علائم زیر را نشان دهند:
- همیشه فعالیت های انفرادی را انتخاب میکند
- جدایی عاطفی و عدم بیان عاطفی
- لذت کمی از فعالیتها را تجربه میکند
- بیتفاوتی نسبت به انتقاد یا تمجید
- عدم تمایل یا لذت نبردن از روابط شخصی نزدیک
- علاقه کم یا بدون علاقه به رابطه جنسی با افراد دیگر
- هیچ دوست صمیمی دیگری جز خانواده نزدیک وجود ندارد
باز هم تاکید میکنیم که:
اختلال شخصیت اسکیزوئید اغلب توسط روانپزشک یا متخصص سلامت روان دیگری که برای تشخیص و درمان اختلالات شخصیت آموزش دیده است، تشخیص داده می شود.
پزشکان عمومی معمولاً آموزش لازم برای این نوع تشخیص را ندارند، به خصوص که این بیماری بسیار نادر است و اغلب با سایر اختلالات روانی اشتباه گرفته میشود.
علاوه بر اینکه افرادی که دارای اختلال شخصیت اسکیزوئید هستند به ندرت به دنبال درمان خود به خود هستند. اغلب تنها پس از اینکه این بیماری در چندین بخش از زندگی فرد دچار وقفه شد، به دنبال درمان است.
درمان اختلال شخصیت اسکیزوئید
درمان اختلال شخصیت اسکیزوئید می تواند چالش برانگیز باشد. همانطور که گفتیم افراد مبتلا به این اختلال به ندرت به دنبال درمان هستند و ممکن است با رواندرمانی دست و پنجه نرم کنند زیرا ایجاد اتحاد درمانی با یک درمانگر برایشان دشوار است. انزوای اجتماعی که مشخصه اختلال شخصیت اسکیزوئید است نیز یافتن حمایت و کمک را بسیار سخت میکند.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید ممکن است با روابطی راحتتر باشند که دوطرفه و عمیق نباشد و بر فعالیتهای فکری، شغلی یا تفریحی متمرکز باشد. زیرا چنین روابطی متکی به خودافشایی و صمیمیت عاطفی نیست.
اگر درمان فردی بتواند اعتماد طولانی مدتی بین مراجع و درمانگر ایجاد کند میتواند مفید باشد زیرا به افراد مبتلا به این اختلال کمک میکند اگر زمانی تمایل به ایجاد ارتباط داشتند روابطی درست و قابل اعتماد بنا کنند.
روان درمانی فردی به تدریج بر تشکیل رابطهای واقعی بین مراجع و درمانگر تاثیر میگذارد. در درمان این اختلال بهتر است بر اهداف درمانی ساده تمرکز کرد تا نگرانیها و فشارهای روانی فعلی که در زندگی فرد وجود دارد کاهش یابد.
کلینیک روانشناسی چمان
ما در کلینیک مشاوره و روانشناسی چمان با ارائۀ خدمات درمانی توسط روانشناسان، رواندرمانگران، و روانپزشکان متخصص در زمینۀ اختلالاتی چون اختلال شخصیت اسکیزوئید میتوانیم در این راه به شما کمک کرده و همراهتان باشیم.