اعتیاد به اینترنت چیست؟ امروزه، اینترنت و کامپیوتر بیشتر از هر تکنولوژی دیگری نحوه زندگیمان را دستخوش تغییر کرده است. با این وجود، ما هنوز دانش کمی درباره تاثیرات «اعتیاد به اینترنت » بر عملکرد روانشناختی، سلامت روان، و سلامت کلیمان داریم. تحقیقات اخیر نشان میدهند ۷۷ درصد مردم آمریکا به طور روزانه به اینترنت وصل میشوند.
خیلیها بر این باوراند که جستجو در وبسایتها یا دیدن ویدیوهای مختلف در یوتیوب عملی بیضرر است، اما برخی افراد زمان زیادی را صرف استفاده از اینترنت و کامپیوتر میکنند به طوری که به زندگی روزانهشان خلل وارد میکند.
وقتی تمایل برای انجام کاری مانع از رسیدگی به جنبههای مهم دیگر زندگیتان (مانند روابط، کار، و مدرسه) میشوند میتوان آن کار را در طبقه اعتیاد دسته بندی کرد.
اعتیاد به اینترنت هنوز در آخرین چاپ کتاب DSM-5 قرار نگرفته است. متخصصینی که اعتیاد به اینترنت را در افراد تشخیص میدهند، آن را جزء اختلال وسواس فکری-عملی یا اختلال کنترل تکانه دسته بندی میکنند. در ادامه به دلایل اعتیاد به اینترنت، علائم و انواع آن میپردازیم.
۵ نوع اعتیاد به اینترنت اعتیاد به اینترنت، اصطلاحی است که گروه گستردهای از رفتارها و مشکلات کنترل تکانه مرتبط با اینترنت، کامپیوتر و موبایل را پوشش میدهد. با وجود اینکه هنوز آمار و تعریف رسمی برای اعتیاد به اینترنت در دست نیست، اما محققین اعتیاد به اینترنت را به ۶ نوع مختلف تقسیم بندی کردهاند.
سکس مجازی (سایبر سکس) اعتیاد به سایبرسکس یکی از انواع اعتیاد به اینترنت است که نسبت به سایرین بدیهیتر میباشد.
سایبرسکس شامل پورنوگرافی آنلاین، سایتهای مخصوص بزرگسالان، و سکس چت میشود. هر گونه استفادهی وسواس گونه از این موارد، میتواند برای روابط جنسی، عاشقانه و صمیمی افراد ضرر داشته باشد.
گزینههای درمانی مختلفی برای مبتلایان اعتیاد به سکس مجازی در دسترس است.
اعتیاد به قمار آنلاین این مورد از اعتیاد میتواند به شدت برای شخص آسیبزا باشد، و شامل قمار، خرید و فروش سهام، خرید وسواسگونه ، و مزایدههایی است که به طور آنلاین انجام میشوند. چنین عادتهایی میتوانند تاثیر مخربی بر ثبات اقتصادی شخص داشته و در وظایف مرتبط با شغلشان خلل وارد کنند.
خرج کردن یا از دست دادن پول زیاد میتواند منجر شود، استرس به یک رابطه رخنه کند. با دسترسی مداوم و آسان به قمارخانهها و مغازههای آنلاین، کسانی که مستعد اعتیاد به قمار یا خرج کردن پول هستند به راحتی درگیر آن میشوند.
حتما بخوانید : ترک عادات بد: چگونه عادت های بد را رها کنیم؟ اعتیاد به روابط آنلاین اشخاص معتاد به روابط آنلاین، عمیقاً درگیر برقراری ارتباطات به شکل آنلاین هستند، به گونهای که اغلب از زندگی واقعی، خانواده و دوستانشان غافل میشوند. معمولاً روابط آنلاین در چت رومها و سایر سایتهای فضای مجازی یا هر جایی که بتوان با دیگران ارتباط آنلاین برقرار کرد، شکل میگیرند. طرفداران روابط آنلاین اغلب هویت واقعی یا برخی از ویژگیهای ظاهریشان را پنهان میکنند.
بعد از عادت کردن به زندگی و شخصیت مجازی، ممکن است تنها مهارتهای ارتباطی محدود و انتظارات غیرواقع بینانه از روابط، برای فرد باقی مانده باشد. این روابط باعث میشوند فرد نتواند روابطی در دنیای واقعی بسازد و بیشتر بر روابط آنلاین متکی شود. این نوع از اعتیاد به اینترنت برای درمان شدن به مشاوره و تراپی نیاز دارد.
جستجو وسواسگونه اطلاعات اینترنت منابع گستردهای از دانش و اطلاعات را در اختیار کاربران قرار میدهد. برای برخی، فرصتِ یافتن اطلاعات، به این راحتی، تبدیل به اشتیاقی غیر قابل کنترل برای جمع آوری و سازماندهی اطلاعات شده است.
در بعضی دیگر، جستجوی اطلاعات یک نوع اعلان زود هنگام برای اختلال وسواس فکری-عملی است. اکثراً، جستجوی وسواس گونه اطلاعات میتواند عملکرد شغلی را کاهش داده و احتمالاً منجر به از دست دادن شغل فرد شود.
اعتیاد به کامپیوتر و بازیهای ویدیویی اعتیاد به بازیهای کامیپوتری ، شامل فعالیتهای آفلاین میشوند که با کامپیوتر صورت میپذیرند. چون کامپیوتر به طور گستردهای در دسترس قرار گرفت، بازیهایی در نرم افزار آن برنامهریزی شد.
محققین به زودی دریافتند که وسواس به بازیهای کامپیوتری به یک مشکل بدل شده. کارمندان دفاتر، زمان بسیار زیادی صرف این بازیهای میکردند که منجر به کاهش چشمگیر عملکرد و کارآمدی آنها شد. امروزه، هزاران بازی جدید دیگر در دسترس است.
دلایل اعتیاد به اینترنت علل اعتیاد به اینترنت همچنان ناشناخته هستند. با این حال، عوامل متعددی میتوانند در اعتیاد به اینترنت نقشی ایفا کنند:
مشکلات سلامت روان مانند اضطراب و افسردگی ژنتیک عوامل محیطی برخی دانشمندان اظهار دارند، بعضی اشخاص نسبت به رفتارهای اعتیاد آور مستعدتر هستند زیرا گیرندههای دوپامین کافی ندارند ، یا در مغز آنها میزان دوپامین و سروتونین با یکدیگر تعادل نداشته و مقدارشان نسبت به هم تنظیم نیست. این دو انتقال دهنده عصبی نقش قابل توجهی در خلق و خو دارند.
علائم اعتیاد به اینترنت محققین مطالعات زیادی انجام دادهاند تا بتوانند نشانههای اعتیاد به اینترنت را مشخص کنند. طبق تحقیقی در سال ۲۰۱۲، ممکن است اعتیاد به اینترنت داشته باشید اگر زمان زیادی را صرف فعالیتهای آنلاین میکنید.
سایر علائم اعتیاد به اینترنت عبارتند از:
تغییرات خلقی ناگهانی. نگرانی شدید درباره اینکه چه اتفاقی در حال رخ دادن است، زمانی که شما آنلاین نیستید. قادر نیستید زمان استفاده از اینترنت را مدیریت و کنترل کنید. میزان آنلاین بودنتان را برای رسیدن به حس و حالی خاص، بالا میبرید. ظهور نشانههای گوشه گیری (کج خلقی، دردهای جسمانی، و افسردگی) وقتی آن میزان که میخواهید آنلاین نمیشوید. حتی اگر استفاده از اینترنت در تضاد با خواسته نزدیکان باشد یا عواقبی در محل کار و مدرسه به همراه آورد، همچنان به آن ادامه میدهید. درمان اختلال اعتیاد به اینترنت چگونه است؟ یک درمان مشخص، برای از بین بردن اعتیاد به اینترنت وجود ندارد. با توجه به شدت اعتیاد و رفتارهای خودِ شخص، انواع مختلفی از درمان میتوانند موثر باشند.
اگر کسی را میشناسید که از اعتیاد به اینترنت رنج میکشد، بعد از ابراز نگرانی و همدلیتان با او، به او پیشنهاد دهید به متخصصین سلامت روان مراجعه کند.
روانشناس در حین رواندرمانی، اختلالات زمینهای دیگر از جمله اضطراب، افسردگی، و اختلال وسواس فکری-عملی را نیز تحت برنامه درمانی قرار میدهد.
در برخی موارد، ممکن است از دارودرمانی برای کنترل نشانههای این اختلالات روانی استفاده شود؛ و اگر سایر روشهای درمانی مناسب نبودند میتوان از دارو برای کنترل افکار مزاحم درباره استفاده از اینترنت بهره برد.
کلینیک روانشناسی چمان
اگر خودتان یا عزیزانتان درگیر اعتیاد به اینترنت هستید، از متخصصین سلامت روان کمک بگیرید. کلینیک چمان با روانشناسان مجرب آماده ارائه خدمات درمانی به شما و عزیزانتان میباشد.