مشاوره فردی

مشاوره فردی؛ اعتماد، آرامش و شکوفایی

مشاوره فردی زمانی، تنها به کسانی که مشکل شدید روحی و روانی داشتند پیشنهاد می‌شد؛ برای مثال اگر شخصی از نظر افسردگی بسیار مشکل ساز بود، به او توصیه می‌شد که برای مشاوره اقدام نماید. اما زمانه تغییر کرده، و مفهوم مشاوره فردی نیز تکامل یافته است. در واقع، دیگر عجیب نیست که شرکت‌ها مشاوره فردی را در برنامه‌های رفاهی نیروی کار خود گنجانده‌اند.

مشاوره فردی چیست؟

تعاریف زیادی درباره مشاوره فردی وجود دارد، برخی از آنها پیچیده‌تر از بقیه هستند. در یک تعریف مشاوره فردی به عنوان راهی است برای «کمک به مراجعین در درک و روشن شدن دیدگاه‌های‌شان از زندگی‌ و یادگیری چگونگی دستیابی به اهداف با انتخاب‌های معنی‌دار و آگاهانه از طریق حل مشکلات احساسی یا بین فردی».

در ادامه توصیف مشاوره به عنوان «رابطه‌ای که با استفاده از تئوری‌های روانشناختی و مجموعه‌ای از مهارت‌های ارتباطی شناخته شده» مشخص می‌شود.

انجمن مشاوره آمریکا تعریف واضح‌تری را بیان کرد:

مشاوره یک «رابطه حرفه‌ای است که افراد، خانواده‌ها و گروه‌های متنوعی را برای دستیابی به سلامت روانی و جسمی، آموزش میدهد و برای اهداف شغلی توانمند می‌سازد.»

به زبان ساده‌تر، مشاوره به عنوان عمل پیشنهاد دادن یا ارائه توصیه‌هایی به مراجعین تعریف شده است که به نوبه خود به عنوان راهنما در تصمیم‌گیری‌های مهم مورد استفاده قرار می‌گیرد. این مشاوره توسط متخصصانی که به عنوان مشاور شناخته می‌شوند در یک جلسه مشاوره فردی یا جلساتی که توسط هر دو طرف، توافق شده باشد ارائه می‌شود.

در گذشته اینگونه بود که مردم زمانی نزد مشاور می‌رفتند که تصور می‌کردند مشکلی وجود دارد که باید حل شود و ممکن است ضمن صحبت با مشاور، راه حل آن را پیدا کنند.

این روزها، آن تفکر که حتما می‌بایست یک مشکل عمده وجود داشته باشد که به مشاوران رجوع کنند، از بین رفته است.

مشاوره حتی اگر مشکلی وجود نداشته باشد که راه حلی فوری بطلبد، می‌تواند صورت پذیرد.

نتایج حاصل از مشاوره فردی

آگاهی بیشتر و بینش عمیق‌تر مراجع از خود

این آگاهی و درک موجب ارزیابی و پذیرش بیشتر خودمی‌شود، بنابراین مراجع را ترغیب می‌کند تا در نقاط قوت و نکات مثبت خود بهبود یابد و در صورت لزوم در جهت پیشرفت تغییر کند.

مجموعه ارزش‌ها و عقاید مراجع

که تصور می‌شود دائمی بوده و غیرقابل تغییر می‌باشند، به چالش کشیده شده و برای تغییر نرم‌تر می‌شوند. این کار فضای بیشتری برای انعطاف پذیری به وجود می‌آورد، و به شخص امکان تغییر و تنظیم بیشتری را می‌دهد. در نتیجه، ذهن فرد به روی تغییر روش تفکر، رفتار و احساس خود بازتر می‌شود.

کسب آگاهی نسبت به اطرافیان

او درک بهتری از دیگران به دست می‌‌آورد؛ برای مثال، چرا آنها کاری را انجام می‌دهند، چه چیزی در آن‌‌ها انگیزه ایجاد می‌‌کند، چه چیزی برای آنها مهم است!! این افزایش حساسیت، درک راه را برای ایجاد و حفظ روابط قوی‌‌تر هموار می‌‌سازد.

حتما بخوانید : چگونه یک طرحواره درمانگر خوب پیدا کنیم؟

توانمند شدن مراجع در تعیین هدف‌ها و پیش‌‌برد آنها

مشاوره به افراد کمک می‌‌کند تا وضوح بیشتری کسب کنند و همچنین از آنها خواسته می‌‌شود تا استراتژی‌‌ها و ایده‌‌هایی را ارائه دهند که بهشان اجازه می‌‌دهد تا به اهداف خود برسند.

بهبود سطح سلامتی مراجع

بسیاری ادعا می‌‌کنند که پس از جلسات مشاوره فردی، احساس سبکی قابل توجهی دارند و میزان استرسآنها به مقدار زیادی کاهش می‌‌یابد.

بخشیدن خود و دیگران

به خاطر اشتباهاتی که در گذشته خودش و یا دیگران نسبت به او مرتکب شده‌‌اند. باز هم، این باعث ایجاد حس خوب در بین مردم شده و منجر می‌‌شود که روابط مراجع با دیگران بهبود یابد.

حتما بخوانید : بخشیدن خود: چگونه خودمان را ببخشیم؟

مشاوره فردی برای چه مسائلی مناسب است؟

ثابت شده مشاوره فردی برای افرادی که با هر یک از موارد زیر سر و کار دارند مؤثر است:

حتما بخوانید : رویکرد درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد ACT چیست؟

از لیست بالا، می‌‌توانید نتیجه بگیرید، مراجعینی که به دنبال مشاوره فردی هستند، افرادی‌اند که تحت شرایطی پرفشار قرار دارند. با این حال، تنها این موارد نیست، زیرا موارد دیگری را نیز می‌‌توان یافت که بیشتر مردم آن را مشکلات “بزرگ” می‌‌نامند؛ اما در این لیست وجود ندارند.

به همین دلیل می‌‌توان گفت که مشاوره فردی تنها مخصوص شرایط سخت و اسفناک نیست.

اشتباهات رایج درباره مشاوره فردی

قبل از اینکه بیشتر پیش برویم، اجازه دهید ابتدا به برخی از عقاید اشتباه در مورد مشاوره بپردازیم.

مشاوره به شما می گوید چه تصمیمی بگیرید.

درست است که فرآیند مشاوره فردی، شامل ارائه بعضی توصیه‌ها است. با این حال، این توصیه فقط به عنوان نوعی راهنمایی ارائه می‌شود. در پایان، این مراجع است که براساس یافته‌های خود از راهنمایی‌های ارائه شده در هنگام مشاوره، تصمیم می‌گیرد.

حتما بخوانید : تئوری انتخاب چیست؟

مشاوره همه مشکلات شما را برطرف می‌کند.

باز هم می‌گوییم، مشاوره راه حل نیست؛ بلکه وسیله‌ای برای دست‌یابی به راه حل است. انتظار نداشته باشید که اگر وقت خود را با یک مشاور حرفه‌ای می‌گذرانید، مشکلات خود به خود حل شوند، پس با این انتظار که او راه حل تمام مشکلات شما است نزد یک مشاور نروید.

مشاوره برای همه به یک شکل عمل می‌کند.

مشاوره یک رویکرد مشابه برای همه ندارد. با توجه به شرایط متفاوت مراجعین، رویکرد مشاور نیز برای حل مسئله متفاوت خواهد بود. این بدان معناست که باید روش‌های متفاوتی برای حل هر یک از آنها وجود داشته باشد. در واقع بسیار نادر است که دو مراجع با مشکلات دقیقا یکسانی مواجه شوند.

حتما بخوانید : 7 دلیل عدم مراجعه افراد به روانشناس

مزایای مشاوره فردی

برخی مشاوره فردی را به مشاوره گروهی ترجیح می‌دهند. دلایل این امر ممکن است زمانی مشخص شود که مزایای مشاوره فردی را مشخص کنیم.

    • مشاوره فردی محرمانه بودن را تضمین می‌کند.
      محرمانه‌گی یک عنصر اساسی مشاوره است. مشاوران حرفه‌ای دقیقاً مانند پزشکان هستند به این معنا که، آنها نیز به محرمانه بودن جلسات بیمار و پزشک پایبنداند.
      آنها قرار نیست هیچگونه اطلاعاتی از مراجعین را (مگر تحت شرایط و ضوابط خاص) با دیگران به اشتراک بگذارند.
      در جلسات مشاوره فردی، اطمینان بیشتری حاصل می‌شود که هرگونه اطلاعاتی که توسط مراجع به اشتراک گذاشته شده، بین آنها باقی خواهد ماند.
حتما بخوانید : زوج‌درمانی چیست و چه رویکردهایی دارد؟
    • مشاوره فردی انعطاف‌پذیرتر است.
      مشاوران در انجام این جلسات درمانی رویکردهای متفاوتی دارند. اگر فقط یک مراجع وجود داشته باشد، (بر خلاف یک گروه، جایی که شما باید بیش از یک نفر را در نظر بگیرید)، راحت‌تر می‌توانید رویکرد را به شکلی که برای مراجع مناسب‌تر باشد، انجام دهید.
      مشاوران آزادی بیشتری را در جلسات فردی پیدا می‌کنند، زیرا تنها نیاز است که با یک نفر کار کنند.
    • مشاوره فردی توجه و تمرکز مشاور را تضمین می‌کند.
      فقط یک مراجع وجود دارد، بنابراین توجه کامل مشاور در مدت زمان جلسه مشاوره معین، به آن مراجع خواهد رسید.
    • مشاوره فردی به مراجعین این امکان را می‌دهد تا راحت‌تر باشند.
      خیلی از افراد هستند که نمی‌توانند راحت درباره مشکلات شخصی خود در جمع صحبت کنند، حتی اگر افراد دیگر جمع یا گروه از قبل برایشان شناخته شده باشند.
      دلیل این موضوع این است که آنها نمی‌توانند در طول مشاوره کاملاً رها شوند و تمایل به افشای برخی اطلاعات ندارند. وقتی فقط مراجع و مشاور باشد، بدون اینکه کسی گوش کند و احتمالاً قضاوت کند، این افراد قادر خواهند بود خود را کامل‌تر و راحت‌تر افشا کنند.
حتما بخوانید : رفتار درمانی عقلانی هیجانی REBT چیست؟

نکاتی درباره مشاوره فردی

  • آماده باشید؛ از نظر جسمی، روحی و روانی.

    وقتی برای مشاوره فردی اقدام می‌کنید، انتظار داشته باشید که کمی خودتان را افشا کنید. شما حتی ممکن است در نهایت روح خود را عریان کنید. برای بسیاری از افراد این کار دشوار است، به همین دلیل نیاز به آمادگی ذهنی وجود دارد.

    شما باید آماده باشید تا خود را در معرض شخص دیگری قرار دهید که حتی ممکن است قبل از اولین ملاقات شما به عنوان مشاور و مراجع، کاملا برای شما غریبه باشد!

    شما همچنین باید برای به چالش کشیده شدن اعتقادات، ارزش‌ها و پیش فرض‌های خود آماده باشید. بنابراین اطمینان حاصل کنید که برای چالش آماده شده‌اید. مشاوره همچنین می‌تواند ضربه به احساسات شخص باشد، بنابراین برای ابراز احساسات خود آماده شوید.

    این ممکن است مخصوصاً برای افراد دارای شخصیت‌های بسته و درون‌گرا که خود را آشکارا ابراز نمی‌کنند دشوار باشد. اما اگر مصمم هستید که در مشاوره فردی خود موفق شوید، باید در این امر تلاش کنید.

حتما بخوانید : چگونه از جلسات رواندرمانی بیشترین بهره را ببریم؟
  • بدانید چه می‌خواهید.

    از ابتدا باید کاملاً نسبت به مشکلی که می‌خواهید در مورد آن درخواست کمک کنید آگاه باشید. شما باید در انجام مشاوره و هزینه کردن در مورد آن، اهداف خود را شفاف کنید.

    میخواهی به چه چیز برسی؟ از مشاور چه انتظاری داری؟ چه اتفاقی بیفتد تا فکر کنی جلسه مشاوره موفقیت آمیز بوده است؟

    دانستن این امر به شما کمک می‌کند که در جهت درست، فشار را تحمل کنید. همیشه به هدف خود توجه کنید تا بتوانید مستقیم به سمت آن حرکت کنید.

  • یک مشاور یا درمانگر خوب پیدا کنید.

    مطمئن شوید مشاوری که انتخاب کرده‌اید شخصی‌ است قابل اعتماد. به او نگاه کنید:

    1. صلاحیت: به اصول اولیه مانند مدارک تحصیلی و گواهینامه‌های حرفه‌ای او نگاه کنید.
    2. شهرت: به گذشته و سابقه او رجوع کنید و ببینید که آیا وی پیش از این مشکلی با مراجعین داشته است، به خصوص در مورد محرمانه بودن.
    3. مراجعین: همچنین باید توجه کنید که سایر مراجعین وی چه در گذشته و چه در حال حاضر چه کسانی هستند. حتی ممکن است از سایر مراجعین نیز بپرسید که وی به عنوان مشاور چگونه است.

    از پرسیدن سوال دریغ نکنید، این حق شماست.
    اگر در اولین جلسه با مشاور احساس راحتی نمی‌کنید، این حق شماست که به دنبال جلسه مشاوره فردی با شخص دیگری بروید. خود را مجبور نکنید.
    علاوه بر این، به خاطر داشته باشید که برای موفقیت آمیز بودن مشاوره روان‌شناسی‌تان، باید بتوانید با مشاور خود رابطه دوستانه ایجاد کنید. اگر شواهد برخلاف این موضوع است، به دنبال شخص دیگری بگردید.

حتما بخوانید : روانشناس بالینی خوب در تهران
  • ذهن خود را باز نگه دارید.

    این ممکن است برای بسیاری دشوار باشد، اما حداقل سعی کنید. شما به جلسات مشاوره فردی می‌روید تا آنچه را که باید، بشنوید، نه آنچه را که دل‌تان میخواهد. با ورود به جلسه، فرض بر این است که شما آماده شنیدن و روبرو شدن با حقایقی هستید که ممکن است شما را برنجاند یا پذیرش آن برای شما سخت باشد. این بخشی از مشاوره است.

    در کنار باز نگه داشتن ذهن، باید یاد بگیرید که مقداری تمایل به انعطاف و انطباق‌پذیری داشته باشید (تمایل به ایجاد تغییرات، سازگاری و پذیرش آن)، شاید در مورد چیزی در اشتباه‌اید!!!

  • صبور باشید.

    مشاوره یک فرآیند مرحله به مرحله یا قدم به قدم است. مهم نیست که چقدر در آرزوی رسیدن به نتیجه و تغییرات یک شب هستید. یک جلسه مشاوره فردی یک ساعته ممکن است بدون رسیدن به نتیجه‌ای محسوس تمام شود. همچنان، مدت زمان و ساعات مشخصی برای حل یک مسئله وجود ندارد. شما باید صبور باشید و برای دیدن نتایج زمان بگذارید.

    همچنین باید بدانید که بسته به ماهیت مشاوره یا نیاز خاص مراجع، مشاوره فردی می‌تواند از چند هفته تا چند سال طول بکشد. همچنین در صورت لزوم باید آماده شوید تا برای مدت نامحدود مشاوره بگیرید.

حتما بخوانید : زنگ خطرهای رابطه با روانشناس و رواندرمانگر
  • اولین تماس را برقرار کنید و وقت مشاوره خود را هماهنگ کنید.

    این احتمالاً دشوارترین مرحله است؛ اولین مرحله. برای مشکلی که مدت‌هاست  شما را اذیت می‌کند، باعث بی‌خوابی شب‌ها و بیقراری روزهای‌تان می‌شود و انرژی گذران زندگی روزمره‌تان را نابود کرده است؛ به مشاوره بروید.

    همچنین ممکن است درباره صحبت با یک غریبه درباره مشکلات خود حساس باشید. یا می‌توانید در مورد اینکه آیا جلسه در دراز مدت به شما کمک خواهد کرد، دچار شک و تردید شوید. شاید شما مشکل اعتماد دارید، زیرا اگر دیگران بدانند نزد مشاوره می‌روید و تحت معالجه درمانی قرار می‌گیرید، چه می‌گویند؟

    با این ترس‌ها کنار بیایید. با این واقعیت روبرو شوید که مشکلی وجود دارد و اکنون به کمک احتیاج دارید. با مشاوری که در مورد آن کاملاً تحقیق کرده‌اید تماس بگیرید و اولین قرار را تعیین کنید. پس از انجام این کار، مطمئن شوید که به این فرایند ادامه می‌دهید.

ما از ساعت 8 تا 21 در کلینیک هستیم. برای رزرو وقت مشاوره و روانشناسی تماس بگیرید:

88652505 - 88652502 - 021

 

گردآورنده و مترجم این مقاله:

امین حلمی | روانشناس بالینی

3 دیدگاه

  1. بی نهایت ممنونم از دکتر سدهیان عزیز. برای من که با مشکلات اوایل مهاجرت رو به رو بودم، دکتر با دلسوزی تمام، راهگشا بودند.

دیدگاهتان را بنویسید

Post comment