واکنش بسیاری از والدینی که به تازگی صاحب فرزند میشوند، نسبت به «رابطه جنسی بعد از فرزندآوری» این است که: «کی وقتش رو داره؟ مگه با وجود این فسقلی میشه کاری کرد؟ من خیلی هنر کنم بتونم یه شب کامل بخوابم، رابطه جنسی پیشکش»! درست است که ماههای ابتدایی بعد از بچهدار شدن به دلیل تغییرات فیزیولوژیکی و محیطی باید به نوزاد توجه بیشتری کنید اما بعد از اینکه اوضاع کمی آرام گرفت لازم است به رابطه عاطفی و جنسی خود نیز نیم نگاهی داشته باشید.
شاید کمی طول بکشد تا به نقشهای جدید مادر و پدری خو بگیرید و با آنها همخوان شوید، خصوصا اگر اولین فرزند شما باشد؛ بنابراین احتمالا با موقعیتهای جدید و غیرقابل پیش بینی زیادی مواجه خواهید شد که پیدا کردن حل مسئله مناسب برای این موقعیتها به اندازه کافی چالش برانگیز خواهند بود که جنبههای دیگر زندگی مشترک را در اولویتهای بعدی قرار دهید.
فرزندآوری تصمیم بزرگی در زندگی زوجین میباشد زیرا با مسئولیت زیادی همراه است. پس از بچهدار شدن روند زندگی شما مانند سابق نخواهد بود زیرا اکنون موجود زیبا و کوچکی در خانه حضور دارد که نیازمند توجه، عشق و محبت، مراقبت، شب بیداریها و دوش نگرفتنهای زیادی از جانب شما است. به عبارت دیگر مرکز توجه و عشق خانه به سمت این موجود کوچک تغییر جهت میدهد. در این مقاله به دلایل کاهش میل جنسی بعد از فرزندآوری میپردازیم.
رابطه جنسی بعد از فرزندآوری چه تغییری میکند؟
همانطور که گفته شد بچه دار شدن زندگی زوجین را از جنبههای گوناگونی دگرگون میکند و زندگی جنسی نیز از این تغییر مصون نمیباشد. در ماههای اولیه پس از تولد کودک، تغییرات زیادی در بدن مادر از نظر فیزیولوژیکی رخ داده است که ممکن است او را برای داشتن رابطه جنسی بیمیل کند.
تصور کنید بعد از گذشت ۹ ماه انتظار اکنون فرزند شما به دنیا آمده و ناگهان سادهترین و اساسیترین نیازهای شما یعنی خواب، خوراک، دوش گرفتن و … به سختی برآورده میشوند زیرا اکثر توجه شما به سمت کودک تازه متولد شدهای است که از برطرف کردن نیازهای اساسی خود ناتوان بوده و تا مدتی محبت و توجه همه جانبه شما را میطلبد.
بنابراین این سوال در ذهن شما ایجاد میشود که چه بلایی بر سر رابطه جنسی من و همسرم میآید؟ آیا با وجود تمام مشغلههای جدید میتوانیم جایی برای رابطه عاشقانه نیز خالی بگذاریم یا ناچار هستیم آن را رها کنیم؟
در ابتدا لازم است یادآوری کنیم که پزشکان توصیه میکنند از ۴ تا ۶ هفته بعد از زایمان، زوجین میتوانند سکس داشته باشند؛ اما در واقعیت به نظر میرسد این زمان برای هر زوجی متفاوت است.
احتمالا توقع دارید، رابطه جنسی بعد از فرزندآوری چیزی شبیه به قبل باشد اما باید بگوییم که با توجه به تغییرات جسمانی و روانی پس از تولد کودک، داشتن چنین انتظاری غیرواقع بینانه است.
گذشته از اینکه نوع زایمان سزارین بوده است یا طبیعی، صرف التیام یافتن زخمهای دستگاه تناسلی خبر از توانایی برای برقراری مجدد رابطهی جنسی نمیدهند؛ بلکه احتمالا دلایل زیاد دیگری در میان هستند.
به خاطر داشته باشید، اولین رابطه جنسی بعد از فرزندآوری ممکن است همراه با درد و نگرانیهای زیادی باشد. نگرانی زن از اینکه صدمه ببیند (خصوصا اگر بخیههایی در قسمتهایی از بدنش دارد) و نگرانی مرد از اینکه مبادا با اینکار همسرش آسیبی ببیند. بنابراین طبیعی است که هر دو کمی مستاصل و نگران پیش بروید؛ حتی ممکن است زمان قابل توجهی را صرف کنید تا مناسبترین پوزیشن/موقعیت را برای سکس پیدا کنید.
بنابراین مهمترین نکته این است که به مکانیسم رابطه خود و همسرتان رجوع کنید و با گفتگوهای مستمر در این باره، دلایل احتمالی پشت پرده را بیابید. اگر در این مرحله پیشرفتی حاصل نشد، همیشه میتوانید از کمک یک سکس تراپیست مجرب بهرهمند شوید.
بارداری فشار زیادی به بدن مادر وارد میکند و بدن برای بازیابی نیروی خود به استراحت نیاز دارد و این دوره نقاهت در زنان مختلف، متفاوت است. همراهی و حضور فعال پدرها میتواند بهبودی مادر در این دوره را تسریع کند و همچنین این همکاری علاوه بر کم کردن فشار بر روی مادر، به سازگار شدن در نقشهای والدیِ خانواده جدید شما کمک شایانی میکند.
دلایل عدم تمایل به رابطه جنسی بعد از فرزندآوری
یکی از دلایل احتمالی کاهش میل جنسی زنان بعد از فرزندآوری تغییرات هورمونی است، اما جالب است بدانید این تغییرات هورمونی تنها در مادران رخ نمیدهد بلکه تحقیقات نشان میدهد پدرانی که پس از به دنیا آمدن فرزندشان در نگهداری او مشارکت فعال دارند سطح هورمون تستوسترون آنها (هورمونی که میل جنسی را افزایش میدهد) کاهش یافته و احتمالا در پی چنین تغییری، درخواست پدران نسبت به رابطه جنسی هم کمتر میشود. بنابراین میتوان گفت مادر و پدر، با مشارکت و همکاری در مراقبت از فرزندشان، در معرض تغییرات جسمانی مشابهی نیز قرار میگیرند.
جدای از الیتام دردهای جسمانی، ممکن است برخی از مادران از لحاظ روانی آمادگی لازم برای سکس مجدد را نداشته باشند؛ در ادامه به برخی از این دلایل میپردازیم.
رودخانه مواج هورمونها
اگر خونِ داخل رگها را به رودخانه تشبیه کنیم، آنگاه ماهیها و جانداران داخل این رودخانه هورمونها هستند. هورمونها ناقلهای عصبی میباشند که از غدد درون ریز بدن به داخل خون آزاد شده و به قصد ایجاد تغییری در اندامهای مختلف بدن به حرکت در میآیند.
تغییرات هورمونی هر ماه در بدن زنان رخ میدهند اما دورهای که این رودخانه مواجتر از همیشه میشود، دوران بارداری و سپس شیردهی است.
اگر ۹ ماه بارداری را به سه دوره سه ماهه تقسیم کنیم، زنان در سه ماهه اول به دلیل تغییرات هورمونی (افزایش استروژن و پروژسترون) تغییراتی را در بدن خود احساس میکنند مانند حالت تهوع صبحگاهی، به همین دلیل میل جنسی کاهش مییابد زیرا زن درگیر سازگار شدن با تغییرات فیزیولوژیکی جدید است. مجموع میزان ترشح هورمون استرروژن در دوران بارداری بیشتر از مجموع ترشح استروژن در تمام طول عمر زن میباشد. یکی از وظایف این هورمون افزایش غذارسانی از طریق جفت به جنین است.
در سه ماهه دوم، که زن بیشتر با شرایط موجود سازگار شده است و ترس کمتری را تجربه میکند، اکنون با فراغ بال بیشتری میتواند رابطه جنسی برقرار کند اما سپس در سه ماهه آخر دوباره کاهش شدید میل جنسی (در مواردی عدم تمایل به رابطه جنسی) را مشاهده میکنیم.
حتما بخوانید :خستگی جسمانی
بعد از ۹ ماه دورهی پر فراز و نشیب، نوبت به زایمان میرسد که به خودی خود مرحلهای طاقت فرسا است و انرژی زیادی میطلبد و این پایان ماجرا نبوده بلکه آغاز آن است. نگهداری، توجه، غذا دادن و به طول کلی مراقبت کردن از نوزادی کوچک علاوه بر عشق بسیاری که به قلب مادر و پدر تزریق میکند، خستگی فیزیکی زیادی هم به همراه دارد.
در این دوران ممکن است مادر نگران کوچکترین مسائل باشد و یا به دلیل ناآشنایی با برخی موقعیتها، هر قدم را با حساسیت بیشتری بردارد و اینکار انرژی روانی و فیزیکی زیادی از مادر و پدر میگیرد بنابراین سکس احتمالا در اولویتهای بعدی زوجین قرار میگیرد.
افسردگی بعد از زایمان
فرزندآوری علاوه بر اینکه یکی از مهمترین و زیباترین اتفاقات زندگی والدین است، میتواند سختیهایی هم به همراه داشته باشد که یکی از آنها افسردگی بعد از زایمان است. زنان زیادی بعد از بچه دار شدن به افسردگی دچار میشوند که لازم است برای اقدام به موقع با نشانههای آن تا حدی آشنایی داشته باشید:
- غم و اندوه شدید
- از دست دادن علاقه به چیزهایی که قبلا به آنها علاقه داشتید
- بیخوابی
- عزتنفس پایین
- احساس گناه
- مشکل در تمرکز
- ترس از تنهایی
- مشکل در تمرکز و حافظه کوتاه مدت
- تغییر قابل توجه وزن
- توهمات
- افکار خودکشی
در مواردی ممکن است مادر تمایلی به نگهداری از نوزاد نداشته باشد یا در شیردهی به او دچار مشکل شود اگر چنین واکنشهایی را از سوی مادر مشاهده کردید نگران نشوید و از متخصصین سلامت روان کمک بگیرید.
حتما بخوانید :چطور بعد از فرزند آوری رابطه جنسی بهتری داشته باشیم؟
به دلایلی که گفته شد احتمالا تا مدتی بعد از بچه دار شدن قادر به رابطه جنسی با همسرتان نباشید و یا حداقل کیفیت آن در حد معقول نباشد. اگر میل به سکس روند نزولی طی کرد و پیشرفتی حاصل نشد میتوانید راههای زیر را امتحان کنید.
با روانشناس مشورت کنید.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) استرس را حالتی از نگرانی و فشار روانی تلقی میکند که هنگام قرار گرفتن در موقعیتهای سخت ایجاد میشود. جالب است بدانید منابع استرس تنها محدود به اتفاقات بد مانند تصادف، مرگ عزیز، رد شدن در امتحان و از این قبیل رخدادها نیست بلکه اتفاقات خوشایندی مانند ازدواج، ترفیع گرفتن، و بچهدار شدن نیز میتوانند با استرس همراه باشند.
استرس واکنش طبیعی بدن نسبت به تنش است، اما زمانی که استرس باعث شد تا در عملکرد روزانه زندگی شما خللی وارد شود آنگاه لازم است از متخصصین کمک بگیرید. بنابراین فرزندآوری منبع استرسی است که ممکن است روند رابطه جنسی شما را دچار خلل کند، مشورت با روانشناس یا سکس تراپیست درباره عدم کارکرد مناسب زندگی جنسیتان، میتواند به شما کمک بسیاری کند.
ما از ساعت 8 تا 21 در کلینیک هستیم. برای رزرو وقت مشاوره و روانشناسی تماس بگیرید:
گفتگو، حلال بسیاری از مشکلات!
گفتگو، مکالمه، صحبت کردن، انتقال پیام و دریافت آن، گفت و شنود، حرف زدن … هر یک از این کلمات که باب میل شما است را بردارید، مهم این است که آن را عملی کنید؛ گفتگو در رابطه عاطفی و جنسی بسیار حائز اهمیت است و تقریبا یکی از تنها ابزارهایی است که میتوانید به کمک آن ابراز کنید واقعا چه میخواهید.
اگر بتوانید در ابراز نیازهای خود موفق باشید به احتمال بیشتری هم آنها برآورده خواهند شد. اولین رابطه جنسی بعد از فرزندآوری میتواند کمی سخت باشد، نگرانیهای خود را با یکدیگر در میان بگذارید و اگر در حین رابطه حرکتی باعث درد یا ناراحتی شما شد آن را با همسر خود در میان بگذارید. اگر درباره این مسائل صحبت نکنید هرگز فرصت حل کردن آنها را به خود و همسرتان نخواهید داد.
از خود غافل نشوید.
یکی از لازمههای کودکی شاد، والدی شاد است. بنابراین مراقبت کردن از خودتان را پشت گوش نیندازید. در این دورهی دلپذیر و همین طور طاقت فرسا کمی توجه کردن به خود میتواند تاثیر بسیاری در شاد شدن خلقتان داشته باشد و در نهایت این خوشحالی در رابطه شما و همسرتان نیز آشکار میشود.
میتوانید از همسرتان بخواهید چند ساعتی از کودک مراقبت کند تا شما کمی با خود خلوت کنید و این هیچ اشکالی ندارد. شاید بپرسید برای افزایش میل جنسی بعد از زایمان بهتر نیست این زمان را با همسرم بگذرانم؟
در کنار وقت گذراندن با همسرتان لازم است ابتدا فضایی را به شخصِ خود اختصاص دهید با اینکار احتمالا آرامش و فراغ بال لازم برای برقراری رابطه بهتر با همسر و کودک را دوباره به دست خواهید آورد و برای حل مشکلات احتمالی آمادهتر خواهید شد.
کیفیت رابطه عاطفی و رابطهی جنسی با یکدیگر همبستگی دارند به این معنا که اگر خارج از رخت خواب اوضاع رابطه شما خوب و قابل قبول باشد، احتمالا رابطه جنسی خوبی نیز درون تخت تجربه خواهید کرد؛ و رابطه عاطفی شما هرچه سالمتر و گرمتر باشد بر رشد سالم و بهنجار کودک تاثیر بهتری خواهد داشت.
اگر در زمینه رابطه جنسی بعد از فرزندآوری به مشکل بر خوردید و پس از گذشت زمان، همچنان مشکل پابرجا بود میتوانید از سکستراپیستهای کلینیک چمان کمک بگیرید.
برای رزرو وقت روانشناسی بالینی با ما تماس بگیرید: