بسیاری از شما شگفت زده خواهید شد اگر بدانید که برخی از بهترین و شگفت انگیزترین ویژگی های شما صفاتی را بیان میکنند که در علائم اختلال شخصیت ضداجتماعی وجود دارد! البته قطعا در یک شکل خاموش.الگوی رفتاری افرادی که دچار اختلال شخصیت ضداجتماعی هستند شامل بیاحترامی به حقوق و احساسات دیگران به شکل مداوم است.ما دراین مقاله به نشانهها و علل اختلال شخصیت ضداجتماعی میپردازیم؛ با ما همراه باشید.اختلال شخصیت ضد اجتماعی چیست؟
همان طور که قبلا گفته شد، از ویژگیهای اختلالات شخصیت میتوان به پایدار بودن آنها و مختل کردن روزمرگی فرد به شکلی قابل توجهی اشاره کرد. نشانههای این اختلالات اغلب در اوایل نوجوانی و بلوغ شروع میشوند و در اثر گذشت زمان نیز از بین نمیروند.اختلال شخصیت ضداجتماعی نیز با توجه به شدت نشانههایش انواع متفاوتی دارد. وقتی این نشانهها شدت آسیبرسانی و خطرآفرینی خیلی زیادی داشته باشند این افراد را با عنوان سایکوپات یا سوشیوپات مورد بررسی قرار خواهیم داد.سوشیوپاتها در سطح هوشیاری خود مشکلات بسیار جدی دارند و سایکوپاتها نسبت به دیگران فاقد هوشیاری و آگاهی هستند.حتما بخوانید : سایکوز یا روان پریشی: تفاوت آن با نِوروز در چیست؟از عواقب این اختلال میتوان به سوء مصرف مواد و اعتیاد به الکل و رفتن به زندان و … اشاره کرد. بسیاری از متخصصین سایکوپاتها و سوشیوپاتها را در دستهای جداگانه قرار میدهند و باقی آنها را از همین گروه میدانند.افراد دچار این اختلال ممکن است در ظاهر جذاب به نظر برسند اما احتمالا بسیار تحریکپذیر و در صورت لزوم خشن و پرخاشگرهستند. این افراد کلا با مسالهای به نام «مسئولیت و مسئولیتپذیری» غریبهاند.در این اختلال افراد رفتارهای تکانشی بسیار زیادی دارند و اصولا به عواقب رفتارها و اعمالشان فکر نمیکنند. ذاتا خودجوش عمل میکنند و رفتارشان خودخواهانه است. اما متوجه این موضوع هستند که به هنگام شکست خوردن و یا به تعویق افتادن لذت هایشان در صدد شکستن هنجارها بربیایند و ممکن است به خود یا دیگران آسیب جدی بزنند.حتما بخوانید : خودخواهی: چگونگی رفتار با فرد خودخواهتشخیص این اختلال برای افراد زیر ۱۸ سال فقط در صورتی انجام می پذیرد که نشانههای اختلالات رفتاری قبل از سن ۱۵ سالگی دیده شده باشد.اختلال شخصیت ضداجتماعی در مردان بیشتر از زنان رایج است. بیشترین شیوع این اختلال در مردانی که سوء مصرف مواد یا نوشیدن الکل دارند یا زندانیها و افرادی که مشکلات قانونی دیگر دارند دیده شده است.
شایعترین و احتمالا اصلیترین مشخصه این افراد بیحرمتی و نقض مکرر قوانین و چهارچوبهای وضع شده است.نشانههای اختلال شخصیت ضداجتماعی شامل:
- تجاوز به حقوق یا احساسات دیگران، احترام قائل نشدن برای امنیت خود و دیگران
- بی ثباتی در شغل یا زندگی خانوادگی
- تحریک پذیری و خلق تهاجمی، همراه با درگیریهای فیزیکی و اهانت
- فقدان احساس پشیمانی
- همیشه وظیفه نشناس و بیمسئولیت
- بیاحتیاطی و تکانشی
- به دنبال فریب دیگران
تشخیص این اختلال حتما باید با تایید تخصصی روانشناس همراه باشد.
سو مصرف مواد و الکل در این افراد بسیار رایج است و متاسفانه همین امر باعث شدت یافتن هنجارشکنیهای آنها خواهد شد و میتواند به رشد این اختلال سرعت دهد و در چنین شرایطی احتمالا درمان هم بسیار پیچیده و دشوار خواهد بود.
چه چیزی باعث این اختلال می تواند باشد؟
دلایل قطعی و دقیقی برای رخداد این اختلال یافت نشده است؛ اما عوامل محیطی و ژنتیکی به طور مشترک در به وجود آمدن آن نقش دارند. در افرادی که والد یا والدینشان مشخصههای این اختلال را دارند ریسک دچار شدن به آن نیز بالاتر است.محیط هم نقش اساسی دارد، زیرا افرادی که در الگوهایشان (رول مدل) تمایلات ضداجتماعی دیده میشود بیشتر مشکوک به دچار بودن به این اختلال هستند همچنین افرادی که در سنین کودکی مورد تجاوز و تعرض جنسی قرار گرفتهاند هم در معرض درگیری با این اختلال هستند.نزدیک به ۳٪ از مردان و ۱٪ از زنان دارای اختلال شخصیت ضداجتماعی هستند.اختلال شخصیت ضداجتماعی یکی از مقاومترین اختلالات نسبت به درمان است و بسیار چالش برانگیز است. افراد به ندرت به دنبال درمان میروند و بعضی فقط با دستور قانون تحت درمان قرار میگیرند.با روان درمانی، به افراد برای کسب مهارتهای کنترل استرس و خشم آموزشهایی داده می شود. به علاوه، دارو درمانی و بستری کردن از جمله روشهای درمان برای این اختلال است.
اینکه کدام گزینه برای بیمار بهتر است بستگی به شدت علائم و موقعیت بیمار دارد.اگر خودتان یا از نزدیکانتان دچار نشانههای ذکر شده است حتما به متخصصین مربوطه مراجعه کنید؛ روانشناسان کلینک چمان همواره در مسیر درمان همراهتان خواهند بود.