اختلال شخصیت پارانوئید چیست؟
در این مقاله قصد داریم اختلال شخصیت پارانوئید رو که یکی از اختلالهای رایج هست بررسی کنیم. افراد پارانوئید دارای بیاعتمادی و شکاکیت همیشگی هستن و معمولاً به مردم (از خانواده گرفته تا دوست هاشون) اعتماد ندارن، شرایط و موقعیتهای بیخطر رو خطرناک تصور میکنن و کمی هم ممکنه عجیب غریب به نظر بیان.
کسایی که اختلال شخصیت پارانوئید دارن به همه مشکوک هستن و بدون هیچ دلیل منطقی مدام فکر میکنن بقیه آدما قراره بهشون آسیب بزنن یا بهشون خیانت کنن و دروغ بگن یا ازشون سوءاستفاده کنن. همهی آدما براشون یه جور تهدید به حساب میان.
این اختلال هم درست مثل سایر اختلالات شخصیت بیشتر در اوایل بزرگسالی ظاهر میشه، که البته ممکنه ریشه در کودکی فرد هم داشته باشه. افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید اغلب خودشون اعتراف میکنن که احساسات بدی نسبت به بقیه مردم دارن.
همین طور این اختلال در مردها بیشتر از خانومها دیده میشه. چیزی بین ۲٪ تا ۴٪ مردم به این اختلال شخصیت مبتلا هستن. اختلالهای شخصیت پارانوئید، اسکیزویید و اسکیزوتایپال در یک گروه طبقه بندی میشن و چیزی که در بین آنها مشترک است، اینکه همگی ویژگیهای عجیب در فرد ایجاد میکنن.
تشخیص و نشانههای اختلال پارانوئید:
1. بیدلیل به بقیه مظنون هستن و فکر میکنن مردم میخوان بهشون آسیب بزنن، ازشون سوءاستفاده کنن یا سرشون کلاه بذارن.
2. نگران هستن که دوستان و نزدیکانشون بهشون خیانت کنن و همش شکهای بیاساس نسبت به وفاداری اونها دارن.
علت ایجاد اختلال شخصیت پارانوئید چیست؟
مثل سایر اختلالها، عامل اصلی ایجاد این اختلال هم هنوز مبهم و ناشناخته است و محققین باور دارن که عوامل این اختلال هم ترکیبی است از محیط و ژنتیک.
این واقعیت که اقوام نزدیک افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید دارای اختلال اسکیزوفرنی هستن باعث شده دانشمندان احتمال بدن که این دو اختلال به نوعی، از نظر ژنتیکی با هم ارتباط دارن، تجربیات دورهی کودکی، ضربههای روحی یا فیزیکی هم ممکنه نقشی در ایجاد این اختلال داشته باشن.
برای رزرو وقت روانشناسی بالینی با ما تماس بگیرید:
چگونه اختلال پارانوئید تشخیص داده میشود؟
این افراد اغلب به صورت داوطلبانه دنبال درمان نمیروند زیرا مشکلی در خود احساس نمیکنند. بیاعتمادی آنها به مردم، به چالشی برای متخصصین روانشناس بدل میشود، چون اعتماد عنصر مهمی در تراپی محسوب میشود.
بنابراین معمولاً کسانی که دارای اختلال پارانوئید هستند، درمان را ادامه نمیدهند و حتی انگیزههای روانشناسشان را هم زیر سوال میبرند. زمانی که آنها برای درمان مراجعه میکنند، رواندرمانی یکی از گزینههای درمان است.
افراد مبتلا به اختلال پارانوئید با چه مشکلاتی مواجه هستند؟
این اختلال یکی از دلایل عمدهی ناتوانی افراد، در آمریکا است. اختلال پارانوئيد کیفیت زندگی شخص را پایین میآورد، همچنین ممکن است زندگی خانواده، دوستان و حتی همکاران آنها را تحت تاثیر قرار دهد.
تفکر و رفتاری که افراد مبتلا به اختلال پارانوئید دارند، میتواند مانع از ایجاد رابطه با سایرین و همچنین عملکرد اجتماعیشان در محیط کار بشود. ممکن است در دادگاههای قضایی شرکت کرده و علیه افراد یا شرکتهایی که فکر میکنند مجرماند رای دهند.
درمان اختلال شخصیت پارانوئید
درمان کلی اختلال شخصیت پارانوئید هم، درمانی است که برای سایر اختلالهای شخصیت صورت میگیره. چون این افراد خیلی شکاک هستند و اصلاً به کسی اعتماد ندارن برای پزشکان و درمانگرها ایجاد رابطهی دوستانه و متقابلاً محترمانه سخت است.
برای کمک به ایجاد همچین رابطهای دکتر سعی میکنه اون شکهایی که درست از آب در اومدن و صحت دارن رو بفهمه و دربارشون بحث کنه. رویکرد شناختی-رفتاری میتونه موثر باشه. دارو درمانی هم برخی از نشانههای این اختلال رو کاهش میده مثل انواع ضدافسرگی ها و…
کلینیک روانشناسی چمان
ما از ساعت 8 تا 21 در کلینیک هستیم. برای رزرو وقت مشاوره و روانشناسی تماس بگیرید: