اگرچه بنا بر این است که در یک رابطه عاطفی سالم تنها دو نفر یعنی یک زن و یک مرد حضور داشته باشند اما در زندگی با همسر مضطرب، شما یک مهمان همیشگی نیز در خانه خواهید داشت به نام اضطراب! این جمع دیگر یک جمع سه نفره است که یک پای آن همیشه میلنگد. زندگی با همسر مضطرب میتواند آغاز روزهای سختی باشد که گویی قصد تمام شدن ندارند.
اگر افسردگی را شایعترین بیماری روحی و روانی قرن اخیر و پدر مشکلات روانشناختی بدانیم بدون شک اضطراب، مادر آنها است که بسیاری از این مشکلات فردی و بین فردی از بطن آن زاده میشوند. در این میان زندگی با همسر مضطرب یکی از پرتکرارترین شکایاتی است که در جلسات زوج درمانی از سوی همسران مطرح میشود.
اگر تا به حال بر این باور بودهاید که اضطراب تنها زندگی فرد مضطرب را دستخوش طوفان قرار داده و آسیبی به اطرافیان او نمیرساند لازم است که تجدید نظری در باور خود داشته باشید. وجود اضطراب به شکل یک اختلال روانشناختی مزمن میتواند هرآنچه در اطراف فرد مضطرب وجود دارد از جمله همسر و شریک عاطفی او را مورد حمله قرار دهد.
میدانیم که زندگی با اضطراب دشوار است. به عنوان یک فرد مضطرب احتمالا بخشی از فعالیتهای روزمره زندگی شما مختل شده و در خواب و بیداری از هجوم غیر قابل اجتناب ترسها و نگرانیها کلافه هستید اما حواستان باشد که دوست داشتن یک فرد مضطرب نیز دشوار است.
زندگی با همسری مضطرب پس از مدتی در شما احساس ناتوانی برای کمک به طرف مقابل ایجاد کرده و ناگهان درمییابید که اضطراب مهمان ناخوانده روان شما نیز شده است.
یعنی میخواهیم بگوییم اضطراب مانند یک بیماری واگیردار است؟
در حقیقت میخواهیم بگوییم زندگی و نفس کشیدن در هوایی که بخشی از ترکیب اکسیژن و هیدروژن آن را اتمهای اضطراب تشکیل دادهاند در دراز مدت موجب بیماری هر انسان حاضر در آن فضا خواهد شد.
بر همین اساس در این محتوا از مجله روانشناختی چمان به دنبال بررسی عوارض ناشی از زندگی با همسری مضطرب و ارائه راهکارهایی جهت بهبود شرایط هستیم.
منظور از زندگی با همسر مضطرب چیست؟
پیش از پرداختن به راهکارهای مقابله با شرایط دشوار در زندگی با افراد مضطرب خوب است بدانیم که منظور از همسر مضطرب کیست؟ آیا هر اضطرابی مضر است و میتواند نشانه یک اختلال روانشناختی باشد؟ با دیدن چه علائمی لازم است که نگران شرایط باشیم؟
اضطراب که آن را با واژه لاتین Anxiety میشناسیم به خودی خود نه تنها یک اختلال نبوده بلکه وجود آن برای حفظ سلامت جسمی و روحی انسان ضرورت دارد.
اضطراب مفید همان چیزی است که به انسان در ارتباط با خطرهای موجود هشدار داده و به او کمک میکند تا در شرایط بحرانی و آسیبزا از خود و عزیزانش دفاع کند.
اضطراب زمانی از حالت طبیعی خارج شده و تبدیل به یک دردسر میشود که با شرایط واقعی موجود مطابقت نداشته و موجب ناکارامدی در زندگی فرد گردد.
بنابراین نمیتوان هر اضطرابی را نشانه یک اختلال دانست. اضطراب به عنوان یک مشکل روانشناختی شکلهای گوناگونی دارد که اضطراب فراگیر، اضطراب اجتماعی، حملات وحشتزدگی(پنیک)، انواع فوبیا و … از جمله آن هستند.
در اینجا وقتی صحبت از زندگی با همسر مضطرب به میان میآید معمولا منظور زندگی با مرد یا زنی است که به سطحی از اختلال اضطراب فراگیر یا منتشر (GAD) مبتلا میباشد. این افراد حتی در عادیترین شرایط ممکن در وضعیت اضطراب به سر میبرند و توانایی کنترل نگرانیهای خود را ندارند.
علائم اصلی اختلال اضطراب فراگیر عبارتند از:
- نگرانی دائمی نسبت به هرآنچه که در پیرامون میگذرد
- داشتن احساس خطر قریبالوقوع
- احساس عصبی بودن و تمایل به پرخاشگری
- احساس ضعف یا خستگی
- مشکل در تمرکز
- مشکلات عصبی گوارشی
- اختلالات خواب
- و….
بنابراین اگر همسر شما نه در یک بازه زمانی کوتاه یا به دنبال قرار گرفتن در وضعیت استرس پس از سانحه PTSD (تروما) بلکه برای مدت حداقل شش ماه، تمایل شناختی به درگیری دائمی با افکار اضطرابی و ناتوانی در کنترل این افکار دارد به شکلی که زندگی روزمره او دچار ناکارآمدی شده و علائم بدنی را تجربه میکند لازم است که برای پیشگیری از آسیب بیشتر به سلامت خود و همسرتان و مراقبت از رابطهای که تشکیل دادهاید از یک رواندرمانگر متخصص در این حوزه کمک دریافت نمایید.
برای رزرو وقت روانشناسی بالینی با ما تماس بگیرید:
زندگی با همسر مضطرب چگونه است؟
کارل راجرز، روانشناس آمریکایی، میگوید: اضطراب زمانی تبدیل به یک آسیب میشود که فرد خود را صادقانه نمیپذیرد و افکار و هیجانهای خود را انکار میکند.
به طبع زندگی با چنین فردی به عنوان همسر و شریک عاطفی مشکلاتی جدی در تمام ابعاد زندگی مشترک به همراه خواهد داشت. فردی که قادر به کنترل افکار و هیجانات خود نباشد به موازات آن بر رفتار و عکسالعملهای خود نیز کنترلی نداشته و نمیتواند ستونی محکم و قابل اعتماد برای ساختن سقف یک رابطه امن و آرامشبخش باشد.
اگر تصمیم به ازدواج با فردی دارید که دچار اضطراب فراگیر است احتمالا این شرایط را در زندگی مشترک خود تجربه خواهید کرد:
وابستگی بیش از حد
یک همسر مضطرب احتمالا وابستگی زیادی به شما خواهد داشت. کسانی که از اضطراب فراگیر رنج میبرند معمولا به طور افراطی به مسائل رابطه خود فکر میکنند، ترس از طرد شدن دارند و در کوتاهترین زمان نسبت به دوری از همسر خود دچار اضطراب میشوند.
این افراد معمولا به طور دائمی از همسر خود میخواهند که نسبت به دوست داشتن آنها اطمینان دهد.
فرو رفتن در انزوای اجتماعی
وقتی همه چیز خطرناک است و همیشه موضوعی برای نگرانی وجود دارد پس باید به دور از همه زندگی کرد. این احتمالا شیوه فکری و رفتاری همسر مضطرب شما خواهد بود. در زندگی با یک فرد مضطرب ممکن است مجبور به کنارهگیری از روابط خود با دوستان یا حتی خانوادهتان شوید.
وجود نگرانی دایمی
وقتی شریک زندگی شما به طور مداوم در وضعیت مضطرب و نگران قرار دارد این شرایط بر روان شما نیز به طور کاملا نامحسوس و آرام اثر گذاشته و ممکن است پس از مدتی احساس کنید که شما نیز مانند همسرتان نسبت به همه چیز نگران و مضطرب هستید.
زندگی با همسری مضطرب میتواند شما و فرزندانتان را در ریسک بالایی برای درگیر شدن با انواع مختلف اختلالات اضطرابی و خلقی قرار دهد زیرا اضطراب همچون ویروسی است که در فضا خانه منتشر میشود.
ضعف در تصمیمگیری
در زندگی با افراد اضطرابی احتمالا هر تصمیم کوچکی همچون گلوله برف به یک چالش مهم تبدیل خواهد شد زیرا همسرِ همیشه نگران شما در تمرکز و تصمیمگیری ضعف جدی دارد. این امر میتواند در دراز مدت موجب تنها ماندن شما در تصمیمات مهم زندگی شده و بار چالشهای زندگی مشترک بر دوشتان سنگینی کند.
مشکلات شغلی و مالی
زندگی با همسری نگران و مضطرب میتواند به طور همزمان پیشرفت اجتماعی فرد و همسرش را تحت تاثیر منفی قرار دهد. وقتی با چنین فردی زندگی میکنید احتمالا برای هر تغییر و پیشرفتی با اما و اگرهای غیرمنطقی و پیشبینیهای ترسناک رو به رو خواهید شد که میتواند موجب دلسرد شدن و ترسیدن شما از ادامه مسیر شود.
اضطراب برای فرد مضطرب در زندگی اجتماعی و اقتصادی حکم ویروسی فلجکننده را دارد.
چالش در تربیت فرزندان
اگر اکنون در حال زندگی با همسری مضطرب هستید لازم است که پیش از اقدام برای فرزندآوری نسبت به این وضعیت روانی همسر خود حساسیت بیشتری به خرج دهید.
زندگی با یک پدر یا مادر مضطرب قطعا نمیتواند فضایی امن و مطلوب برای شکل گرفتن یک روان سالم باشد.
در چنین خانوادههایی معمولا میان فرد مضطرب و همسرش یک جنگ دائمی بر سر تربیت کودکان، رفتارهای آنها و محدودیتهای اعمال شده وجود دارد که این جنگ و تنش اثرات بسیار مخربی بر جسم و روح فرزندان خواهد داشت. در چنین شرایطی احتمالا لازم است که پیش از تصمیم برای بچهدار شدن یک تصمیم جدی برای دریافت کمک از رواندرمانگر بگیرید.
برای مشاوره و رواندرمانی کودک خود، همراه شما هستیم.
با ما تماس بگیرید: 021 - 88652505 - 021 - 88652502
در زندگی با همسر مضطرب چه کنیم؟
همسر و شریک عاطفی یک فرد مضطرب باید بتواند به طور همزمان از خود و همسرش مراقبت کند و این کار اگر به تنهایی انجام شود قطعا چندان راحت و پاسخگو نخواهد بود. همین تلاش فردی و ناآگاهانه موجب میگردد که در اکثر موارد پس از مدتی شاهد طلاق عاطفی طرفین و خسته شدن همسر فرد مضطرب از شرایط فرسایشی موجود هستیم.
در زندگی با شخص مضطرب نخستین و مهمترین کمکی که میتوانید به خود، رابطه و همسرتان بکنید دریافت مشورت و کمک آگاهانه از یک مشاور خانواده و روان درمانگر فردی است زیرا اضطراب فراگیر و عوارض ناشی از آن یک عادت بد اخلاقی نیستند که با محبت و تشویق یا جنگ و دعوا به راحتی قابل حل و کنار گذاشتن باشند.
همسر مضطرب شما به شکلی و سطحی از یک اختلال روانشناختی مبتلا است که برای اگاهی نسبت به آن و دریافت درمان، درست مانند هر اختلال روحی و بیماری جسمی دیگر، نیاز به کمک یک متخصص و روانشناس دارد.
از جمله راهکارهای مفید در زندگی با همسر مضطرب برای بهبود شرایط، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آنچه که هست را انکار نکنید
اگر تصمیم دارید که به همسر مضطرب خود کمک کنید باید اضطراب او را پذیرفته و آن را انکار نکنید
تلاش برای اثبات غیرواقعی بودن ترسها و نگرانیهای همسرتان نهتنها کمکی به بهبود شرایط رابطه نکرده بلکه باعث ایجاد تنش و سردی در روابط نیز میگردد.
در زندگی با همسر مضطرب باید بتوانید شفقت را سرلوحه رفتار خود قرار دهید.
شریک عاطفی شما نیاز دارد که درک شده و به احساساتش اهمیت داده شود. برای واقعی سازی این احساسات نه از مسیر انکار و منطقگرایی بلکه از مسیر دریافت درمان از یک متخصص باید وارد شد.
حمایت برای درمان
پیشتر گفتیم که تقریبا تنها راه رسیدن به آرامش در زندگی با همسر مضطرب شرکت در جلسات روان درمانی و اقدام موثر برای رسیدن به درمان است اما باید توجه داشته باشید که منظور از این تلاش، حمایت است نه هل دادن و اجبار!
شما باید بتوانید همسر مضطرب خود را در فضایی دوستانه، امن و آرام برای مراجعه به درمانگر تشویق نموده و از تحقیر و سرزنش او برای رسیدن به نتیجه دلخواه خودداری کنید.
بیش از گذشته مراقب خودتان باشید
توجه، مراقبت و حمایت از یک همسر مضطرب اگر باعث شود که سلامت جسم و روح خود را از نادیده بگیرید یک بازی دو سر باخت خواهد بود. برای حفظ سلامت روان خود لازم است که با یک روانشناس مشورت کنید، برای استقلال مالی تلاش کنید، عادات فردی و علایق شخصی خود را دنبال نموده و با تلاش در شکل دادن به روابط بین فردی با دیگران مانع غرق شدن در انزوا و تنهایی شوید.
اگر در این مسیر دشوار به کمک و حمایت اعضای خانواده یا دوستان خود نیاز دارید برای دریافت کمک تعلل نکنید و شرمسار نباشید. مشکل خود را با افراد امن در میان گذشته و در یک دایره حمایتی قرار بگیرید.
به یاد داشته باشید که مشاور و رواندرمانگر اصلیترین و موثرترین عضو این دایره است.
انعطافپذیری
به عنوان همسر یک فرد دچار اضطراب باید تا حد مجاز و ممکن انعطافپذیری خود را بالا ببرید. برای حفظ آرامش و سلامت روان خود باید برای تغییرات ناگهانی آماده باشید.
برای مثال هنگام برنامه ریزی برای یک فعالیت و رویداد همواره برنامه پشتیبانی داشته باشید زیرا افکار اضطرابی همسر شما ممکن است هر زمانی از راه برسند.
کلینیک روانشناسی چمان
ما در کلینیک مشاوره و روانشناسی چمان با ارائۀ خدمات درمانی توسط روانشناسان، رواندرمانگران، و روانپزشکان متخصص در زمینهی اختلالاتی چون انواع اضطراب میتوانیم در این راه به شما کمک کرده و همراهتان باشیم.
ما از ساعت 8 تا 21 در کلینیک هستیم. برای رزرو وقت مشاوره و روانشناسی تماس بگیرید: