اختلال چند شخصیتی، که از آن با عنوان اختلال تجزیه هویت هم یاد میشود، اختلالی است که در آن هویت شخص به دو یا تعداد بیشتری حالات شخصیتی که کاملاً از یکدیگر متمایز هستند، تقسیم میشود.
افراد مبتلا به اختلال چند شخصیتی معمولاً قربانیهای انواع مختلف سوءاستفادهها میباشند. در ادامه به نشانهها، دلایل و نحوهی درمان اختلال تجزیه هویت میپردازیم.
اختلال چند شخصیتی چیست؟
اختلال تجزیه هویت وضعیتی نادر است که در آن دو یا تعداد بیشتری هویت متمایز، یا شخصیتهای کاملاً مجزا به وجود میآیند و هر یک از این شخصیتها به شکل نوبتی کنترل شخص را به دست میگیرند.
توصیف برخی افراد از تجزیه هویت، مورد تصرف قرار گرفتن یا همان تسخیر شدن، است. مبتلایان همچنین در زمانهایی حافظهشان را از دست میدهند، این موضوع آنقدر شدید است که نمیتواند به عنوان فراموش کاریهای معمولی در نظرش گرفت.
نام اختلال تجزیه هویت تا سال ۱۹۹۴ اختلال چند شخصیتی بود، تغییر نام به این خاطر صورت گرفت تا درک بهتری از بیماری ارائه دهد؛ همان طور که اشاره شد این اختلال بیشتر تکه تکه و جدا شدن هویت است، تا افزایش یا رشد شخصیتهای مجزا.
نشانههای اختلال تجزیه هویت با اثرات روانشناختی سوءمصرف یا دلایل جسمی خاصی توضیح داده نمیشوند.
در اختلال چند شخصیتی، جنبههای متفاوت هویت، حافظه، و هشیاری با یکدیگر یکپارچه نمیشوند. اغلب در اوایل تجزیه هویت نامهایی به شخص نسبت داده میشود، مانند منفعل، وابسته، شرمگین، و افسرده.
شخصیتهای موجود در شخص، هر یک نام، سن، جنسیت، طرز صحبت، دانش کلی، خلق غالب مختص به خود را دارند که با هویت اولیه فرد در تناقض است.
موقعیتها یا منابع استرس خاصی میتوانند تغییراتی در فرد ایجاد کنند. هویتهای مختلف ممکن است دانستههای یکدیگر را انکار و از هم انتقاد کنند، یا به طور کلی با هم در تعارض باشند.