از گذشته تاکنون تحلیل روان انسان و آنچه که در ذهن میگذرد موضوعی جذاب و پرطرفدار بوده است زیرا آدمیزاد از ابهام فراری است! قدم گذاشتن در راهی پر از ابهام یعنی بیخبری از خطرات احتمالی که این موضوع انسان را در منجلاب ترس و اضطراب رها میکند. کارگاههای روانشناسی با محوریت موضوعاتی درباره رفتار انسانها سعی در کم کردن هر چه بیشتر ابهامهای ذهن ما دارند. به همین جهت در دنیای مدرن امروز شرکت در کارگاههای روانشناسی مورد استقبال عموم مردم قرار گرفته است.
با شرکت در کارگاه های روانشناسی میتوان به اطلاعاتی دقیق و درست در خصوص مکانیزمهای روان و دلایل رفتار انسان دست یافت. این کارگاهها به انواع متفاوتی تقسیم میشوند که هر یک ویژگی منحصر به فردی داشته و بهتر است با توجه به نیاز خود، مناسبترین آن را انتخاب نمایید. اعضای شرکت کننده در یک کارگاه معمولا ۶ تا ۱۵ نفر هستند که هر چه تعداد کمتر باشد، فرصت بدای پرسش و پاسخ و تعامل میان اعضا بیشتر است.
کارگاهها با هدف آگاهی بخشی به اعضای شرکت کننده برگزار میشوند و لازم است برای اثر بخشیِ هر چه بیشتر محتوایی بر اساس اخرین پژوهشها و تحقیقات به افراد ارائه دهند اما با توجه به اینکه در دنیای امروز با سیل عظیمی از اطلاعات مختلف مواجه هستیم، تشخیص اطلاعات علمی از مطالب زرد غیر علمی میتواند کاری سخت و گیجکننده باشد.
بنابراین لازم است در انتخاب نوع کارگاه و برگزارکنندگان آن آگاهانه قدم بردارید و قبل از ثبت نام، از علمی بودن محتوای کارگاه و صلاحیت تیم برگزار کننده اطمینان حاصل نمایید.
در این محتوا از مجله روانشناختی چمان تعریف جامعی از کارگاههای روانشناسی ارائه خواهیم داد.
انواع کارگاههای روانشناسی چه هستند؟
اگر قصد دارید درباره علوم مرتبط با روانشناسی، آموزشی کوتاه، مختصر و مفید ببینید شرکت در کارگاه روانشناسی معتبر نخستین پیشنهاد ما برای شماست زیرا کارگاهها مانند واحدهای درسی دانشگاههی هستند با این تفاوت که تنها به آموزشهای تئوری اکتفا نکرده و مطالب را به شکل تجربی نیز ارائه میدهند.
اعضای کارگاه مجاز به این هستند که در بحثهای مطرح شده مشارکت فعال داشته و با یکدیگر به گفتگو بپردازند تا مفاهیم آموزشی به شکل عمیقتری در ذهن انها نهادینه شده و ابهامات برطرف شوند. این کارگاهها انواع متفاوتی دارند که میتوانید بر اساس علاقه، نیاز ، میزان تخصص خود در حوزه روانشناسی جهت شرکت در انها اقدام کنید.
معرفی کارگاه های تخصصی روانشناسی
این دسته از کارگاهها مخصوص دانشجویان و متخصصین رشته روانشناسی و مشاوره هستند زیرا در آنها به مفاهیمی پرداخته میشود که لازم است اعضای شرکت کننده پیش زمینهای از علم روانشناسی و موضوعات تخصصی داشته باشند. شرکت در این کارگاهها برای عموم ممکن است خسته کننده باشد زیرا محتوای اصلی درباره موضوعاتی تخصصی است که احتمالا شما به دنبال آنها نباشید.حتی در برخی موارد شرکت در این کارگاه های روانشناسی تخصصی به عموم توصیه نمیشود زیرا در صورتی که شما دانش علمی کافی نسبت به مفاهیم روانشناسی مطرح شده نداشته و در این زمینه فردی آکادمیک نباشید این امکان وجود دارد که نسبت به درک موضوعات مطرح شده در کارگاه تخصصی دچار برداشت نادرست و کژفهمی شوید که این امر میتواند تاثیر مخربی بر عملکرد ذهن، سبک زندگی و روابط بین فردی شما داشته باشد.چنین کارگاههایی از چند جهت با کلاسهای درسی دانشگاه تفاوت دارند:اول اینکه، محتوای آموزشی کارگاه حول محور یک رویکرد درمانی یا موضوع خاص میباشد که امکان عمیق شدن درباره موضوع مورد نظر را فراهم میکند.دوم اینکه آموزشهای کارگاه تخصصی رویکرد عملی داشته و هدف این است که متخصصان این رشته بتوانند پس از اتمام دوره رویکرد و محتوای اموزش داده شده در دوره را به شکل عملی در حوزه تخصصی خود و در ارتباط با درمانجویان به کار گیرند. در برخی موارد نیاز به پشت سر گذاشتن یک آزمون نهایی جهت دریافت مدرک نیز وجود دارد.سوم، زمانی که لازم است برای شرکت در کارگاه ها بگذارید بسیار کمتر از کلاسهای درس دانشگاهی در طول یک ترم (۵ ماه) است و ممکن است تنها چندین هفته از شما زمان بگیرد؛ بنابراین این دسته از کارگاهها را به دانشجویان و سایر متخصصینی که ابتدای راه هستند پیشنهاد میکنیم.از جمله موضوعاتی که در این دسته از کارگاهها برگزار میشوند عبارتاند از:
بر خلاف کارگاههای تخصصی که اختصاص به دانشجویان روانشناسی و درمانگران این حوزه دارد، عموم مردم میتوانند در این دسته از کارگاههای روانشناسی غیرتخصصی شرکت نمایند. در این نوع کارگاهها مسائلی که افراد به طور روزانه با آنها درگیر هستند از دیدگاه روانشناسی بررسی میشود. برای مثال:
فرزندپروری به سبک دلبستگی ایمن
کارگاه عزتنفس، کمالگرایی و اهمالکاری
کارگاههایی در حوزه ارتباط فردی (مانند زبان زندگی)
کارگاه تربیت جنسی
کارگاه شخصیت شناسی
کارگاه به سوی موفقیت
تصور کنید برای تعمیر مشکلاتی که در زندگی پیش میآیند، جعبه ابزاری دارید که در مواقع بحرانی به آن رجوع کرده و ابزار مورد نظر خود را برمیدارید. آگاهی و اطلاعاتی که در هر یک از کارگاههای آموزشی به دست میآورید درست مثل ابزاری مفید در آینده عمل خواهد کرد که میتوانید با آنها پیچهای شل شده را سفت کرده و زندگی سالمتری برای خود بسازید.
کارگاه های روانشناسی چه فوایدی دارند؟
کارگاهها متشکل از افرادی هستند که همگی برای کسب آگاهی درباره یک موضوع یا مشکل خاص گرد هم جمع شدهاند که توسط یک روانشناس یا تسهیلگر (به روانشناسی که در حین آموزشِ افراد فهم مطالب را برای آنها تسهیل میکند، تسهیلگر میگویند.) آموزشهای لازم را دریافت خواهند کرد.
از جمله مزایای شرکت در کارگاه میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
تقویت مهارت اجتماعی
معمولا فضای کارگاه به شکلی است که افراد به راحتی میتوانند با یکدیگر تعامل داشته و درباره موضوع اصلی به گفتگو بپردازند که با این کار مهارتهای اجتماعی آنها تقویت شده و به قول معروف با یک تیر دو نشان میزنند هم درباره مطلب کارگاه آموزش میبینند هم روشهای ارتباطی سالمتر را تمرین میکنند.
من تنها نیستم!
نقطه اشتراک شما با سایر اعضای شرکت کننده در کارگاه، این است که همگی خواهان یادگیری محتوای تخصصی یا عمومی مشترکی هستید که به احتمال زیاد به دنبال احساس یک مشکل یا کمبود در زندگی، سرنخ ان را دنبال کرده یا روانشناسی هستید که نیازمند ارتقاء دانش تخصصی خود میباشد.
با شرکت در کارگاههای عمومی زمانی که میبینید دیگرانی هم هستند که مانند شما با آن مسئله دست و پنجه نرم میکنند، دیگر احساس نخواهید کرد که شخصی تنها و دور افتاده بر روی کره زمین هستید که آن مشکل را دارید.
به عنوان نمونه در کارگاه عزت نفس مشاهده میکنید افرادی که همراه با شما در این دورههای اموزشی حضور دارند چطور در حال مبارزه با ضعف عزت نفس هستند، افرادی کاملا معمولی که شاید اگر در خیابان از کنارتان عبور کنند هرگز به درکی از شرایط انها دست نیابید.
به دلیل اینکه هر گروه از کارگاههای آموزشی روانشناسی شامل اشخاصی متفاوت است، به شما این فرصت را میدهد تا موضوع مورد بحث را از زبان دیگران هم بشنوید؛ با اینکار با نقطه نظرهای متفاوت آشنا میشوید و میتوانید از منظر وسیعتری به مشکلات نگاه بیاندازید.
برای نمونه در کارگاه کنترل خشم، افراد درباره نحوهی بروز پرخاشگری در زندگی شخصی خود صحبت میکنند؛ ممکن است با شنیدن اینکه هر کسی بیشتر در چه مواقعی عصبانی میشود یا قبل از اینکه از خشم منفجر شود چه فعل و انفعالتی در بدن او رخ میدهد، بتوانید به شکل کارآمدتری پرخاشگری خود را مدیریت کنید.
تفاوت کارگاه های روانشناسی و گروه درمانی در چیست؟
گروه درمانی، همان طور که از نام آن پیدا است، یکی از روشهای درمان اختلالات روانشناختی میباشد. گروه درمانی یک چارچوب درمانی خاص دارد که باعث میشود عموم مردم نتوانند در آن شرکت نمایند.
اگر میخواهید در گروه درمانی ثبت نام کنید لازم است قبل از شرکت در جلسات، فرمی را تکمیل نموده یا مصاحبه کوتاهی با شما انجام شود تا درمانگر تشخیص دهد آیا صلاحیت شرکت در گروه را دارید یا خیر؟
آیا این گروه درمانی قادر خواهد بود نیاز شما را برآورده کند؟ اگر تحت نظر روانشناس هستید، میتوانید برای شرکت در گروه درمانی با او مشورت کنید.اما همان طور که اشاره شد بسیاری از انواع کارگاه روانشناسی غیر تخصصی میتوانند برای عموم مردم مناسب باشند زیرا از قالب درمانی خاصی پیروی نمیکنند، تمرکز اصلی کارگاهها بر آموزش و آگاهی بخشیدن به شرکت کنندگان میباشد نه درمان اختلالات.
سمینار یا کنفرانس نوعی قالب ارائه درسی توسط استادان دانشگاه به دانشجویان است که در یک فضای کاملا علمی و پژوهشی به پرسشهای افراد شرکت کننده نیز پاسخ داده میشود. معمولا در هر سمینار یک یا چند سخنران حضور دارند تا بر اساس آخرین پژوهشها درباره عنوان سمینار سخنرانی کنند.
یکی از تفاوتهای اصلی کارگاه تخصصی با سمینار، تعداد افراد شرکت کننده است.
اعضای سمینار میتوانند بیشتر از کارگاه باشند، همان طور که گفته شد برای بازدهی بالاتر تعداد اعضای کارگاه معمولا حداکثر ۱۵ نفر است. سمینارها اغلب در مراکز آموزشی مانند دانشگاهها برگزار میشوند در حالی که کارگاهها معمولا در کلینیکهای روانشناسی و سایر موسسات خصوصی نیز قابل برگزاری هستند.
در یک شرایط ایدهال و علمی، سمینار باید فضایی کاملا باز برای پرسش و پاسخ باشد اما متاسفانه در بسیاری از سمینارها شاهد آن هستیم که تنها چند نفر سخنرانی کرده و خبری از گفتگو و تعامل اعضای شرکت کننده نیست، خصوصا اگر تعداد افراد حاضر در سمینار پرشمار باشد اما یکی از پایههای اصلی کارگاه آموزشی روانشناسی بر اساس تعامل و گفتگوی افراد بنا شده و قطعا این هدف در هر کارگاه محقق میشود.
اگر در کارگاه های روانشناسی شرکت کنم، دیگر نیازی به روان درمانی فردی نخواهم داشت؟
اگرچه با شرکت در یک کارگاه روانشناسی اطلاعات بسیاری در یک زمینه خاص کسب خواهید کرد اما اگر از یک اختلال و بیماری روانشناختی به اندازهای رنج میبرید که روابط بین فردی و زندگی روزمره شما را دچار چالش نموده است کارگاه روانشناسی درمان مورد نیاز شما را فراهم نخواهد کرد.
برای مثال شخصی که درگیر افسردگی اساسی است باید درمان فردی دریافت کند، پس از رسیدن به بهبودی نسبی قادر خواهد بود در کنار درمان فردی از کارگاههای روانشناسی دلخواه خود نیز بهره ببرد.
به یاد داشته باشید که کارگاه های روانشناسی بر محوریت آموزش برنامهریزی شده و یک فرایند درمانی محسوب نمیشوند.
کلینیک روانشناسی چمان با برگزاری کارگاههای روانشناسی در موضوعات مختلف حاضر به ارائه خدمات مجرب به شما عزیزان میباشد برای رشد هر چه بیشتر شما در کنارتان هستیم.