آیا وقتی نگاهتان به خون میافتد احساس اضطراب کرده و غش میکنید؟ یا شاید حتی فکر مراحل پزشکیای که مشمول خوناند، باعث شوند احساس ضعف و بیماری کنید.
اصطلاح مربوط به ترس از خون، هموفوبیا (Hemophobia) نام دارد. بر اساس DSM-5 فوبیای خون جزو فوبیهای خاص طبقهبندی میشود.
برخی افراد بعضاً حس بدی نسبت به خون پیدا میکنند، اما کسانی که به هموفوبیا مبتلا هستند ترس از خون، آزمایش دادن، یا تزریقات و هر چه که خون در آن دخیل باشد دارند.
فوبیای خون میتواند تاثیر جدی بر زندگیتان بگذارد، خصوصاً اگر به خاطر هموفوبیا از قرار ملاقاتهای مهم با دکترتان اجتناب کنید.
نشانههای فوبیای خون چه هستند؟
معمولاً اکثر فوبیها نشانههای احساسی و جسمانی مشابه دارند. با ابتلا هموفوبیا، نشانهها میتوانند با دیدن خون در واقعیت یا در تلویزیون تحریک شوند.
برخی افراد ممکن است بعد از فکر کردن درباره خون یا پشت سر گذاشتن مراحل پزشکی خاصی مانند آزمایش خون، نشانههای فوبیای خون را آشکار کنند.
نشانههای جسمانی ناشی از هموفوبیا عبارتند از:
- مشکلاتی در نفس کشیدن
- افزایش ضربان قلب
- درد و حس تنگی نفس در سینه
- لرزش
- سرگیجه
- حس حالت تهوع زمانی که زخم یا خون میبینند
- حس سرما یا گرما
- عرق کردن
نشانههای احساسی عبارتند از:
- احساس شدید اضطراب و ترس
- نیاز سخت برای فرار از موقعیتی که خون وجود دارد
- احساس از دست دادن کنترل
- حس میکنند در حال مردن یا غش کردن هستند
- احساس ناتوانی در برابر ترس
نشانه های فوبیای خون در کودکان
- قشقرق به پا کردن
- چسبیدن
- گریه
- پنهان شدن
- در مواقع مواجهه با خون از مراقبت کنندهیشان دور نمیشوند
عوامل احتمالی هموفوبیا چه هستند؟
طبق تحقیقات مشخص شده بین ۳-۴ درصد از جمعیت، فوبیای خون را تجربه میکنند. فوبیهای خاص اغلب برای اولین بار در کودکی ظاهر میشوند، بین سنین ۱۰- ۱۳ سالگی.
هموفوبیا ممکن است با اختلالات دیگری از جمله آگورافوبیا، فوبیای حیوانات، و اختلال پانیک رخ دهد.
سایر عوامل احتمالی فوبیای خون:
ژنتیک
بعضی اشخاص نسبت به سایرین، بیشتر احتمال دارد به فوبیها مبتلا شوند. احتمال دارد در ابتلا به فوبیای خون رابطه ژنتیکی وجود داشته باشد.
والدین یا مراقبتکننده مضطرب
شما ممکن است بعد از دیدن الگوی ترسیدن در دیگران، یاد بگیرید از چیزی بترسید. برای مثال، اگر کودکی حس کند مادرش از خون میترسد، احتمال دارد به فوبیای خون مبتلا شود.
والدین محافظه کار
بعضی افراد به طور کلی مضطربتراند و ترسشان نسبت به موارد خاصی بیشتر است. این موضوع ممکن است ناشی از وابستگی به والدین بیش از حد محافظه کار باشد.
تروما (ضربه روحی)
اتفاقات استرسزا و سهمگین میتوانند منجر به فوبیا شوند. اگر پای فوبیای خون در میان باشد، احتمالاً آن واقعه مربوط به بیمارستان یا جراحات جدی میباشد.
هموفوبیا چگونه تشخیص داده میشود؟
اگر مشکوک شدهاید که هموفوبیا دارید یا نه، از متخصصین مربوطه وقت بگیرید. تشخیص فوبیای خون شامل سوزن یا وسایل پزشکی نمیشود.
در عوض، فقط با متخصص درباره نشانهها و اینکه چند وقت است آنها را داشتهاید، صحبت میکنید. دادن سوابق پزشکی خانوادگی هم ممکن است مفید باشد.
هرگونه نگرانی یا علائمی را با دکترتان در میان بگذارید و سوالاتتان را در حین ملاقات از او بپرسید.
درمان ترس از خون
همیشه درمان برای فوبیهای خاص ضروری نیست، خصوصاً اگر چیزی که ازش میترسید جزء زندگی روزانهتان نباشد.
برای مثال، اگر شخصی ترس از مار دارد، به احتمال خیلی کمی با مار مواجه میشود که بخواهد نیاز به درمان داشته باشد. از طرف دیگر، فوبیای خون ممکن است باعث شود از قرار ملاقاتهای پزشکی صرف نظر کنید. بنابراین، درمان هموفوبیا برای سلامت کلیتان ضروری است.
۱. مواجهه درمانی
روانشناس طی مراحلی شما را به مواجهه با ترسهایتان راهنمایی خواهد کرد. رواندرمانگر به شما تمریناتی میدهد تا چیزی که از آن میترسید را در ذهن تجسم کنید یا با ترستان از خون به شکل مستقیم رو به رو شوید.
برای رزرو وقت روانشناسی بالینی با ما تماس بگیرید:
۲. درمان شناختی
درمانگر به شما کمک خواهد کرد احساساتتان در زمان مواجهه با خون را شناسایی کنید، مانند حس اضطراب. ایده اصلی این درمان، جایگزینی اضطراب با افکار واقع بینانهتری میباشد، برای مثال، واقعا چه اتفاقی ممکن است در طی آزمایش خون یا جراحات مشمول خونریزی رخ دهد.
۳. آرام سازی (ریلکس کردن)
از تنفس عمیق گرفته تا انجام ورزش یوگا، برای درمان فوبیا مفید میباشند. انجام تکنیکهای آرام سازی میتوانند به شما در کاهش استرس و رهایی از نشانههای جسمانی کمک کنند.
۴. تکنیک تنشِ اعمال شده (Applied Tension)
یکی از تکنیکهای مخصوص فوبیای خون، تکنیک تنش اعمال شده یا «تنش کاربری» است، این تکنیک به شما در زمینه غش کردن از دیدن خون کمک میکند.
در این روش شما ماهیچههایی در بدنتان را منقبض کرده یا به آنها کمی تنش میدهید، که این کار منجر به بالا رفتن فشار خونتان میشود، اگر فشار خونتان بالا برود احتمال اینکه غش کنید کمتر است.
برای انجام آن لازم است روی صندلی راحتی بنشینید و ماهیچههای دستها، پاها و تنتان را برای ۱۰ تا ۱۵ ثانیه منقبض کنید، باید انقباض عضلات را تا زمانی که یک حس گرمی در سر احساس کردید حفظ کنید، سپس ۲۰ تا ۳۰ ثانیه ریلکس کرده و دوباره چرخه را از ابتدا برای ۵ بار انجام دهید.
۵. دارودرمانی
در هموفوبیا شدید، دارودرمانی الزامی است. گرچه، دارودرمانی همیشه گزینهی مناسبی برای فوبیهای خاص نمیباشد. تحقیقات بیشتری در این زمینه باید انجام شود، اما این مورد هم یک گزینهی درمانی است ک میتوانید دربارهاش با متخصصتان صحبت کنید.
کلینیک روانشناسی چمان
ما از ساعت 8 تا 21 در کلینیک هستیم. برای رزرو وقت مشاوره و روانشناسی تماس بگیرید:
من از خون نمی ترسم بلکه از خونگیری می تر سم.اه اهآواوااااااااااددااررتاااااااااوواااااااااااااااااااااااااآااتااااااداالتااا
من هر سال به خاطر مدرسم باید ازمایش بدم تا مطمئن بشن که قادر به ادامه تحصیل تو اون مدرسه هستم
امسال سال سومم و سومین بار بود که تست دادم
دوبار قبلی غش کردم و حالم خیلی بد شد و این بار قبلش این مقاله رو خوندم بعدش تست دادم
و در نهایت تعجب حالم خوبه
پرستارا هم منو میشناختن اونا هم تعجب کردن که حالم خوبه
سلام
خوشحالیم که مفید بوده
سلام منموقعی که خون میبینم بالامیارم بعدسرفه میکنم طوری که نفسم بندمیاد
سلام ممنون که با ما به اشتراک گذاشتید. در صورتی که این فوبیا زندگی روزمره شما رو با مشکل مواجه کرد پیشنهاد میکنیم از روانشناس مجرب کمک بگیرید.
سلام وقت بخیردخترشش ساله ای دارم زمانی که سه سالش بودباشیشه فلاکس چای دستش بریدوغش کردوبعداون تادستش ببره فشارش میفته بایدچکارکردژنتیکی هم بخوام بگم عمه اش اینجوربود
سلام وقت شما هم بخیر. پیشنهاد میکنیم از یک روانشناس کودک در این زمینه کمک بگیرید.
سلام من امروز ازم خون گرفتن قبلا هم همینطوری بودم هر وقت خون میدبدم بی هوش می شدم امروز اصلا به خون نگاه نه کردم یه دفعه یه جوریم شد انگار میخواستم بالا بیارم ولی بعدا سرم گیج رفت وقتی به هوش آمدم کل بدنم عرق کرده بود خیلی گرمم شده بود بعد که رو صندلی نشستم بازم دوباره حالم بد شد پرستار من و رو تخت دراز کرد گفت پاهاتو بالا بگیر الان خون به کل بدنت جریان پیدا مکنه بعد پرستار گفت تو حتا نگاه به خون کنی یا نکنی تو ضعف میکنی به خاطر همین اینطوری هستی خیلی آدم مثل تو هستند اینطوری غش میکنن
سلام ممنون که تجربهتون رو با ما به اشتراک گذاشتین. بله فوبیای خون برخلاف بقیهی فوبیاها و ترسها جوری هستش که فشار خون افت میکنه و گاها باعث بیهوشی میشه. در صورتی که در سایر فوبیها ما افزایش ضربان قلب و فشار رو داریم. در صورتی که این ترس خیلی اذیتتون کرد پیشنهاد میکنیم از روانشناس کمک بگیرید.