این فیلم را تا انتها ببینید:
ارتباط عاطفی با شخصیت وسواسی جبری چگونه است؟
اختلال شخصیت وسواسی جبری چیست؟
افرادی که دارای این اختلال هستند، کمالگرا و به طرز غیرعادی نگران کنترل کردن تمامی جزئیات مسائل هستند و معتقدند که همه چیز باید دقیقاً در جای خود باشد و به نظم بسیار اهمیت میدهند. تصمیم گیری برای این افراد سخت است چون دنبال بهترین راه برای انجام همه امور هستند.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی-جبری در شرایطی که نتوانند کنترل کنند به راحتی عصبی و برانگیخته میشوند و احتمالاً خشم خود را مستقیماً بروز ندهند (پرخاشگری منفعلانه)، برای مثال این افراد ممکن است از سرویس دهی ضعیف کارکنان یک رستوران عصبی شوند ولی به جای اینکه از گارسن به مدیر شکایت کنند، به این فکر میکنند که چقدر از انعامی که همیشه میدادند، کم کنند.
نشانهها و تشخیص اختلال شخصیت وسواسی-جبری:
- توجه بیش از حد به جزئیات، قوانین، چارچوبها و طبقه بندی کردنها
- تلاش برای بی نقص انجام دادن کارها
- برای کار ممکن است از خودشان بگذرند و کار را در اولویت قرار دهند
- درباره مسائل معنوی و اخلاقی بسیار سختگیر، با وجدان و انعطاف ناپذیر هستند
- از دور ریختن وسایل کهنهای که کارایی ندارد، اجتناب میکنند
- فقط با کسانی کار میکنند که دقیقاً دستوراتشان را اجرا میکنند
- در پول خرج کردن برای خودشان و دیگران خسیس هستند و معتقداند پول باید برای روزهای مبادا پس انداز شود
- سرکش، لجباز و خشک هستند
علل ایجاد اختلال شخصیت وسواسی-جبری:
علت اصلی این اختلال هم مثل سایر اختلالها ناشناخته است اما تعدادی از تئوریها در این مورد عبارتاند از:/p>
- ژنتیک میتواند نقشی در گسترش این اختلال داشته باشد. اگر اقوام نزدیک دارای این اختلال باشند، احتمال ابتلا به آن در شخص بیشتر است.
- فرد ممکن است، در دوران کودکی والدینی بسیار کنترلگر داشته و یا تجربیات تلخی در این دوره تجربه کرده باشد.
- یکی دیگر از عوامل در دسترس نبودن والدین در دوران کودکی است.
اگرچه احتمال دارد کسی بدون داشتن هیچ یک از عوامل ذکر شده، مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی-جبری باشد.
تفاوت اختلال شخصیت وسواس-جبری با اختلال وسواس-جبری چیست؟
اگرچه بین این دو اختلالات شباهتهایی وجود دارد از جمله، شباهت کلامی اما اگر کسی مبتلا به یکی از این دو اختلال باشد دانستن تفاوتهای آنها به درک بهتر اختلال بسیار کمک میکند.
تفاوت عمدهی آنها در آگاهی افراد از اختلالشان است، اغلب کسانی که مبتلا به اختلال وسواس فکری-عملی، کاملاً از این اختلال و پیامدهای رفتارشان آگاهی دارند؛ برعکس افراد دارای اختلال شخصیت وسواس-جبری معمولاً باور دارند که رفتار و افکارشان عادی است و این بقیهاند که باید تغییر کنند.
ظاهر این افراد چگونه است؟!
دیدگاه مردم نسبت به افرادی که اختلال شخصیت وسواسی-جبری دارند بهتر از سایر اختلالهای شخصیتی است. برخلاف سایر اختلالهای شخصیت که ممکن است احتمال اعتیاد به مواد، دارو و الکل افزایش پیدا کند این اختلال به این شکل نیست و در افراد اختلال شخصیت وسواسی-جبری احتمال ابتلا به اعتیاد کمتر است.
درمان اختلال شخصیت وسواس-جبری
واژه جبر به معنای کاری را از روی ناچاری انجام دادن و مجبور شدن به انجاماش است، بی جهت نیست که اسم این اختلال را وسواسی-جبری گذاشتند چون نیروی قوی درون این افراد آنها را به انجام کارها مجبور میکند و گوش ندادن به این ندای درونی بسیار سخت است.
این افراد چون احتیاج دارند شرایط را کنترل کنند، سرسخت و دیر درمان میشوند، درمانشان برای تراپیست چالش برانگیز است، روان درمانی و رویکرد شناختی-رفتاری میتواند موثر باشد همچنین داروهای ضد افسردگی هم میتوانند برخی از ویژگیها را کاهش دهند.
اگر همسر یا اعضای خانواده ما مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی-جبری هستند، چه کنیم؟
مهمترین کاری که از دستتان برمیآید این است که، قبول کنید این اختلال بخشی از شخصیت آنهاست و یک الگوی درونی است. فرض کنید یکی از اعضای خانواده که این اختلال را دارد از شما میخواهد تا کاری را انجام دهید و شما هم انجام میدهید اما فرد اختلال شخصیت وسواسی جبری مجددا کار را تکرار کرده و ادعا میکند شما درست انجاماش ندادهاید، قبل از اینکه مخالفت یا دعوا کنید، به این فکر کنید که آن کار و مسئله چه قدر برایتان اهمیت دارد؟
آیا واقعاً به قدری مهم است که بخواهید به خاطرش با کسی که شخصیتش طی سال ها این گونه بوده جر و بحث کنید؟
بپذیرید که این ویژگیها بخشی از شخصیت آنهاست و تغییرشان احتیاج به زمان و روشهای روان درمانی دارد پس صبور باشید و از متخصصین کمک بخواهید.
ما از ساعت 8 تا 21 در کلینیک هستیم. برای رزرو وقت مشاوره و روانشناسی تماس بگیرید: