هیپنوتیزم یک فرآیند درمانی روانشناختی واقعی است. مفهوم هیپنوتیزم اغلب به درستی درک نشده و به طور گسترده مورد استفاده قرار نمیگیرد.
با این وجود، تحقیقات علمی همچنان برای روشن شدن این موضوع که چطور و چه زمانی میتوانیم از هیپنوتیزم به عنوان وسیله درمانی استفاده کنیم، ادامه دارند.
در ادامه به فواید، عوارض، اینکه هیپنوتیزم چگونه انجام میشود و برخی باورهای غلط در این باره میپردازیم.
هیپنوتیزم چیست؟
هیپنوتیزم یک گزینهی درمانی است که ممکن است به شما برای کنار آمدن یا درمان بیماریها یا وضعیتهای مختلف کمک کند.
برای انجام این کار، یک هیپنوتیست یا هیپنوتراپیست دارای گواهی معتبر شما را به وضعیت عمیق یا نوعی ریلکس کردن راهنمایی میکند که به آن وضعیت خلسه هم میگویند.
برای هیپنوتیزم شدن، تراپیست با تکرارهای کلامی و تصویرسازی ذهنی به شما کمک میکند. زمانی که هیپنوتیزم شدهاید، معمولاً حس آرام و ریلکسی دارید، و نسبت به پیشنهادات پذیراتر هستید.
هیپنوتیزم میتواند در کنترل رفتارهای ناخواسته و نامطلوبتان مفید باشد، یا کمک کند بهتر با درد و اضطراب کنار بیایید.
حتما بخوانید :دانستن این نکته حائز اهمیت است، درسته که در زمان هیپنوتیزم شدن نسبت به پیشنهادات پذیراتر میشوید اما کنترلتان را بر روی رفتارهای خود از دست نمیدهید.
هیپنوتیزم چگونه انجام میشود؟
در حین هیپنوتیزم، یک هیپنوتراپیست آموزش دیده حالتی که توجه متمرکز و تمرکز بالا است را القا میکند.
این مرحله فرآیندی است که توسط نشانههای کلامی و تکرار هدایت میشود. حالت خلسهای که به آن وارد میشوید ممکن است از خیلی جهات شبیه به خواب باشد، اما شما نسبت به اتفاقاتی که در حال وقوعاند کاملاً آگاه و هشیار هستید.
وقتی در وضعیت خلسه به سر میبرید، تراپیست پیشنهادات از قبل طراحی شدهای به شما میگوید که همسو با اهداف درمانیتان است.
به دلیل اینکه در حالتی با تمرکز بالا قرار دارید، نسبت به خواستهها و نصیحتهایی که در حالت عادی ذهنی نادیدهشان میگرفتید، پذیراتر میشوید.
وقتی جلسه به پایان میرسد، تراپیست از وضعیت خلسه بیدارتان میکند یا خود از آن خارج میشوید. هنوز مشخص نیست چطور تمرکز بالا در حین هیپنوتیزم بر ما چنین تاثیری میگذارند.
در زمان خلسه، بذر افکار مختلف در ذهنتان کاشته میشوند، سپس این تغییرات کوچک در شما ریشه میدوانند و شکوفا میشوند.
فواید هیپنوتیزم:
هیپنوتیزم به عنوان درمان خیلی از مشکلات و بیماریها، پیشرفت داشته است. محققین به دلایلی دست یافتند که استفاده از هیپنوتیزم برای برخی از مشکلات و بیماریها (نه همه) را تایید میکند. محققین شواهد محکمی در جهت استفادهی هیپنوتیزم برای درمان موارد زیر دارند:
- درد
- سندروم تحریک پذیر روده
- اختلال استرس پس آسیبی (PTSD)
- بیخوابی
شواهد محدودتری، استفاده از هیپنوتیزم را برای موارد زیر پیشنهاد میکنند:
عوارض هیپنوتیزم:
هیپنوتیزم به ندرت عوارض جانبی یا خطراتی به همراه دارد. تا زمانی که جلسات توسط هیپنوتراپیست آموزش دیده برگزار شوند، هیپنوتراپی گزینهی درمانی امن به حساب میآید.
بعضی اشخاص ممکن است عوارض هیپنوتیزم مانند موارد زیر را تجربه کنند:
- سردرد
- خواب آلودگی
- سرگیجه
- اضطراب موقعیتی
استفاده از هیپنوتیزم به منظور برگرداندن حافظه موضوعی بحث برانگیز است که نظرات ضد و نقیضی در این مورد وجود دارد.
کسانی که از هیپنوتیزم برای اینکار بهره میبرند، به احتمال بیشتری پریشانی، اضطراب و سایر عوارض جانبی هیپنوتیزم را تجربه میکنند. همچنین به احتمال بیشتری امکان دارد خاطرات اشتباه در ذهنشان خلق کنند.
یکی دیگر از فواید هیپنوتیزم کاهش تاثیر عوارض جانبی شیمی درمانی یا پرتو درمانی سرطان است.
در زمان هیپنوتیزم چه اتفاقی برای مغز میافتد؟
محققین دانشگاه هاروارد مغز ۵۷ نفر که هیپنوتیزم انجام میدادند را مطالعه کردند. و متوجه شدند:
- ۲ ناحیهی مغز که مسئول پردازش و کنترل اتفاقات بدن هستند، در زمان هیپنوتیزم فعالیت بیشتری از خود نشان میدهند.
- به نظر میرسد ارتباط ناحیهای از مغز که مسئول رفتار و اعمال است با ناحیهای که نسبت به آن اعمال هشیار و آگاه است، در طی هیپنوتیزم شدن قطع میشود.
باورهایی غلط دربارهی هیپنوتیزم:
- همه میتوانند هیپنوتیزم شوند. این طور نیست که همه هیپنوتیزم شوند. در یک تحقیقی مشخص شد حدود ۱۰ درصد از جمعیت به شدت هیپنوتیزم پذیر هستند. امکان دارد که بقیهی جمعیت هم بتوانند هیپنوتیزم شوند اما آنها کمتر نسبت به هیپنوتیزم پذیرا میباشند.
- وقتی اشخاص هیپنوتیزم میشوند، قادر به کنترل بدنشان نیستند. شما قطعا در زمان هیپنوتیزم کنترل بدنتان را در اختیار دارید. بر خلاف آنچه که از هیپنوتیزم شدن میبینید، شما همچنان نسبت به کاری که میکنید و سوالاتی که از شما پرسیده میشود آگاهی دارید. اگر در حین هیپنوتیزم نخواهید کاری که از شما خواسته شده انجام دهید، آن را انجام نخواهید داد.
- هیپنوتیزم مانند خوابیدن است. ممکن است به نظر برسد که خوابیدهاید، اما در زمان هیپنوتیزم شدن بیدار هستید. شما فقط در وضعیت عمیق ریلکس و آرام قرار دارید. ماهیچهها شل میشوند، سرعت نفس کشیدن کاهش مییابد، و ممکن است به حالت نیمه خواب یا خواب آلود در آیید.
- افراد نمیتوانند در حین هیپنوتیزم شدن دروغ بگویند. هیپنوتیزم شدن، دارویی برای حقیقت گویی نیست. گرچه هنگامی که هیپنوتیزم شدهاید نسبت به پیشنهادات پذیراتر هستید، اما هنوز آزادی اراده و قضاوت اخلاقی دارید. هیچ کس نمیتواند شما را مجبور به گفتن چیزی کند که نمیخواهید بگویید (چه دروغ باشد چه حقیقت).
- میتوانید با اینترنت هیپنوتیزم شوید. خیلی از اپلیکیشنهای موبایل هوشمند و ویدیوهای اینترنتی تکنیکهای خود هیپنوتیزم کردن را ارائه میکنند، در حالی که ناکارآمداند و تاثیری ندارد.
طبق تحقیقی در سال ۲۰۱۳، مشخص شد این ابزارها معمولاً توسط یک هیپنوتراپیست متخصص یا سازمانی معتبر ساخته نمیشوند. به همین دلیل، پزشکان و تراپیستها مخالف استفاده از آنها هستند.
سخن آخر
اگرچه، هیپنوتیزم یک وسیلهی درمانی واقعی است، و میتواند جایگزین درمانیهای دارویی خیلی از بیماریها و وضعیتها مانند بی خوابی، افسردگی و کنترل درد، شود؛ اما این نکته بسیار مهم است، که از کمک تراپیست متخصص و معتبر بهره ببرید کسی که میتوانید به او اعتماد کرده و راهنمای شما باشد.
هیپنوتراپیستهای کلینیک چمان قادر هستند برنامهای طبق ساختار اهداف شما ترتیب داده و در این راه همراهتان باشند.