زوج درمانی، چرا؟ چگونه؟ چطور؟
اگر بخواهیم در مورد زوجدرمانی صحبت کنیم اول از همه، ما میدانیم که روابط عاشقانه سختیهای خودش را دارند. مانند اتومبیل، روابط عاشقانه به طور منظم به تعمیر و نگهداری نیاز دارند. اگر مشکلی پیش آمد، بهتر است بلافاصله با مراجعه به یک زوج درمانگر و دریافت زوج درمانی، آن را تعمیر کنید تا از مشکلات بعدی در جاده جلوگیری کنید.
اغلب ما میتوانیم برخی از تعمیرات ابتدایی را انجام دهیم؛ اما سایر اوقات، علی رغم بهترین تلاش ما، باید به یک زوج درمانگر حرفهای اعتماد کنیم تا نگاهی بیندازد و به ما کمک کند.
جالب است که ما چقدر آسان و سریع چنین مواردی را برای تعمیر یا جلوگیری از آسیب دیدن وسایل نقلیه خود انجام میدهیم. اما وقتی صحبت از روابط ما میشود، غالباً از انجام اقدامات خودداری میکنیم تا زمانی که اوضاع بسیار جدی و وخیم شود.
متأسفانه، بسیاری از زوجین، زمانی جهت زوجدرمانی اقدام میکنند که رابطهشان به میزان قابل توجهی آسیب دیده است.
الگوهای رابطه ناسازگارانه تقویت شده است، پیوند عاطفی بین زوج به شدت تضعیف شده است و به دلیل درگیریهای حل نشده گذشته، نارضایتی بالایی وجود دارد.
زوج درمانی چیست؟
زوجدرمانی نوعی روان درمانی است که در آن، یک درمانگر با تجربه بالینی در زمینه کار با زوجین، به دو شخص درگیر در یک رابطه عاشقانه کمک میکند تا با استفاده از انواع مداخلات درمانی نسبت به رابطه خود بینش پیدا کنند، حل تعارض کنند، رضایت از رابطه خود را افزایش دهند و رابطه عاطفی سالمی بسازند.
حتما بخوانید :اگرچه ممکن است عمل زوج درمانی بسته به گرایش نظری درمانگر متفاوت باشد، همه زوج درمانگرها تمایل دارند عناصر کلی زیر را در بر گیرند:
- تمرکز بر یک مشکل خاص (مانند مشکلات جنسی، اعتیاد به اینترنت، حسادت)
- مشارکت فعال از طرف درمانگر در بهبود و درمان رابطه، بهجای هر یک از افراد به طور جداگانه
- مداخلات متمرکز بر راه حل و تغییر در اوایل درمان
- وضوح دادن از اهداف درمانی
زوج درمانی معمولاً با برخی از سؤالات مصاحبه استاندارد در مورد تاریخچه روابط و همچنین کاوش در خانواده، ارزشها و پیشینه فرهنگی هر یک از زوجین آغاز میشود. در صورت لزوم ممکن است درمانگر جلسات اولیه را برای مداخله در بحران استفاده کند.
حتما بخوانید :زوج درمانگر سپس به شناسایی مشکلاتی را که محور درمان است، تعیین اهداف درمانی و برنامهریزی یک ساختار برای درمان به زوج کمک میکند.
در طی مراحل درمانی، درمانگر به زوجین کمک میکند تا از روند رابطه که باعث حفظ مشکل میشود آگاهی یابند، در حالی که به هر دو کمک میکند تا هر کدام نقشهای خود در تعاملات ناکارآمد را درک کنند. این به آنها کمک میکند تا شیوه ادراک رابطه و یکدیگر را تغییر دهند.
اگرچه به دست آوردن بینش مهم است، یکی دیگر از جنبههای مهم زوج درمانی شامل تغییر رفتارها و روشهای تعامل با یکدیگر است. زوج درمانگرها اغلب تکالیف خانگی خاصی را به زوجین میدهند تا مهارتهای آموخته شده در درمان را در تعامل روزانه خود به کار گیرند.
بینش از الگوهای رابطهای، افزایش مهارت بیان عواطف و احساسات و بطور مؤثر توسعه مهارتهای لازم برای برقراری ارتباط و حل مسئله با همسر خود، منافعی هستند که زوجها میتوانند از جلسات زوج درمانی کسب کنند.
خیلی وقت ها گذشت زمان هیچ مشکلی را حل نمی کند. باید شجاعت داشت و با مراجعه به یک متخصص مشکلمان را حل کنیم.
برای رزرو وقت مشاوره خانواده با ما تماس بگیرید:
88652505 | 88652502 | 021
زوجدرمانی برای چه کسانی مناسب است؟
زوج درمانی برای هر نوع رابطه مفید است.
به عنوان مثال، یک زوج که نامزد هستند ممکن است مشاوره قبل از ازدواج یک فرصت ارزشمند برای پاسخگویی به انتظارات رابطه قبل از ازدواج پیدا کنند.
یک زوج دیگر، که 25 سال با هم زندگی کردهاند، ممکن است دریابند که زوج درمانی یک روش مؤثر برای آنها است که دوباره هیجان و احساسات عاشقانه به رابطه خود برگردانند.
حتما بخوانید :زوج درمانی میتواند یک مشکل فعلی را برطرف کند، از تشدید مشکلات جلوگیری کند یا به سادگی یک “معاینه” برای یک زوج خوشبخت فراهم کند که دورهای از انتقال یا افزایش استرس را تجربه میکنند. زمینههای عمده نگرانی که در زوج درمانیها مورد توجه قرار میگیرد شامل مواردی در رابطه با:
- اوقات فراغت (چه بخوریم، کدام فیلم را تماشا کنیم، و غیره)
- مسائل مالی
- فرزندپروری
- صمیمیت جنسی (سکس)
- خیانت
مشکلات سلامتی مزمن
- ناباروری
- قمار
- استفاده از مواد مخدر
- فاصله عاطفی و مشکلات و تعارضات مکرر
- همکاری در کارهای خانه
- شغل
- خروپف و سایر عادتهای خواب میباشد
زوج درمانی چگونه عمل میکند؟
برای اینکه زوج درمانی موثر باشد، هر دو طرف در حالی که به نقاط قوت و ضعف خود توجه میکنند باید متعهد به بهبود روابط خود نیز باشند. دانستن صفات و عاداتی که باعث میشود شریک زندگی آنها به طرز خاصی رفتار کند، میتواند تأثیر مثبتی در ایجاد تغییرات شخصی و رابطهای داشته باشد.
زوج درمانی به معنای این نیست که شریک زندگی شما بتواند عصبانیت، نارضایتی و سایر رفتارهای آسیبزا را نسبت به شریک زندگی خود کنار بگذارد، برای مثال انتظار نداشته باشید همسر عصبی و بداخلاقتان به فردی آرام تبدیل شود. بلکه در مورد راهحلهای راهگشای مبتنی بر عشق، فداکاری و هر چیز دیگری است که به یک رابطه سالم منجر میشود.
حتما بخوانید :زوج درمانگر به بررسی موارد و مزایای روابط زوج می پردازد و در مورد نقاط قوت و ضعف مشترک آنها ، و همچنین موارد فردی آنها ، بینش میبخشد. درمانگر زوج به عنوان یک واسطه بی طرف عمل میکند و به هر دو شریک توصیه میکند.
او ممکن است ارتباطات دو طرفه تری برقرار کند ، راههای مثبت تری در تعامل و تفکر ایجاد کند و روشهای مختلفی که زوج می توانند ضمن انجام روند مشاوره زوج ، عشق و پشتیبانی خود را از یکدیگر نشان دهند.
آیا زوج درمانی برای من و شریک زندگی من موثر خواهد بود؟
موفقیت یا عدم موفقیت شما به این بستگی دارد که تا چه اندازه شما و شریک زندگیتان به تکنیکها و تمرینات درمانی زوجها توجه کنید. اگر برای یکی یا هر دو شما این جلسات مسخره به نظر میرسند و در طول جلسات درمانی بیحوصله هستید و از فضای جلسات دور هستید، پس درمان به احتمال زیاد موثر نخواهد بود.
هر دوی شما باید در یک مقطع، یا قبل از درمان یا در طی فرایند ، به پذیرش برسید. علاوه بر این، هر دو شما باید بخواهید رفتارهای خود را تغییر داده و در طول جلسات به خوبی به درمانگر خود پاسخ دهید. همچنین به میزان مشکلات زناشویی شما بستگی زیادی دارد.
حتما بخوانید :جستجوی کمک در اوایل مرحله اختلاف ممکن است قوانین اساسی روابط شما را تعیین کرده و از چندین مشکل در ادامه مسیر جلوگیری کند. همچنین اگر در حال ازدواج کردن یا به فکر ازدواج هستید، مشاوره قبل از ازدواج میتواند ایده بسیار خوبی باشد.
در انتها باید بگوییم اگر شریک زندگی شما از آمدن به جلسه زوج درمانی با شما امتناع ورزد، ممکن است برای حل مشکلات خود و یادگیری مکانیزمها و راهحلهای مقابلهای سالم برای خودتان، برای شرکت در درمان فردی شرکت کنید. بعضی از تمرینات را در خانه امتحان کنید تا مشکلاتتان را سر و سامان بدهید.
با هم شام بخورید یا یک فیلم ببینید، بنشینید و صحبت کنید. قبل از خواب سعی کنید در مورد هر مسئلهای صحبت کنید. با هم صادق باشید.
به نیازهای او اهمیت دهید و آنها را همسطح نیازهای خودتان و نه بالاتر از آنها قرار دهید.