روانشناسی آنلاین! چرا و چگونه؟
با پیشرفت وسایل دیجیتال و ارتباطی و مخصوصاً بعد از شیوع بیماری کرونا (کوید-١٩)، جلسات مشاوره و رواندرمانی آنلاین بسیار باب شدند. مقالات زیادی منتشر شده و تحقیقات متعددی انجام شدند که بیان میکنند روانشناسی آنلاین به اندازه درمان حضوری موثر است. با این حال قبل از اینکه نتایج این پژوهشها را بپذیریم لازم است نگاه عمیقتری داشته باشیم.
ما در این مقاله قصد داریم نکات مهمی را بررسی کنیم و ببینیم که آیا روانشناسی آنلاین به اندازه درمان حضوری موثر هست؟ در زمان انتخاب، میان رواندرمانی حضوری و آنلاین لازم است چه مواردی را در نظر بگیریم که درمان موثری داشته باشیم؟
با ما همراه باشید…
رویکرد درمان در روانشناسی آنلاین
روش و رویکری که درمان بر اساس آن انجام میشود بر موثر بودن یا نبودن جلسات آنلاین تاثیر دارد.
به عنوان مثال اکثر مطالعات در این زمینه، درباره رویکرد شناختی رفتاری یا CBT انجام شدهاند و این طور به نظر میرسد که روانشناسی آنلاین با این رویکرد به اندازه درمان حضوری (یا حتی بیشتر) موثر واقع شده است.
اما باید در نظر داشته باشیم که بسیاری از درمانگران، از رویکردهایی غیر از CBT استفاده میکنند و تا به امروز مطالعات زیادی درباره آنها انجام نشده.
در نتیجه قبل از انتخاب درمانگر، از رویکرشان مطلع شوید، اگر دوست دارید جلسات مشاوره آنلاین داشته باشید قبل از شروع پروسه درمان با درمانگر خود صحبت کنید، بیشتر در این باره مطالعه کنید و از منابع معتبر اطلاعات کسب کنید.
حریم شخصی در روانشناسی آنلاین
بعضی از افراد، فضای خصوصی لازم برای داشتن جلسات رواندرمانی آنلاین را ندارند. آرام و آهسته صحبت کردن از زیر پتو یا قایم شدن داخل کمد، برای جلسات آنلاین خیلی مناسب نیست.
داشتن احساس امنیت پایه و اساس درمانِ موثر است، چه به صورت آنلاین چه حضوری. اگر مدام نگران این باشید که کسی صدای شما را بشنود، ناگهانی وارد اتاق بشود یا فضا شلوغ و پر رفت و آمد باشد، نمیتوانید روی جلسه درمان خود تمرکز داشته باشید و بهره لازم را ببرید.
پس قبل از انتخاب جلسات رواندرمانی به صورت آنلاین، از داشتن فضای مناسب و محفوظ ماندن حریم شخصیتان مطمئن شوید.
نشانهها و تشخیص در روانشناسی آنلاین
روانشناسان معمولا ترجیح میدهند افراد را شخصا ببینند. برای اینکه حالات چهره و زبان بدن افراد گویای نشانهها و نکتههای زیادی میباشد.
مثلا ضربه انگشتان دست و پا، کندن پوسته کنار انگشتان یا کندن ناخن و نشانههایی از این قبیل، برای یک روانشناس معنادار هستند. اما در روانشناسی آنلاین فقط چهره مراجع در تصویر دیده میشود، در نتیجه نشانههای تکمیل کننده تشخیص از دست خواهند رفت.
درصورتی که این حالات و نشانهها بسیار مهم بوده و به درمانگر کمک میکنند آن چیزی که به صورت شفاهی گفته نمیشود ببینند و صحیحترین تشخیص ممکن را ارائه دهند.
بسیاری از مشکلات روانشناختی با رواندرمانی و دارودرمانی قابل حله.
برای رزرو وقت روانشناسی بالینی با ما تماس بگیرید:
88652505 | 88652502 | 021
آماده بودن برای رواندرمانی
بعضی از افراد کار درمان را با اشتیاق و آمادگی شروع میکنند؛ یعنی حاضر هستند که خودافشایی کنند و روشهای جدید تفکر و رفتار را امتحان کنند.
اما عدهای هم وجود دارند که با تردید فرایند درمان را شروع میکنند و حتی ممکن است کاملا به خواسته خودشان مراجعه نکرده باشند (مثل افرادی که به خاطر اصرار اطرافیان آمدهاند). این افراد احتمالا نه از شدت اختلال خود خبر دارند و نه دوست دارند که تغییر کنند.
فردی را در نظر بگیرید که مبتلا به اختلال خوردن یا اختلال مصرف مواد است. احتمالا این فرد از شدت اختلالاش با خبر نیست و تمایلی هم برای ایجاد تغییر و کنار گذاشتن عادت مخرباش ندارد.
این شخص اگر در طول جلسه درمان ناراحت شود یا نخواهد به صحبت کردن ادامه دهد، اگر جلسه درمان آنلاین باشد میتواند با یک حرکت صفحه تماس را ببندد و خارج شود اما در جلسه حضوری به تلاش بیشتری برای خارج شدن از آن فضا نیاز دارد. در نتیجه آمادگی فرد برای تغییر میتواند بر درمان آنلاین در مقابل درمان حضوری تاثیر بگذارد.
دسترسی/ سرعت اینترنت در مشاوره آنلاین
قبل از اینکه بخواهید جلسات آنلاین را برای درمان انتخاب کنید به این نکته توجه کنید که آیا دسترسی به اینترنت پرسرعت دارید؟
ممکن است همه افراد این امکان را نداشته باشند. این موضوع میتواند مانع برقراری ارتباط موثر شود. با نداشتن اینترنت پر سرعت ممکن است مجبور شوید یک جمله را چندین بار تکرار کنید، یا از درمانگرتان بخواهید که جملاتاش را برایتان تکرار کند. این قطع و وصل شدن صحبت و تکرار کردنهای پی در پی، به طور کلی محیطی برای درمان موفق ایجاد نمیکند.
راحتی درمانگر در روانشناسی آنلاین
ممکن است برای درمانگر مورد نظر شما استفاده از اینترنت و تکنولوژی راحت نباشد یا اصلا اعتقاد داشته باشد که رواندرمانی آنلاین معنا ندارد.
اگر شما مطمئن هستید که میخواهید جلسات درمان را به صورت آنلاین جلو ببرید، لازم است قبل از شروع پروسه درمان با درمانگر خود صحبت کنید و سر این موضوع به توافق برسید. آیا برای او راحت هست که از لپتاپ یا تبلت برای جلسات استفاده کند؟ آیا به نظرش درمان آنلاین امری شدنیست؟ میتواند تاثیر گذاری لازم را داشته باشد؟!
دسترسی، راحتی و امکان پذیر بودن
این دقیقا نکتهای است که موقع مقایسه کردن درمان آنلاین با درمان حضوری بسیار به چشم می آید. روانشناسی آنلاین مثل درمان حضوری نیازی به زمان گذاشتن برای رفت و آمد ندارد که این نکته بسیار مثبتی است.
همین موضوع به تنهایی میتواند پتانسیل داشتن درمان موثر را برای افرادی با تحرک محدود، بیماریهای مزمن، افرادی که موقع ترک محل زندگیشان دچار ترس و اضطراب میشوند و حتی افرادی که در مناطق شلوغ و پر ترافیک زندگی میکنند، افزایش دهد.
رواندرمانی آنلاین به افرادی که دارای محدودیتهای جغرافیایی هستند نیز اجازه میدهد به حمایتی دست پیدا کنند که در غیر این صورت ممکن است دریافت نکنند. این شکل از درمان میتواند بهترین گزینه برای کسانی باشد که امکانات محدود و دسترسی محدود به درمان دارند.
مثلاً ایرانیان خارج از کشور که میخواهند با یک روانشناس و مشاور ایرانی فرآیند رواندرمانی آنلاین را پیش ببرند میتواند بسیار مفید باشد. و یا کسانی که در شهرها و مناطقی از ایران هستند که امکان دسترسی حضوری به روانشناس و یا مشاور وجود ندارد.
کلینیک روانشناسی چمان
کلینیک روانشناسی چمان با تیم حرفهای و مجرب خود در تلاش است تا مطابق با آخرین روشها و استانداردهای روان درمانی آنلاین در سطح جهانی، بهترین روان درمانگران را جذب نموده و خدمات درمانی متناسب با اصول اخلاقی و حرفهای را در اختیار کسانی که به دنبال برقراری ارتباط با یک روانشناس خوب هستند، قرار دهد.
ما از ساعت 8 تا 21 در کلینیک هستیم. برای رزرو وقت مشاوره و روانشناسی تماس بگیرید: