برای درمان ترس از رعد و برق در کودکان خود چه کنیم؟ اگرچه رعد و برق پدیده طبیعی پرتکراری نیست که هر روز با آن سر و کار داشته باشیم اما ترس از رعد و برق در کودکان شکایتی بسیار شایع است که موجب وحشت کودک و درماندگی والدین می گردد. کودکان ترس های بسیاری دارند مانند ترس از تاریکی، ترس از طوفان یا حتی ترس از مرگ والدین اما در این میان درمان ترس از رعد و برق نیز بی اهمیت نیست.
شاید با خود بگویید که حتی اگر ده شب در سال رعد و برق آسمان شب را تا صبح نورانی کند مشکلی نیست زیرا پدر و مادر می توانند این ده شب یا حتی بیست شب ناقابل را در اتاق فرزند خود بگذرانند و در کنارش باشند تا ترس از رعد و برق در او از بین برود اما نباید قدرت ماندگاری و تعمیم یافتگی ترس در کودکان را نادیده بگیرید. منظور چیست؟
منظور این است که گاهی نخستین جرقه ترس کودک با یک شب طوفانی و صدای رعد و برق اغاز می شود اما پرونده این شب ترسناک در همین جا بسته نشده و تبدیل به شروعی برای سایر ترس های کودک مانند ترس از تاریکی، ترس از تنها خوابیدن، ترس از موجودات خیالی و … می گردد که می تواند اثرات مخرب بلند مدتی به همراه داشته باشد.
بنابراین باید درمان ترس از رعد و برق در کودکان را جدی بگیرید.
ترس از رعد و برق در کودکان
پیش از آنکه درمان ترس از رعد و برق یا هر پدیده طبیعی دیگری مانند باد و طوفان را در ذهن کوچک کودکان بررسی کنیم خوب است ابتدا کمی در مورد یک فوبیا (هراس اختصاصی) تقریبا شایع یعنی آستروفوبیا یا همان ترس خاص از صدای رعد و برق بدانیم.
آستروفوبیا (Astraphobia) به ترس شدید از آذرخش گفته میشود که می تواند خود را در هر سنی نشان دهد اما به طور کلی در کودکان شایع تر از بزرگسالان و در زنان بیشتر از مردان می باشد.
جالب است بدانید که این نوع ترس در حیوانات نیز وجود دارد.
بسیاری از کودکان این ترس را در دوران کودکی تجربه می کنند که معمولا با افزایش سن و آگاهی نسبت به ماهیت رعد و برق و علت ایجاد آن کم کم در آنها فروکش می کند اما همچنان برخی از این کودکان تا بزرگسالی نیز آستروفوبیای خود را به شدت حفظ می کنند تا حدی برخی از آنها با شنیدن صدای رعد و برق دچار اضطراب شدید شده و حتی به گریه میافتند.
به یاد داشته باشید که مواجه شدن با شرایط آب و هوایی سخت مانند گرفتار شدن در طوفان می تواند سطح معقولی از اضطراب را به همراه داشته باشد و این کاملا طبیعی است، اما زمانی تبدیل به یک اختلال و مشکل می شود که این فوبیا یا ترس شدید کارآمدی ما در زندگی را تحت تاثیر خود قرار داده و حالتی آزاردهنده پیدا کند.
برای اشخاص مبتلا به استروفوبیا صدا و نور آذرخش در هر شدتی که باشد طاقت فرسا و غیر قابل تحمل است. در این افراد حتی پیش بینی هواشناسی در خصوص رعد و برق و بارش باران نیز می تواند باعث شود که قرارهای کاری خود را کنسل کرده در یک اتاق پنهان شده و در را به روی خود ببندند در حالی با دستانشان گوشها را پوشاندهاند.
حتما بخوانید :اما علائم این ترس تنها به همین خانهنشینی محدود نمیشود بلکه میتواند حملاتی مشابه حملات پنیک با نشانههای این چنینی را به همراه داشته باشد:
- لرزش بدن
- بیحسی دست و پا
- درد قفسه سینه
- حالت تهوع
- تپش قلب
- مشکل در تنفس
- عرق کردن کف دست
- میل وسواسی برای تماشای طوفان
- گریه غیر قابل کنترل (به ویژه در کودکان)
- چسبیدن به دیگران به امید محافظت شدن
- تمایل برای پنهان شدن در مکانهای مانند زیر تخت، کمد یا حمام (به ویژه در کودکان)
ترس از رعد و برق در کودکان و بزرگسالان میتواند آنقدر شدید باشد که حتی با دیدن صحنههای مربوط به طوفان و آذرخش و شنیدن صدای آن در تلویزیون نیز دچار اضطراب و بیقراری شوند.
همچنین برخی از کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است که در چنین شرایط آب و هوایی اصلا کنترل احساسات خود را نداشته باشند زیرا این کودکان به صدا حساسیت بالایی دارند.
برای مشاوره و رواندرمانی کودک خود، همراه شما هستیم.
با ما تماس بگیرید: 021 - 88652505 - 021 - 88652502
حال با وجود طبیعی بودن اضطراب در موقعیتهای دلهرهآور مانند طوفان و رعد برق چطور میتوان فهمید که آیا کودک شما یک ترس طبیعی دارد یا اینکه دچار مشکل ترس از رعد و برق است؟
برای یافتن پاسخ به این علائم توجه کنید:
اگر کودک شما به طور مداوم کابوسهایی با مضمون رعد و برق، طوفان، سیل و … میبیند، اگر پس از یک یا چند بار ترسیدن از مشکلات جسمی مانند سر درد، معده درد یا بیاشتهایی رنج میبرد، اگر با وحشت اخبار مربوط به آب و هوا را دنبال میکند و با شنیدن هربار پیش بینی رعد و برق و باران به شدت مضطرب میشود احتمالا باید برای درمان ترس او اقدام کنید.
۷ راهکار برای درمان ترس از رعد و برق در کودکان
در این بخش به چند راهکار ساده برای ارام کردن کودکان هنگام ترس از رعد و برق اشاره میکنیم که اجرای آنها در خانه و محل اموزش کودک میتواند به کاهش و کنترل این ترس کمک کند:
حتما بخوانید :درک کردن ترس کودک
اگر کودک شما ترس از رعد و برق دارد پیش از هر چیز باید دست از تمسخر او بردارید. این شما هستید که به عنوان یک بزرگسال بالغ همه چیز را در مورد این پدیده طبیعی میدانید، کودکان شما چنین قدرت درکی ندارند، بنابراین هرگز خود را با کودکتان مقایسه نکرده و او را به خاطر این ترس مسخره نکنید.
به دیگران نیز چنین اجازهای ندهید. اگر کودک شما از رعد و برق میترسد یا هر ترس جدی دیگری دارد لازم است که آن را با مربیان مهد کودک، معلمان مدرسه یا اقوام نزدیک در میان بگذارید تا آنها نیز بدانند که مجاز به تمسخر کودک شما در این زمینه نیستند.
اگر میخواهید به کودکان خود کمک کنید تا ترسشان را کنار بگذارند ابتدا باید شنونده ترس آنها باشید و آنچه که هست را بدون سرزنش به رسمیت بشناسید.
به کودک اجازه دهید تا احساساتش را بیان کند در عین حال به او اطمینان دهید که این رعد و برق به زودی پایان خواهد یافت و احتمالا یک رنگینکمان زیبا در پس آن قرار دارد که تماشایی است.
هرگز کودکان را در اوج ترس رها نکنید! کودک را در اغوش گرفته و به او اطمینان دهید که تا زمانی که در خانه، ماشین و به خصوص آغوش شما است هیچ جایی برای نگرانی نیست.
کودک را سرگرم کنید
یکی از ویژگیهای دنیای ذهنی کودکان این است که هنگام مشغول شدن به یک سرگرمی هیجان انگیز که باب میلشان باشد کمتر به محیط اطراف توجه نموده و در یک سرخوشی عمیق فرو میروند.
میتوانید از همین ویژگی برای درمان ترس از رعد و برق در کودکان استفاده حتی شاید بهتر باشد بگوییم که سوء استفاده کنید!
هر زمان که میدانید طوفان و رعد و برق نزدیک است توجه کودک را به سمت سرگرمی مورد علاقه اش ببرید یا از فعالیتی خاص که آن را به عنوان جایزه فرزند خود در شرایط ویژه در نظر گرفتهاید را رونمایی کنید تا هیجان زده شود.
گوش دادن به موسیقی آرامشبخش، تماشای یک انیمیشن یا فیلم موزیکال، بازیهای فکری دو نفره … همگی میتوانند گزینههای مناسبی برای پرت کردن حواس کودک باشند.
آموزش از طریق کتاب
امروزه رواشناسی کودک پیشرفت قابل توجهی کرده و بسیاری از متخصصین این حوزه دست به قلم شدهاند تا با نگارش کتابهای آموزشی متناسب با رده سنی کودکان آنها را برای رویارویی با ترسهای زندگی و موقعیتهای دشوار آماده کنند.
در همین راستا کتابهایی به چاپ رسیدهاند که درباره ترس از بلایای طبیعی هستند.
با خواندن این کتابها میتوانید به کودک خود کمک کنید تا دیدی واقعی نسبت به رعد و برق پیدا کرده و قدرت رویارویی با آن را داشته باشد.
حتما بخوانید :خوارکی مورد علاقه کجاست؟
در کمک گرفتن از حواس پنجگانه برای پرت کردن حواس کودک هنگام رعد و برق، از حس قدرتمند چشایی غافل نشوید! کودکان معمولا با دیدن تنقلات و خوراکیهای مورد علاقه خود از دنیای زمینی فارغ میشوند.
ترکیب یک آغوش امن با انیمیشنی دیدنی یا کتابی خواندی همراه با یک خوراکی خوشمزه احتمالا غول ترسناک رعد و برق را شکست می دهد.
رعد و برق چیست؟
اگر خودتان به عنوان والدین اطلاعات کاملی در خصوص رعد و برق و سایر بلایای طبیعی مانند طوفان و زلزله و .. ندارید لازم است که ابتدا دانش خود را بالا ببرید سپس آنچه که می دانید را به زبان کودکانه با فرزندانتان شریک شوید.
توجه داشته باشید که آموزشها باید بر پایه واقعیت اما به زبان ساده باشند. هرگز از افسانه و داستانهای غیرواقعی برای آموزش ماهیت یک پدیده به کودکان استفاده نکنید. آنها نیاز دارند که حقیقت را بدانند!
آموزش ایمنی در برابر رعد و برق
آگاهی نسبت به یک پدیده و اینکه بدانیم چطور میتوانیم در برابر آن از خود محافظت کنیم بهترین راهکار برای نترسیدن است. به کودکان خود محافظت در برابر رعد و برق را بیاموزید.
با این کار اعتماد به نفس آنها برای مواجهه با این پدیده طبیعی افزایش یافته و درمان ترس نیز پیشرفت میکند.
تنها به ترس از رعد و برق بسنده نکنید! با استفاده از فیلمها، بازیها و کتابهای آموزشی مراقبت از خود هنگام وقوع سایر بلایای طبیعی و شرایط اضطراری مانند زلزله، طوفان، رعد و برق و …. را به کودکان آموزش دهید اما آنها را از خطر وقوع این بلایا نترسانید!
صبور بودن جواب میدهد
تقریبا تمام کودکان با افزایش سن بر ترسهایشان غلبه میکنند یا حداقل میآموزند که چگونه علی رغم وجود آنها به زندگی خود ادامه دهند. بنابراین برای درمان ترس از رعد و برق در کودکان به آنها فشار مضاعف وارد نکنید.
احساس ترس قوی چیزی نیست که در عرض چند روز ناپدید شود.
اگر میخواهید به درمان ترس از رعد و برق در کودکان کمک کنید بیش از هر چیز باید صبور باشید و خود را با گامهای کوچک و کوتاه این بچهها برای عبور از ترس همراه سازید.
در ترس از رعد و برق چه زمانی نیاز به کمک روانشناس است؟
به عنوان والدین یک کودک که مسئولیت تربیت و پرورش او را بر عهده دارند خوب است که در تمام مراحل رشد و هویت یافتن کودک با یک روانشناس متخصص حوزه کودکان در ارتباط بوده و بهترین راهکارها برای حل مشکلات رفتاری و ارتباطی کودک را از او جویا شوید.
در خصوص درمان ترس از رعد و برق در کودکان اگر این ترس ادامهدار شد و نتوانستید با راهکارهای ساده فوق آن را کاهش دهید لازم است که در اولین زمان ممکن با یک روانشناس کودک مشورت نموده و از او برای درمان کمک بخواهید.
برای مشاوره و رواندرمانی کودک خود، همراه شما هستیم.
با ما تماس بگیرید: 021 - 88652505 - 021 - 88652502
مشاهده این علائم در کودک میتواند زنگ خطر نیاز به دریافت کمک از یک فرد متخصص باشد:
- تغییر در عادات خواب
- بیاشتهایی و مشکل گوارشی
- کابوس های پی در پی
- شب ادراری
- ترس شدید از تنهایی
- شنیدن صداهای غیرواقعی
- افزایش تحریک پذیری و مشکل در تمرکز
- شکایت از مشکلات و دردهای بدنی که علت مشخص جسمی ندارند
- امتناع از ترک خانه برای رفتن به مهد کودک یا مدرسه
علاوه بر این علائم به بازیهای نمایشی کودک خود دقت کنید. اگر کودک شما به طور شفاف ترس از رعد و برق را ابراز نمیکند اما در بازیهای خود مدام مضامین مرتبط با طوفان، خطر مرگ، ترس از فاجعه و …. را وانمود میکند اینها میتواند نشانهای از آستروفوبیا یا ترس عمیق از رعد و برق باشد که نیاز به مشورت با یک رواندرمانگر حوزه کودک دارد.
حتما بخوانید :کلینیک روانشناسی چمان
فرزندپروری سالم و ارتقاء سلامت روان کودکان یکی از اهداف اصلی کلینیک چمان است که در جهت تحقق این هدف تیمی مجرب و حرفهای از متخصصین حوزه روانشناسی کودک و نوجوان را گرد هم آورده تا با به کارگیری جدیدترین رویکردهای درمانی در سطح بینالمللی به حل مشکلات فرزندان شما بپردازد.
ما از ساعت 8 تا 21 در کلینیک هستیم. برای رزرو وقت مشاوره و روانشناسی تماس بگیرید: