آیا افسردگی در زنان بیش از مردان اتفاق می افتد؟ آیا شکل بروز افسردگی در زنان متفاوت از مردان است؟ افسردگی در زنان چه تفاوتی با افسردگی در مردان دارد؟ این افسردگی در چه دورههایی از زندگی آنها اتفاق میافتد؟! از آنجا که افسردگی یکی از رایجترین اختلالات روانشناختی است احتمالا نشانههایی از این اختلال را در اطرافیانتان دیدهاید و شاید این سوالات برای شما هم پیش آمده باشد، اگر هنوز جواب مناسبی برای این سوالات پیدا نکردهاید به شما پیشنهاد میکنیم این مقاله از مجله روانشناختی چمان را بخوانید.
قبل از هر چیز باید بگوییم که غمگین بودن واکنش نرمالی نسبت به شرایط سخت و طاقتفرسای زندگی است. اما معمولاً این ناراحتی بعد از مدت کوتاهی از بین میرود.
افسردگی با ناراحت بودن فرق میکند؛ افسردگی اختلال خلقی است که نشانههای شدیدی در شما ایجاد کرده و بر احساسات، افکار و عمکرد روزانهتان مانند خواب، خوراک، رابطه جنسی و حتی کارتان اثر میگذارد و ممکن است مدت زمانی که چنین خلق غمگینی را تجربه میکنید بیشتر از یک ناراحتی زودتر باشد.
افسردگی جزو آن دسته از اختلالاتی است که به دلیل تفاوتهای زیستی، هورمونی، و عوامل اجتماعی که مختص به زنان است، در زنان بیشتر از مردان دیده میشود.
در این مقاله به چند نکتهی مهم دربارهی افسردگی در زنان اشاره خواهیم کرد با ما همراه باشید.
افسردگی یک اختلال جدی است
افسردگی یک اختلال خلقی رایج و جدی میباشد. نشانههای افسردگی میتوانند در کار، خواب، تحصیل، خوراک، و لذت بردن از زندگیتان، خلل ایجاد کنند.
اگرچه هنوز محققین در حال بررسی علل بروز افسردگی هستند، اما تاکنون بر این باوراند که دلیل افسردگی ترکیبی از عوامل ژنتیکی، زیستی، محیطی و روانشناختی است.
برخی از مردم افسردگی را جدی نمیگیرند و تصور میکنند با تجربههای لذت بخش زندگی مانند مسافرت، وقت گذراندن با دوستان و راههای دیگر میتوانند از دست افسردگی و حال بدشان خلاص شوند فارغ از اینکه اکثر افراد مبتلا به افسردگی برای بهتر شدن به درمان و کمک تخصصی نیاز دارند.
بسیاری از مشکلات روانشناختی با رواندرمانی و دارودرمانی قابل حله.
برای رزرو وقت روانشناسی بالینی با ما تماس بگیرید:
88652505 | 88652502 | 021
شما نمیتوانید اتفاقی از افسردگی خلاص شوید!
ممکن است دوستان یا اعضای خانوادهتان از سر حسن نیت به شما که افسردگی دارید بگویند: “خودتو از این وضع بیار بیرون”،” فقط سعی کن مثبت فکر کنی”، یا “اگه فقط یکم سختتر تلاش کنی میتونی خوشحالتر باشی”. اما افسردگی نشانهای از ضعف یا ایراد شخصیتی نیست.
واقعیت این است که بیشتر کسانی که افسردگی را تجربه میکنند برای بهتر شدن، به درمان نیاز دارند و قادر نیستند تنهایی از پس آن برآیند.
اگر شما از دوستان یا اعضای خانوادهی زنی مبتلا به افسردگی هستید میتوانید موارد روبهرو را انجام دهید:
- حمایت عاطفی
- درک کردنشان
- صبور بودن
- انگیزه دادن
همچنین پیشنهاد میشود هرگز احساسات آنها را نادیده نگیرید و تصور نکنید که وضعیتشان خیلی جدی یا مهم نیست.
او را برای مراجعه به متخصصین سلامت روان تشویق کنید و این نکته را یادآور شوید که با گذر زمان و دریافت درمان تخصصی حالاش بهتر خواهد شد.
افسردگی میتواند واقعا دردناک باشد
درست است که ناراحت بودن و خلق غمگین یکی از اساسیترین نشانههای افسردگی به شمار میروند اما تنها نشانه از این اختلال نیست. کسی که افسردگی دارد احتمالا نشانههای جسمانی متعددی مثل دردهای بدنی، گرفتگی عضلات، یا مشکلات گوارشی هم تجربه میکنند. همچنین ممکن است مشکلاتی در خوابیدن، بیدار شدن در صبح و خستگی ممتد داشته باشند.
اگر شما نشانههای زیر را در دو هفتهی اخیر داشتهاید، ممکن است مبتلا به افسردگی باشید:
- ناراحتی مداوم، اضطراب، احساس پوچی
- ناامیدی و بدبین بودن
- تند مزاجی، کج خلقی
- احساس گناه، حقارت، یا ناامیدی
- کمبود انرژی یا خستگی
- مشکلاتی در خوابیدن، زود بیدار شدن، یا زیاد خوابیدن
- از دست دادن علاقه نسبت به سرگرمیها و فعالیتها
- به آرامی حرکت کردن یا صحبت کردن
- داشتن حس بیقراری و یک جا ننشستن
- تمرکز کردن، به خاطر آوردن، یا تصمیمگیری سخت میشود
- تغییراتی در اشتها و وزن
- داشتن افکار خودکشی و مربتط با مرگ یا اقدام به آن
- درد عمومی بدن، سردرد و یا مشکلات گوارشی بدون دلیل جسمانی مشخص که حتی با دارو هم بر طرف نمیشود.
بهتر است دربارهی این نشانهها واضح و صادقانه با درمانگر خود صحبت کنید زیرا برای پیشبرد درمان لازم است تا روانشناستان از احساسات شما با خبر باشد.
انواع مختلف افسردگی که مخصوص زنان است
دورهی پس از زایمان، یائسگی و چرخهی قاعدگی همگی با تغییرات جسمانی و هورمونی زیادی همراه هستند، انواع مختلف افسردگی میتواند در هر سنی از زندگی یک زن رخ دهند.
اختلال ملال پیش از قاعدگی
سندروم پیش از قاعدگی، یا پی ام اس، بدخلقی یا تحریک پذیری در هفتههای قبل از شروع پریود است. این سندروم بسیار رایج است و معمولا نشانههای خفیفی دارد.
اما نوع دیگری از سندروم پیش از قاعدگی وجود دارد که زیاد شایع نیست و شدیدتر از پی ام اس میباشد، که با نام اختلال ملال پیش از قاعدگی آن را میشناسیم (پی ام دی دی).
اختلال ملال پیش از قاعدگی نشانههای ناتوان کنندهای مثل کج خلقی، پرخاشگری، خلق افسرده، ناراحتی، افکار مرتبط با خودکشی، تغییراتی در اشتها، نفخ، حساسیت در سینهها و درد مفاصل و عضلات را ایجاد میکند.
افسردگی مربوط به زایمان
افسردگی مرتبط با زایمان، اختلالی خلقیست که بر زنان در زمان حاملگی و یا بعد از زایمان اثر میگذارد، مادر ممکن است کمی قبل و یا بعد از به دنیا آمدن نوزاد به این از افسردگی مبتلا شود.
افسردگی مربوط به زایمان شامل افسردگی است که در طی بارداری شروع میشود (افسردگی پیش از زایمان) و افسردگی که بعد از به دنیا آمدن نوزاد رخ میدهد (افسردگی پس از زایمان) نام دارد.
مادرانی که افسردگی مرتبط با بارداری دارند موارد زیر را تجربه میکنند:
- احساس ناراحتی شدید
- اضطراب
- خستگیای که مراقبت روزانه از نوازد را برایشان سخت میکند
- حتی مراقبت از خودشان یا دیگران کاری دشوار میشود
برای درمان افسردگی بعد از زایمان یا قبل از آن بهتر است به متخصصین سلامت روان مراجعه کنید، این کار نه تنها برای سلامت روان مادر بلکه برای سلامت روان کل خانواده لازم است.
برای رزرو وقت روانشناسی بالینی با ما تماس بگیرید:
افسردگی یائسگی
یائسگی مرحلهای طبیعی در زندگی هر زنی است، اما مواجه به آن میتواند برای برخی از افراد کمی چالش برانگیز باشد. اگر شما در شرف یائسگی هستید، ممکن است پریودهای غیرعادی، مشکلاتی در خوابیدن، تغییراتی در خلق و خو، و گرگرفتیهایی را تجربه کنید. در حالی که داشتن این نشانههای ذکر شده کاملا عادی است، احساس افسرده بودن طبیعی نیست.
اگر در حال دست و پنجه نرم کردن با تندخویی، اضطراب، ناراحتی، یا از دست دادن حس رضایت در بازهی زمانی یائسگی هستید، احتمالا بهتر است برای درمان افسردگی در یائسگی خود به روانشناس مربوطه مراجعه کنید.
افسردگی بر هر زنی به شکل متفاوت تاثیر میگذارد
زنان به دلیل تغییرات هورمونیای که تجربه میکنند ممکن است نشانههای متفاوتی از یکدیگر را تجربه کنند بدین صورت نیست که هر زنی افسرده بود باید همه نشانهها را داشته باشد، برخی زنان فقط تعدادی از نشانهها را دارند و یا بعضی دیگر تعداد خیلی بیشتری از علائم را تجربه میکنند.
شدت و میزان نشانهها و اینکه چه مدت طول میکشند، بر اساس شدت این اختلال در هر فردی متفاوت است.
افسردگی اختلالی قابل درمان است
حتی شدیدترین موارد افسردگی میتوانند درمان شوند. معمولاً افسردگی توسط دارو و روان درمانی یا ترکیبی از هر دو درمان میشود. داروهای ضد افسردگی اغلب برای درمان افسردگی استفاده میشوند. افراد مختلف به داروهای ضدافسردگی به شکل متفاوتی واکنش نشان میدهند، پس لازم است چندین قرص مختلف را امتحان کنید تا به مناسبتترین دارو دست یابید.
رویکردهای مختلف رواندرمانی مثل رویکرد شناختی-رفتاری برای درمان افسردگی استفاده میشوند. افسردگی بر هر کسی به شکل متفاوت اثر میگذارد. هیچ درمانی که برای همه قابل تجویز باشد وجود ندار،. قبل از یافتن بهترین درمان برای خودتان، کمی آزمون و خطا لازم است.
کلینیک روانشناسی چمان
ما در کلینیک مشاوره و روانشناسی چمان با ارائهی خدمات درمانی توسط روانشناسان، رواندرمانگران، و روانپزشکان متخصص در زمینهی اختلالاتی چون اضطراب و افسردگی میتوانیم در این راه به شما کمک کرده و همراهتان باشیم.
ما از ساعت 8 تا 21 در کلینیک هستیم. برای رزرو وقت مشاوره و روانشناسی تماس بگیرید: