احتمالاً شمایی که در حال خواندن این مقاله هستید، به نوعی درگیر کمالگرایی هستید. حالا یا واقعاً کمالگرا هستید و یا تصور میکنید و صرفاً بر اساس حدس و گمان و شاید قضاوت اطرافیان فکر میکنید یک کمالگرای حرفهای هستید!
اما سوال مهم اینجا است که از کجا بدانم کمالگرا هستم؟
جالبه بدونید ممکنه لباسهای توی کمد شما براساس رنگ و مدلشون تقسیم بندی نشده باشند یا کشوهاتون به طرز وسواسگونهای مرتب و دقیق چیده نشده باشند اما با این حال صفات کمال گرایی شما رو زندگیتون تاثیر داشته باشه و یا مانع پیشرفت شما در بعضی مواقع شده باشه.
آیا عادتهایی که در ادامه میگیم براتون آشناست؟
1. تفکر همه یا هیچ
احتمالا بعضی وقتها اینجوری فکر کنید که:
یا درسته یا غلط! یا خوبه یا بد! یا عالیه یا وحشتناک!
شما به جای اینکه فرد یا موقعیتی رو روی یک پیوستار یا نمودار به صورت خاکستری ببینید بیشتر تمایل دارید که یکی از این دو حالت را به صورت افراطی در نظر بگیرید.
برای مثال اگه دوستتون شمارو ناراحت کنه ممکنه راجع به دوستتون اینجوری با خودتون فکر کنید که دوستتون آدم بدجنس و بیمعرفتیه. در صورتی که شاید بهتر باشه اینجوری فکر کنید که دوستتون میتونه یه وقتایی بدجنس یا بیمعرفت باشه.
2. به محض اینکه فکری سراغتون میاد عکسالعملی افراطی نشون میدین
مثلا تو مقوله رژیم غذاییتون تاحالا شده وقتی یک خطای کوچیک کردین و مثلا یه شیرینی خوردید به خودتون بگین: خب من که دیگه رژیم غذاییم رو شکستم و هیچ وقت به نتیجه نمی رسم! پس بهتره تمام شیرینیهای توی ظرف رو بخورم ؟
3. برای اینکه کاری درست انجام بشه به دیگران اعتماد ندارید پس اغلب مسئولیتها رو خودتون به عهده میگیرین
اطرافیان شما احتمالا شما رو به عنوان یک انسان کنترلگر و بیشاز حد دقیق میشناسن. اما شما باورتون اینه که فقط میخواین کارها درست انجام بشن.
بسیاری از مشکلات روانشناختی با رواندرمانی و دارودرمانی قابل حله.
برای رزرو وقت روانشناسی بالینی با ما تماس بگیرید:
88652505 | 88652502 | 021
4. شما استانداردهای خاصی رو تعریف کردید که از خودتون و اطرافیانتون انتظار انجامشون رو دارین
شما براین باور هستید که همیشه باید بهترین خودتون رو نشون بدین و از دیگران هم همین انتظار رو دارین. احتمالا تا حد مرگ از اینکه بازنده یا شکستخورده به نظر بیاین میترسین.
این ویدئو را تا انتها ببینید:
چگونه از ترس از تغییر رها بشیم؟
5. برای کامل کردن پروژههاتون و یا کاری که بهتون محول شده دچار مشکل هستین چون همیشه فکر میکنید کارای بیشتری میتونید واسه بهتر شدنش انجام بدید
برای اینکه کتابتون یا پروژه یا وبسایت یا مقاله ای که قراره ارائه بدین , یا حتی غذا یا دعوتنامهای که آماده کردین و قراره با دیگران به اشتراک بزارین زیاد از حد وسواس بخرج میدین, چون میخواین مطمئن باشین که دارین اونارو به بهترین شکل به نمایش میذاری
6. شما زیاد از لفظ “باید” استفاده میکنید
“من باید این کارو انجام بدم” یا “اونا باید اون کارو انجام میدادن” احتمالا استفاده از این جمله ها تو ذهن شما با صدای بلند خیلی رایج هستند. شما قوانین خاصی دارین که باور دارید هم خودتون هم اطرافیانتون باید ازشون پیروی کنن و اگر غیر ازین باشه شما خوشحال نخواهید بود!
7. اعتماد به نفس شما وابسته به کارهاییه که با موفقیت به انجام رسوندین و یا اینکه دیگران با شما چه رفتاری دارند
شما دائما در تلاشین ولی برای بهترین بودن و برای اینکه به خودتون و کاری که انجام دادین احساس خوبی داشته باشین به تایید دیگران احتیاج دارین. قبل ازینکه بتونید از رسیدن به هدفتون لذت ببرین میرین سراغ هدف بعدی!
8. بیشتر توجهتون به اشتباهاتتون هست
ممکنه خیلی از کارها رو درست انجام داده باشین اما بازهم تمرکزتون رو روی همون یک اشتباهیه که انجام دادین
9. اگر فکرکنید ممکنه تو موقعیتی قرار بگیرید که نتونید بهترین باشید ازش اجتناب میکنید یا به تعویق می اندازیدش
ممکنه از شنیدن این موضوع خوشتون نیاد اما باید بگیم بسیاری از آدمهایی که کارهاشونو دایما به تعویق میاندازند یا از انجام دادنشون فرار میکند کمالگرا هستند؛ از اینکه شکست بخورند می ترسند. دلیل منطقی ای که برای خودشون میارن احتمالا اینه که :
احتمالا نمیتونم به بهترین شکل انجامش بدم پس چرا خودمو اذیت کنم!
اگر هر کدام از این نشانه ها را دارید و اخلال جدی در زندگیتون ایجاد کرده، از یک متخصص کمک بگیرید.
ما از ساعت 8 تا 21 در کلینیک هستیم. برای رزرو وقت مشاوره و روانشناسی تماس بگیرید: