این روزها اصطلاح سندروم ددی ایشو را از زبان افراد زیادی میشنویم، اما اکثر آنها تفسیر اشتباهی از آن دارند.
تقریباً هر کاری که زنان در روابط جنسی و به طور کلی روابطشان انجام میدهند، به اصطلاح ددی ایشو نسبت داده میشود. اگر او مردان مسن را ترجیح دهد، دوست داشته باشد دختر بد صدایش کنید، یا پارتنرش را در تخت بابا صدا کند حتما به سندروم ددی ایشو مبتلا است.
برای روشن شدن چنین موضوعی که به درستی درک نشده، و مفهومی بیش از حد جنسیت زده است، ما مقالهی زیر را تهیه کردهایم.
سندروم ددی ایشو به چه معناست؟
از آن جا که سندروم ددی ایشو به طور رسمی به عنوان اختلال یا وضعیت روانی در DSM-5 قرار ندارد، تعریف آن کمی سخت است.
کودکان به یک فرد بزرگسال قابل اعتماد در زندگیشان نیاز دارند تا دلبستگی ایمن تشکیل دهند. اگر دلبستگی ایمن شکل نگیرد، خیلی از افراد سبکهای دلبستگی اجتنابی یا آشفته پیدا میکنند. اگر شخصِ پدر همواره در زندگی کودک حضور نداشته باشد، ممکن است منجر شود بعدها کودک در بزرگسالی سبک دلبستگی نا ایمن بیابد.
برای خیلی از افراد این سبک از دلبستگی ناایمن همان چیزی است که از آن با «سندروم ددی ایشو» یاد میکنیم.
اگر مشکلاتی زیادی در روابط رمانتیکتان با مردان دارید، ممکن است به سندروم ددی ایشو مبتلا باشید، علائم این سندرم عبارتند از:
عدم عشق و احترام پدر
در سالهای بزرگ شدن یا حتی در حال حاضر، حس میکنید پدرتان نسبت به شما عشق ندارد، و برایتان احترام قائل نیست.

محبت مشروط از جانب پدر
حتی وقتی حس میکنید دوستتان دارد، بر این باورید که در ازای دریافت عشق از سمت پدرتان باید کامل و بینقص باشید. مطمئناً زمانی که پیروز میشوید یا در زمینههای مختلف زندگیتان بهترین هستید، او به شما توجه بیشتری نشان میدهد.
اما به طور کلی این میزان از توجه برایتان قابل قبول نیست، به همین دلیل اغلب حس میکنید از نظر خودتان و پدرتان به اندازهی کافی خوب نیستید.
اجازه اشتباه کردن نداشتید
زمانی که اشتباهی مرتکب میشوید یا شکست میخورید، ممکن است پدرتان طوری رفتار کند که شما را دوست ندارد. به نظر میرسد از نقاط ضعفتان شرمگین و خجالتزده است. او اشتباهات و نواقص شما را به عنوان ضربهای به عزت نفس و تصویر عمومی خود میداند.

سرکوب احساسات از جانب پدر
شما به ندرت اجازه داشتید عصبانیتتان را نسبت به پدر خود ابراز کنید یا نمیتوانستید با او دعوا و بحث کنید، جلوی او بایستید، و در کمال احترام اما قاطعانه احساسات و نظراتتان را ابراز کنید.
این نگرش که همه چیز بر عهدۀ مرد است!
پدرتان این مفهوم را به شما منتقل کرده که مسئولیت مرد است که زن مورد علاقهاش را در زندگی راضی و خوشحال کند. یک شاهزاده سوار بر اسب سفید انتظارتان را میکشد؛ مردی که شما را از مشکلات زندگی در امان نگه میدارد و هر چیزی که باعث ناراحتی و ناخشنودیتان میشود را درست میکنند.

با داشتن سندروم ددی ایشو احتمالاً مدام به دلایل اشتباه، مردان اشتباهی انتخاب میکنید. شما مانند فرد گرسنهای هستید که وارد سوپر مارکت شده و از درون قفسهها غذاهای فست فود با جلدهای رنگارنگ را انتخاب میکند. بسته بندی بسیار دلپذیر است اما محتویات داخل بسته برایتان خوب نیستند.
به همان شکل، در مغازهی دوست یابی نسبت به علاقهی پدرتان گرسنه هستید زیرا حس میکنید او شما را دوست نداشته و نپذیرفته. در روابطتان، حس میکنید باید بینقص باشید. به ندرت از خود دفاع میکنید یا دعوا کرده و عصبانی میشوید.

ریشه سندروم ددی ایشو به کجا برمیگردد؟
به طور قطعی نمیتوانیم مشخص کنیم، اما توافق اکثریت بر این است که سندروم ددی ایشو به زمان فرویدو «عقدهی پدر» برمیگردد. او از این اصطلاح برای توصیف افرادی که تکانههای ناخودآگاهی دارند که در نتیجهی رابطهی ضعیف با پدرشان به وجود آمدهاند، استفاده کرد.
سندروم ددی ایشو ارتباطی با تئوری عقده ادیپ دارد، تئوریای که در آن کودکان علاقهی ناخودآگاهی به والد غیر همجنسشان دارند. عقده ادیپ بیشتر برای پسران به کار میرود. عقده الکترا همان تئوری است که برای دختران استفاده میشود.
چه کسانی به سندروم ددی ایشو مبتلا میشوند؟!
همه میتوانند به سندروم ددی ایشو مبتلا شوند. این سندروم فقط مختص به زنان نیست.
این موضوع ربطی به جنسیتی که با آن به دنیا میآیید یا حتی بعدا اتخاذ میکنید ندارد؛ رابطه شما با والدين يا مراقبت كنندهتان همیشه بر چگونگی عملکردتان در روابط با دیگران اثر خواهد داشت. مشکلات هر کسی به شکلهای گوناگون ظاهر میشوند و همه مثل هم نیستند.
سندروم ددی ایشو ممکن است به دلیل مشکلاتی با پدر ایجاد شود حال اگر شما با افراد دیگری که در کودکی مراقب شما بودهاند داشته باشید میتواند در واقع نوعی سندروم مادر، مادربزرگ، یا پدربزرگ در شما ایجاد کند.

سندروم ددی ایشو چگونه بر انتخابهای شما تاثیر میگذارد؟
بر این باور هستیم که افراد مدام به همان الگوی روابط گذشتهشان برمیگردند به عبارتی یک تیپ رابطهی خاص را که قبلاً تجربه کردهاند جذب میکنند، حتی اگر آن رابطه مشکلدار بوده.
برای مثال اگر رابطه شما با مراقبتکنندهتان ناامیدکننده یا دردناک بوده، احتمالاً کسی را به عنوان پارتنر انتخاب خواهید کرد که به همان شکل شما را در رابطه نا امید کند (الگوی گذشته تکرار میشود).

بعضی افراد، چون در حین بزرگشدنشان این مدل روابط را تجربه کردهاند و فکر میکنند کاملاً طبیعی و نرمال است، تصور میکنند روابطشان باید این چنین باشند.
برای دیگر اشخاص، انتخاب پارتنری مشابه به والدینشان، یک خواستهی ناخودآگاه است تا عشق والدینشان را که نداشتهاند بدین طریق جبران کنند.
سبکهای دلبستگی ناایمن میتوانند منجر به بروز رفتارهایی در شما شوند که پارتنرتان را دور کند و یک رابطهی نا امید کننده داشته باشید.

چه کار میتوانید انجام دهید؟
دیدن نشانهها و علائم ذکر شده در روابط رمانتیک و خانوادگیتان میتواند کمک کند برداشت واضحتری از آنچه که در حال وقوع است به دست آورید و متوجه شوید به سندروم ددی ایشو مبتلا هستید یا خیر.
ممکن است قرار ملاقات با یک روانشناس را در نظر بگیرید. کلینیک چمان برای حل چنین مشکلاتی به شما کمک خواهد کرد؛ همچنین همراهتان خواهد بود تا سبک دلبستگی خود را شناسایی کنید.
سلام دوست دختر منم منو بابایی صدا میکنه و دوست داره عین دختر بچه باهاش رفتار کنم سن من ازش کمتره حتما باید مرد سن بالا داشته باشه که مبتلا به این سندرم باشه یا مثلا میشه یکی مثل من سن اش کمتر از دختره هستش دختره مبتلا بشه ممنون میشم راهنمایم کنید
سلام، قابل درکه که نگرانیهایی درباره این دارید که دوست دخترتان شما را با اصطلاح بابا صدا میزند اما لازمه به خاطر داشته باشید که ممکنه افراد به دلایل گوناگون از آن استفاده کنند مثل ابراز محبت یا بازیگوشی. لزوماً ممکنه نشان دهنده افکار یا احساسات خاصی در مورد شما یا رابطه شما نباشه. در هر صورت، مهمه که با دوست دختر خود در مورد اینکه این اصطلاح برای او چه معنایی دارد و چرا از آن استفاده می کند صحبت کنید. این به شما درک بهتری از دیدگاه او میدهد و ممکنه به رفع نگرانی های شما کمک کنه. مهم است که با شریک زندگی خود ارتباط رو راست و صادقانه داشته باشید و اطمینان حاصل کنید که هر دو در رابطه خود احساس راحتی می کنید. اگر نگرانی هایی دارید که مطمئن نیستید چگونه با او صحبت کنید از یک درمانگر یا مشاور کمک بگیرید. روانشناسان به شما کمک میکنند تا این مکالمات را هدایت کنید و از شما در ایجاد یک رابطه سالم و رضایت بخش حمایت میکنند.
من دوست پسرم یک سال ازم بزرگ تر است اما بهش میگم همیشه ددی یا بابایی:<